Seoski turizam Vevčani

Selo Vevčani /ili Vevčni/ se nalazi 14 km od grada Struge i Ohridskog jezera, u podnožju predivnog planinskog venca zaštićenog prirodnog područja Jablanice. Pretpostavlja se da je selo Vevčani nastalo negde u periodu od kraja 6. veka do početka 8. veka. Selo Vevčani su najverovatnije osnovali pripadnici naroda Berzita, koji su primili hrišćanstvo. Najstarije naselje se prvobitno nalazilo u podnožju planine Jablanice. Selo Vevčani krasi autentična arhitektura, 19 crkava, manastira i kapela.

Čuveni izvori u Vevčanima – Vevčanski izvori su među najpoznatijim izvorima u Makedoniji i sigurno najljepša prirodna znamenitost Makedonije. Vevčanski izvori se nalaze na istočnoj padini Jablaničkog planinskog masiva čije mirisne padine presecaju selo Vevčane na nadmorskoj visini od 900 metara.

Ukupan broj stanovnika u živopisnom selu Vevčani je oko 2500. Vevčani imaju sopstvenu lokalnu samoupravu. Vevčani i Struga su lako pristupačni autobusom, automobilom i drugim vidovima transporta. Turisti mogu odsesti ili u hotelima u gradu Struga ili u autentičnim privatnim kućama i pansionima u selu Vevčani, koje pružaju turističke usluge i mogu da prime uglavnom manji broj turista. Hiljade turista hrle u selo Vevčani tokom uzbudljivog karnevala koji se organizuje 13. i 14. januara u čast Svetog Vasilija. Živopisni Karneval u Vevčanima datira još iz paganskih vremena i traje preko 1300 godina. Tokom karnevala u Vevčanima maskirani učesnici – gosti i lokalni stanovnici predstavljaju različite zanimljive događaje iz bliske i dalje prošlosti, sa maskama na licu koji imitiraju đavole, demone i druge mitske likove, uz neobične pokrete, gestikulacije, zvukove i vriskove. Svuda se čuje tradicionalna muzika zurli (tradicionalni drveni duvački instrument Balkana) i bubnjeva.

Postoji 8 tradicionalnih restorana i kuća za smeštaj u selu Vevčani koji su odlična mesta za opuštanje, osveženje i degustiranje makedonskih jela i ukasa i pravo su iznenađenje za turiste. Pupina Kuka /rodna kuća Mihajla Pupina/, Domakinska kuka i Kutmičevica su popularni lokalni restorani u Vevčanima koji služe tradicionalne specijalitete i odlična makedonska jela. Selo Vevčani ima svoj zvanični simbol – magični kotao sa dva klovna koji igraju iznad njega. Ovde je moguće nabaviti i pasoš Vevčana.

SHARE IT: