Seoski turizam u Rumuniji

Seoska područja u Rumuniji su prekrasna. Scene seoskog života Rumunije, senovite livade bogate cvećem koje se ručno kosi, rode u gnezdima na dimnjacima, srednjovekovni načina poljoprivrede koji se još uvek oslanja na snagu konja, krave koje večerima prolaze seoskim uličicama do staja, radi muže. Mestima u Transilvaniji odjekuje prošlost zaboravljena na Zapadu, ali koju sa nostalgijom pamtimo po bajkama i sećanjima.

Mnoge stanovnike Rumunije bogato krase vrline i vrednosti koje zaista vrede – porodica, zajednica, tradicija, samostalnost, i nadasve srdačnost, toplina, velikodušnost i gostoprimljivost, koje doprinose da se posetioci vraćaju. Bajkovita sela i krotki, srdačni ljudi takođe najbolje opisuju Maramureš u severozapadnoj Rumuniji. Viševekovna tradicija i danas živi u seoskim područjima Maramureša. Stanovništvo seoskih područja u Rumuniji se uobičajeno bave stočarstvom, zanatima, ratarstvom, povrtarstvom i proizvodnjom drugih poljoprivrednih proizvoda na način kako su to vekovima činili njihovi preci. Tokom kasnog popodneva, starije žene sede ispred ulaznih kućnih vrata i preslicom namotavaju oštru vunu. Mnogi još uvek poštuju narodne nošnje, koje obuhvataju bele vezene bluze, tkane prugaste kecelje koje potpuno prekrivaju crne suknje, marame na glavi i opanke, koji su zapravo kožne papuče koje se nose preko snažno ispredenih debelih čarapa. Nedeljom je ova nošnja praktično obavezna, čak i za male devojčice. Domaćini dočekuju goste služeći rumunsku domaću rakiju, topao čaj ili sveže mleko sa obližnjeg imanja. Hrana koju dobijate u selima Rumunije je isključivo tradicionalno pripremljena, kao što je pileća supa, pečeno meso, sir, vino i rakija, proizvedeni u vinogradima i gazdinstvima koja okružuju mesta u kojima boravite. Sobe su opremljene na starinski način i ukrašene rukama vrednih domaćica, kao i oblogama i posteljinom sa narodnim i tradicionalnim detaljima. Ručna muža ovaca i proizvodnja sira se odvija u letnjim planinskim torovima. Jedinstveno bogatstvo cveća i lekovitog bilja na pašnjacima daje siru posebne odlike. Sir se dovozi u selo na magarcima i konjima jednom ili dva puta nedeljno. Tokom leta je većina porodica u rumunskim selima na svojim livadama, vredno prikupljajući seno kojim će naredne zime hraniti svoje krave i ovce.

Očuvano kulturno nasleđe i narodno stvaralaštvo Rumunije se nalazi na području čitave zemlje, a veštine stanovnika Rumunije i široki obim zanimanja su bogati koliko i raznovrsni. Počev od rezbarije drveta, do oslikavanja jaja ili veza, stanovništvo sela Rumunije je nasledilo veštine i zanate kojima se bave od svojih roditelja i predaka. Umetnost, veštine, običaji i predanja su živi i daju potpunu sliku lokalne kulture. Interaktivne radionice i aktivnosti kojima se bave posetioci seoskih područja Rumunije obuhvataju : rad u bašti, hranjenje domaćih životinja, muža krava i priprema sira, kosidba i sakupljanje sena, tradicionalni način izrade nakita, oslikavanje i farbanje jaja, slikanje na staklu, rumunske tradicionalne igre, grnčarstvo – ručna izrada keramičkih proizvoda, šetnje u prirodi, škole kuvanja i izrade fotografija. Zavisno od Vaših želja, u rumunskim selima možete uživati u mnoštvu sadržaja i aktivnosti namenjenih svim uzrastima, sticati prijatelje, zabavljati se, naučiti razne veštine i umeća, podržati očuvanje i zaštitu tradicije, dragocenih planinskih pašnjaka i livada, kao i okoline bogate biljnim svetom i divljači, upoznati rustične predele, ili iznenaditi svoju porodicu i prijatelje jedinstvenim iskustvima i doživljajima nakon boravka u selima Rumunije.

SHARE IT: