Seoski turizam u Bosni i Hercegovini

Očuvanje tradicije i običaja određenih područja u delovima Bosne i Hercegovine postaje sastavni deo zanimanja sve većeg broja lokalnih stanovnika različitih profila. Sa željom da tradiciju i običaje prikažu drugima i očuvane lepote lokalne sredine podele sa što većim brojem posetilaca, brojni entuzijasti svojim primerom doprinose razvoju seoskog turizma u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini svakodnevno raste broj zanimljivih i nepoznatih destinacija u seoskim sredinama na obroncima prekrasnih planina, u nizinama i poljima, u kojima se živi na tradicionalan način, čuvaju običaji i njeguju prirodne lepote i svevremene i neprolazne vrednosti. U takvim područjima Bosne i Hercegovine žive ljudi otvorena srca i široke duše, koji rado dočekuju goste.

Iako nedovoljno brzo i ne sa željenim efektima, seoski turizam u Bosni i Hercegovini postaje prepoznatljiva turistička delatnost koja ostvaruje sve veće prihode pojedincima, lokalnim zajednicama i Federaciji Bosne i Hercegovine. U seoskom turizmu Bosne i Hercegovine se ističu lokaliteti jedinstvenog ambijenta, sadržaja i ponude, kao što je Etno selo Stanišići u Bijeljini, koje je postalo turistička znamenitost severoistočne Bosne i turistička destinacija koju godišnje posećuje blizu 800.000 gostiju iz cele Evrope i okruženja, kako bi se bar nakratko opustili od svakodnevne užurbanosti gradske vreve, ali i uživali u prekrasnim, očuvanim i obnovljenim blagodetima sela, starine i autentične prošlosti. Mesto za odmor i opuštanje u seoskom ambijentu odnedavno nudi Etno begovo selo na Bijambarama, neposredno uz magistralni put Sarajevo – Tuzla. Uz seosku idilu, planinsku tišinu, prirodni ambijent, u neposrednoj blizini ovog bisera turističke ponude su neopisive i jedinstvene lepote izletišta i pećina Bijambare – mesta koje rado posećuje hiljade izletnika i ljubitelja odmora u prirodi iz Sarajeva, ali takođe iz severoistočne i centralne BiH. Ili jedinstveni ambijent slobode i bliskosti sa prirodom u Vukovom konaku, koje posetioce ostavlja bez daha i dugo ostaje u sećanju….

Očuvanje prirodnog ambijenta hercegovačkog sela, u izvornom ambijentu nudi Herceg Etno selo Međugorje, udaljeno svega nekoliko kilometara od poznatog svetišta Međugorje, na tromeđi Čitluka, Međugorja i Ljubuškog. Etno selo Herceg je otvorilo je svoja vrata posetiocima iz celoga sveta 2008. godine i predstavlja idealno mesto za očuvanje kulturnih i moralnih vrednosti običaja ovog kraja. Seoski turizam i Etno sela u Bosni i Hercegovini su bezvremenska kategorija, mesta na kojima se, van sadašnjeg vremena – zaboravlja užurbanost svakodnevnice. To su mesta na kojima se posetioci vraćaju nasleđu, čudeći se jednostavnosti i jedinstvenosti nekadašnjeg, starinskog načina života. To su čudesna mesta Bosne i Hercegovine u kojima se okrepljuje telo i odmara duh…

 

SHARE IT: