Seoski turizam Šipovo

Šipovo je malena, tiha varošica na krajnjem jugo-zapadu Republike Srpske, oko 85 km od Banja Luke, u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, smeštena između ogromnih dolina zapadne Bosne i gradova Jajca i Mrkonjić Grada na istoku. Ovo prekrasno područje zapadne Bosne i Hercegovine pripada istorijskoj granici između Otomanskog i Austrougarskog carstva. Otomanske snage su janičarima naseljavale teritorije u kojima je vekovima živelo srpsko i vlaško stanovništvo. Ovaj kraj odlikuju zatalasana brda, šume i najznačajnije granične reke područja, Sava i Una koje teku kroz Bihać – centar regiona. Prema jugu, zapadno od ovih značajnih reka se nalazi čuvena austrijska tvrđava Sokolac, iz 14. veka.

Većina stanovnika Šipova su poljoprivrednici, sa relativno malim posedima i prinosima. Zemljište je plodno i bogato, a obilje sveže vode reka Plive, Janja, Sokočnice, Lubovice i Volarice stvara izvanrednu mikroklimu za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Sela u okolini Šipova su raštrkana, čineći neobičan sklad sa jezerima i zatalasanim planinskim obroncima. Ovim područjem dominiraju planinski vrhovi Vitoroga /1905 metera/prema zapadu i zanosni izvori reka Plive i Janja, kao i okolne planine koje okružuju čitavo područje – planine Plazenica, Ravna Gora, Gorica, Lisina i Čardak.

U selu Pljeva, koje se nalazi u podnožju planine Vitorog, u netaknutoj prirodi, koja i u toplim letnim danima odiše svežinom i zelenilom, tri vrela sjedinjuju i čine reku Plivu, koja se nakon 33 kilometra u Jajcu uliva u Vrbas. Jedan od najvećih izvora pitke vode u svetu ujedno je i jedna od najvećih turističkih atrakcija Opštine Šipovo, a u pitanju su izvori reke Plive koji su od centra ovog grada udaljeni oko sedam kilometara. Naime, na 490 metara nadomorske visine iz velike stene izbija bistra i hladna voda. Već na samom početku Pliva pravi niz brzaka, slapova, a njen huk kao da inspiriše posetioce da misle samo o prekrasnoj prirodi koju vide pred sobom.

Šipovo predstavlja omiljenu destinaciju ljubitelja očuvane prirode, kao i mušičarenja, koje privlači posetioce iz čitavog sveta. U ovom kraju su kulturne i istorijske znamenitosti tvrđava Soko grad i Manastir Glogovac, čemu se svakako dodaje obližnje Jajce. Najpogodniji put kojim se stiže do područja Pljeve, je udaljen 6 km severozapadno od Šipova. Na ovom području su jezera Olić i Đol, kao i najveći broj smeštajnih kapaciteta, te izvor Plive, kao i jedna od najpoznatijih fly-fishing destinacija regiona. Izletište Janjske otoke se nalazi nešto dalje od Šipova, u kome su takođe brojna seoska domaćinstva i kapaciteti koji pružaju turističke usluge. Sve ostalo je delo majke prirode ! Planina Vitorog je najviši vrh regiona oko Šipova. Upravo na vrhu Vitoroga, ispod 2000 metara je padina čitave zapadne strane ove veličanstvene planine. Planinsko Udruženje Vitorog je veoma aktivno i pruža usluge uspešne organizacije planinarskih i pešačkih turističkih izleta, koji obuhvataju mnoštvo aktivnosti u prirodi – vožnja bicikla, planiranje, penjanje, paraglajding…

SHARE IT: