Seoski turizam Rajačke Pimnice

Na krajnjem istoku Srbije, dvadesetak kilometara južno od Negotina, nadomak srpko-bugarske granice, leže nadaleko čuvene Rajačke Pimnice. Na području Negotinske krajine u Istocnoj Srbiji, poznatoj po bogatim vinogradima iz drevnih rimskih vremena, seosko stanovništvo je, baveći se vekovima vinogradarstvom, osnivalo posebna vinarska naselja u blizini svojih stalnih prebivališta. Naselja su dobila naziv “pivnice” ili “pimnice”, kako vinske podrume naziva lokalno stanovništvo u negotinskom kraju. Vinski podrumi su korišćeni za proizvodnju vina i rakije od blagorodnog negotinskog grožđa, kao i mesto za čuvanje gotovih napitaka, jer se oduvek verovalo da kvalitetno vino mora imati mir i tisinu.

Rajačke Pimnice, u svetu jedinstveni kulturno-istorijski spomenik je podignut u čast vinu i vinovoj lozi. Rajačke pimnice predstavljaju skup vinskih podruma, koji pripadaju selu Rajac, smeštenom 2 km zapadno, na vrhu Belog Brega, okruženog vinogradima i vinogorjem. Celina vinskih podruma Rajačkih pimnica je gusto grupisana u spontanom nizu koji prati izgled i konfiguraciju terena. Nizovi kamenih vinskih podruma nejednake veličine, u prizemlju ili sa dva sprata, ali istovetnog oblika i ukopane u zemlju, čine krivudave uličice Rajačkih pimnica. Čitava Negotinska krajina /područje oko Negotina i okoline/ raspolaže odličnim uslovima za uzgoj vinove loze, što je dalo mnoštvo vinskih podruma i vinarija. Monumentalni tajanstveni “grad vina” – Rajačke Pimnice, sa preko 270 prelepih kamenih zdanja, starih duže od dva veka, centralnom fontanom i trgom posvećenim Svetom Trifunu i uzanim ulicama koje vode do sledećeg reda kamenih vinskih podruma, pokrivenim specifičnim krovovima, nastao je na mestu po volji majke prirode i time namenjen proizvodnji, čuvanju i nezi prirodnih rajačkih vina. Posebno su dragocena crna vina, proizvedena sa ljubavlju i brigom domaćina iz Rajca, od grožđa blagorodnog rajačkog vinogorja.

Gradnja “kuća-vinskih podruma” u Rajačkim Pimnicama je započeta u 18. veku, u svrhu čuvanja vina u kamenim zdanjima – podrumima, koji su kasnije korišćeni i za proizvodnju čuvenih vina sa područja Negotinske krajine. U skoro svakom od podruma Rajačkih Pimnica možete probati raznovrsna vina, ili posetiti izložbu ručnih radova i starih zanata, ali ne zaboravite da kušate čuvena crvena vina negotinskog vinogorja, proizvedena od domaćeg grožđa, uzgajanog na obližnjim, stalno osunčanim obroncima Rajca. Staro groblje u Rajcu, odnosno Rajackim Pimnicama je takođe veoma zanimljivo i vredno posete, jer ćete na njemu pronaći mnoštvo veoma starih, fantastično i čudnovato isklesanih kamenih nadgrobnih spomenika – stećaka, koji su jedinstveno kulturno obeležje ovog malenog sela istočne Srbije.

 

SHARE IT: