Seoski turizam Nova Varoš

Planina Zlatar u opština Nova Varoš se nalaze u jugozapadnoj Srbiji, izmedu dolina reka Lima, Mileševke i Bistrice. Planina Zlatar i Nova Varoš se nalaze oko 230 km juzno od Beograda, 195 m severno od Podgorice /Crna Gora/ i 180 km istocno od Sarajeva /Bosna i Hercegovina/. Najviši vrh planine Zlatar je Golo brdo /1627m n.v./. Morfologija planine Zlatar, njena klima i jedinstveni biljni pokrivač, odnosno autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću.

Reka Uvac, duga 119 km, koja izvire ispod planine Ozren je najduža pritoka Lima. Uvac ima karakter planinske reke, što uslovljava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujući kome su na ovoj reci izgradena tri predivna veštačka jezera : Zlatarsko, Uvačko-Sjeničko i Radoinjsko jezero. Jedan deo klisure reke Uvac, površine 2717 ha, na nadmorskoj visini od 902 do 1276 metara je proglašen prirodnim rezervatom, jer se javlja kao prirodno stanište zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, /beloglavog supa-čistača prirode i ribe mladice/, reliktnih vrsta u Evropi. Zlatar i okolinu Nove Varoši odlikuju guste šume omorike i breze, mirisne livade, beskrajni pašnjaci i proplanci, specifična ruža vetrova koju čini poseban spoj mediteranske i planinske klime, maksimalni broj sunčanih dana, obližnja “gorska” jezera i vodena bogatstva reka Lim, Uvac, Mileševke i Bistrice, kulturno nasleđe, među kojima su manastiri Mileševa, Dubnica, Sveti Nikola Dabarski – Manastir Banja u Pribojskoj Banji, staro selo Štitkovo i druge znamenisti, zanimljiva seoska turistička domaćinstva koja pružaju turističke usluge, što ovo područje čini jednim od najlepših i najprivlačnijih u Srbiji. Blagotvoran vazduh obogaćen terpentinom i ozonom sa vrhova planine Ozren pruža posebno zadovoljstvo u šetnjama proplancima bogatim lekovitim biljem i posmatranju beskrajnih vidika…

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim stazama spojene su turističke destinacije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i atrakcijama koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute obeležene su turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora, obezbeđen je i određen broj bicikala, koje se mogu iznajmiti.

 

SHARE IT: