Seoski turizam Ivanjica

Opština Ivanjica se nalazi u zapadnoj Srbiji, u regionu Starog Vlaha. Ivanjica je udaljena od Beograda 224 km, i do nje se stiže dobrim putevima preko Čačka i Guče ili Užica, Požege i Arilja. Zahvaljujući svojoj očuvanoj prirodnoj sredini i blagotvornom okrepljujućem okruženju, kao i povoljnim zdravstvenim i lekovitim odlikama, Ivanjica je početkom 20. veka proglašena vazdušnom banjom.

Krivudava reka Moravica teče kroz romantičnu varošicu Ivanjicu, stvarajući veličanstveno lep vodopad. Jezero Tičar i Nebeska suza na Goliji se nalaze na teritoriji Opštine Ivanjica i prozvana su gorskim očima, zbog svoje jedinstvene lepote. Ivanjica leži u živopisnoj kotlini, okružena prekrasnim padinama planina Golije, Javora, Mučnja i Čemernice, čiji vrhovi visine od 1500 do 1900 metara paraju nebo. U blizini Ivanjice, u selu Kumanica se nalazi rimski kameni most preko reke Moravice, kojim je nekada prolazio glavni trgovački put između Dubrovačke Republike i Konstantinopolja. U Ivanjici se nalazi most sa najvećim rasponom luka na Balkanu.

Zahvaljujući besprekorno očuvanom prirodnom ambijentu, sa blagotvornim lekovitim i okrepljujućim karakteristikama i zdravstvenim uslovima, kao i bogatom kulturnom nasleđu i raznovrsnim mogućnostima za sportove, Ivanjica, Golija i okolina svakako predstavljaju jedan od najlepših područja Srbije i odličnu destinacija za kvalitetan odmor, rekreaciju i putovanje. Uzbudljiv Festival Nušićijada u Ivanjici je uvršćen među najbolje festivale Evrope, jer je vremenom postao je deo prve generacije nosilaca EFFE obeležja (Europe for Festivals, Festivals for Europe Label) za 2015. i 2016. godinu. Čitav ivanjički region je poznat kao čuveni proizvodač krompira izvanrednog kvaliteta. Stoga, boravak u prekrasnom i zdravom prirodnom ambijentu Ivanjice, susret sa gostoljubivim lokalnim stanovništvom i preduzimanje zajedničkih dobrih dela, malih i jednostavnih poslova, veoma doprinosti oslobađanju od napetosti, omogućavajući blagost i unutrašnju i spoljnu lepotu.

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim biciklističkim stazama su spojene turističke destinacije Zapadne Srbije koje turistima i lokalnom stanovništvu omogućavaju da izaberu staze prema svojim fizičkim mogućnostima i turističkim atrakcijama koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica su spojeni sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute su obeležene turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora u Ivanjici i okolini je obezbeđen i određen broj bicikala koje se mogu iznajmiti

SHARE IT: