Seoski turizam Bezdan

Bezdan je ljupka varošica sa tradicijom na zapadu Vojvodine, na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske, u neposrednoj blizini Specijalnog Rezervata prirode Gornje Podunavlje. Bezdan ima oko 5000 stanovnika i odlične čarde jer je udaljen 5 km od Dunava i 20 km od grada Sombora i oko 15 km od živopisnog sela Bačkog Monoštora. Bezdan je sasvim zaokružen prirodnim vodama, Bajskim kanalom, DTD kanalom, kanalom Bezdan – Bečej i vodotokom Plazović. Kroz veliki kanal Bezdan-Bečej svakog proleća prolazi međunarodna regata. U Bezdanu se može iznajmiti katamaran i uživati u prelepim pejsažima, odnosno iznajmiti kajak radi rekreacije po kanalu.

Tokom boravka u Bezdanu gostima toplo preporučujemo posetu Spomen Park Batina, kao i spomenika Bitke na Batini, preko Dunava u Hrvatskoj, koji obeležavaju konačne borbe Drugog svetskog rata između snaga Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije i ujedinjenih snaga Vermahta, 11-19. novembra 1944. godine, koje su okončane pobedom jugoslovenskih i ruskih snaga. Bitka na Batini je bila jedna od najžešćih, strateški najznačajnijih i najbrojnijih tokom Drugog svetskog rata, sa ukupno 1885 stradalih vojnika.

Pored dobro očuvane prirode, odlične ribe u originalnim čardama, zanimljivih starih zanata i salaša, posetiocima se preporučuje poseta umetničke Tkačnice svilenog damasta u Bezdanu, koja od 1870. godine čuva prepoznatljivo nasleđe i običaje ovog područja. Čuvena tkačnica svilenog damasta u Bezdanu od svilenih prediva proizvodi izuzetno kvalitetan ručno tkani svileni damast, po dvadesetak raznovrsnih dezena i boja, čiji proizvodi – stolnjaci, salvete, posteljina – predstavljaju jedinstveni suvenir i poseban poklon.

SHARE IT: