Seoski turizam Bela Crkva

Bela Crkva je lepa varoš na krajnjem jugu Banata, udaljena 96 km od Beograda prema istoku, na samoj granici sa Rumunijom.  Bela Crkva na jugu izlazi na levu obalu Dunava, na zapadu i severu se graniči sa opštinama Kovin i Vršac, a na istoku sa rumunskom granicom. Zivopisna priroda, ulice posebnog šarma, “okićene” raskošnim fasadama baroknog stila, uređeni parkovi i nesvakidašnje bogatstvo akvatorijuma, reka Dunava, Nere, Karaša i sedam prelepih jezera, čine Belu Crkvu jedinstvenom oazom za posetioce.

Poseban dozivljaj je vožnja skelom preko Dunava, sto je jedan od najzanimljivih načina upoznavanja prirodnih i kulturnih lepota kraja. Tihim i usporenim ritmom života, Bela Crkva čini posetioce opuštenim i sasvim osveženim. Planinski vazduh koji dolazi sa obronaka Karpata, veliki broj sunčanih dana u godini, obilje voća /posebno jabuka/ i ostale pogodnosti pružaju izvanredne mogućnosti za istinsku relaksaciju i nezaboravni odmor. Posetioce posebno oduševljavaju kristalno čista jezera neuporedive lepote, od kojih je šest pogodno za kupanje. Posetilac može odabrati jezero sa divljim plažama, potpuno okruženo nedirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim sadrzajima koje jedna urbana plaža pruža: restorani, kafići, tuševi, sportski tereni, vodeni sportovi, kursevi ronjenja i jedrilicarstva, pedoline i jedrilice za rentiranje…

Posetiocima Bele Crkve je posebno iskustvo poseta Muzeja, najstarijeg u Vojvodini, osnovanog 1877. godine. Tu su crkve, vidikovac „Tri krsta“ i stoletni gradski park sa centralnim prostorom za svečanosti i okupljanja. Posebnu atrakciju čine etno sela autohtonog sadrzaja : Češko selo i Stara Palanka.

Ljubiteljima arheoloških vrednosti se posebno preporučuju razgledanja starog rimskog utvrđenja Ram i obližnjeg Viminacijuma, nekadašnjeg rimskog logora, izuzetnog značaja, velicine, uređenosti iskopina i vrednosti arheoloških otkrica. Deliblatska peščara /“Evropska sahara”/ jedinstvena u Evropi, nalazi se na 15 km od Bele Crkve. To je specijalni rezervat prirode, izletište i poznato lovište na krupnu divljač. Najatraktivniji deo ovog područja izlazi na Dunav, gde se nalazi poznato stanište najraznovrsnijih ptica i jedno od najvećih rezervata ptica močvarica “Labudovo okno”.

Turističku sezonu otvara manifestacija KARNEVAL CVEĆA koja ima tradiciju preko 150 godina. Brojnim posetiocima predstavljaju se najlepše bašte, dvorišta i balkoni, a na završnoj večeri cvetni karnevalski eksponati defiluju ulicama grada, izlov soma-kapitalca” je poznata manifestacija koja se odžava leti a u čast preko 100 kg teškog primerka soma /kojeg je više osoba videlo ali ga nikada niko nije mogao upecati/. Brežuljkaste padine Bele Crkve ukrašavaju voćnjaci i vinogradi. Vekovna tradicija njihovog negovanja održala se do danas, pa je Bela Crkva poznata po kvalitetnom grožđu, kruškama, jabukama i rakiji od jabuke. Manifestacija “BELA CRKVA U JABUKAMA” organizuje se od pre nekoliko godina, ali već je postala prepoznatljiva i još više promovisala privredne i turističke potencijale ove opštine.

Posetiocima su na raspolaganju turistički kompleksi /bungalovi/ na Gradskom jezeru, kao i hotel  u stogodišnjem parku, 200 metara udaljen od Gradskog jezera. Za ljubitelje kampovanja nude se 2 kategorisana i dobro opremljena AUTO-KAMPA. Smeštaj je moguć i u pansionima, privatnom smestaju i novoizgrađenim apartmanima odlicnog kvaliteta na Gradskom jezeru.

SHARE IT: