Seoski turizam Bački Petrovac

Uređena napredna Opština Bački Petrovac sa 4 naselja /Bački Petrovac, Kulpin, Gložan, Maglić/ na izuzetno plodnom zemljištu južnog dela vojvođanske ravnice, na teritoriji između Novog Sada /24 km)/ Vrbasa i Bačke Palanke, predstavlja najveće slovačko naselje u Srbiji. Bački Petrovac se u pisanim izvorima prvi put pominje u 14. veku. Slovaci se ovde naseljavaju u prvoj polovini 18. veka /1745. godine/. Bački Petrovac je poznat po većinskom slovačkom stanovništvu koje se pretežno bave poljoprivredom, ponosno negujući svoje običaje i nasleđe na mnogobrojnim prosvetnim, kulturnim, umetničkim i folklornim festivalima i manifestacijama.

Početkom jeseni 1949. godine je kapitulirala Demokratska armija Grčke i prešla u ilegalu, kada veliki broj grčkih boraca i simpatizera i sloveno-makedonaca beži preko granice u susedne komunističke države – Albaniju, Bugarsku i Jugoslaviju. Izbeglicama je pružena pomoć u Jugoslaviji, najpre u izbegličkim kampovima na području Narodne Republike Makedonije, a od maja 1945. godine počinje organizovano prebacivanje i doseljavanje u selo Buljkes u Vojvodini – danas Maglić u Opštini Bački Petrovac, u kome su do kraja Drugog svetskog rata živeli Nemci. Oko 4.000 pripadnika levičarske Narodnooslobodilačke vojske Grčke (ELAS), oružanog krila Narodnooslobodilačkog fronta (EAM), pronašlo je u Buljkesu utočište posle krvavog građanskog rata u Grčkoj, 1946-1949. Ovde su Grci organizovali eksteritorijalnu autonomnu grčku komunu sa skupštinom, policijom, jedinstvenom valutom – buljkeskim dinarom, bolnicom, novinama, pozorištem, brojnim majstorskim radionicama zanata radi održivosti života i poljoprivredna ekonomija sa stočnim fondom i poljoprivrednom mehanizacijom na oko 3.500 hektara plodne vojvođanske zemlje. Zahvaljujući organizovanim institucijama su ovo naselje nazivali i „sedma jugoslovenska republika”.  Grci su u njemu živeli mirno do raskola između Tita i Staljina, posle čega je većina njih, krajem 1949. godine, napustila Buljkes i naselila se u zemlje istočnog bloka. Manji broj je ostao u Jugoslaviji. Posle odlaska Grka, u selo Buljkes organizovano pristižu kolonisti iz drugih delova Jugoslavije, uglavnom Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Like u Hrvatskoj i južne Srbije. Selo je doseljavanjem novih žitelja promenilo ime u Bački Maglić, po planini na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Poljoprivreda je osnovna delatnost kojom se bavi stanovništvo Bačkog Petrovca, gde preovladava proizvodnja krmnog bilja, povrća i stočarstvo. Slovačka kuhinja i pića su veoma začinjeni, ljuti i aromatični, koje odlikuju seoski koreni, sa obiljem mesa, začinskog bilja, povrća, žitarica, kravljeg i ovčijeg sira, krompira, crnog i belog luka. Iako se ovde tradicionalno ne gaji pirinač, veoma je zastupljen u slovačkim jelima, kao i pasulj, grašak, kukuruz, sočivo, peršun, šargarepa, svinjsko, juneće i pileće meso i riba, koji su najomiljenije namirnice u slovačkoj kuhinji. Voće kao jabuke, šljive, kajsije, trešnje i višnje se u raznim oblicima, najlešće kao kompoti, tradicionalno koriste kao prilozi u slovačkim glavnim jelima radi ublažavanja jakih ukusa.

Prema svojim sklonostima i interesovanjima, uživajte u bogatoj turističkoj i gastronomskoj ponudi, živopisnim folklornim nastupima, opuštajući se na Dunavu koji na 1284.-om kilometru svog toka spaja ovo zanimljivo mesto sa Evropom, pecajući na obližnjem kanalu ili zimskoj idili u vožnji saonicama kroz vojvođansku ravnicu… Gostima koji žele posebno uzbudljive doživljaje na vodi, zanimljive sportske aktivnosti i blagotvorne sadržaje geotermalne vodi, uživanje u plivanje u brojnim bazenima, vrhunsku zabavu tokom posebno osmišljenog team-building aranžmana – toplo preporučujemo posetu najvećeg i najmodernijeg Akva Parka na Balkanu – PETROLAND-a Bački Petrovac ! Akvapark Petroland je mesto koje pruža jedinstvene doživljaje i osveženje u letnjim danima, smešten na samom ulazu u Bački Petrovac. Kompleks Akvaparka Petroland je nedavno proširen i na novoizgrađenoj površini od 4100 kvadratnih metara obuhvata relaks bazen, veliki đakuzi, dečiji bazen sa atrakcijama. Takođe, Akvapark Petroland je obogaćen wellness&spa centrom, koji se sastoji od pet sauna (bio sauna, finska sauna, parno kupatilo, infra sauna, slana soba), kao i ledeni bazen, đakuzi, potezno vedro, tepidarijum, topla klupa i širok izbor masaža….

 

SHARE IT: