Seoski turizam

Seoski turizam na Balkanu

Poseta unutrašnjosti Balkana ne bi bila celovita bez mirne noći u jednoj od originalnih seoskih brvnara ili živopisnih seoskih turističkih domaćinstava širom regiona. Seoski smeštaj na Balkanu – seoski turizam u državama Balkana postaje sve popularniji ne samo za kratka, vikend putovanja, nego i za duži odmor, kao istinsko otkrovenje netaknute prirode i okrepljenje daleko od buke svakodnevnog života.

Veliki gradovi i urbani centri se suočavaju sa teškim izazovom – kako da obezbede ekonomski prosperitet i socijalnu koheziju uz postizanje održivosti životne sredine? Ponosni smo da vraćamo svoja srca u sela, omogućavajući našim klijentima priliku da okuse lokalnu tradiciju raskošnog Balkana, koja budi sećanja na neka druga vremena u kojima vladaju istinski važne vrednosti. Seoski turizam Srbije koji organizujemo je delatnost kojom se veoma ponosimo, jer ga odlikuju isključivo autentična seoska domaćinstva, nenadmašna gostoljubivost domaćina i bogatstvo očuvane tradicije, kulture, prirode i živopisnog folklora. Kvalitet seoskog turizma koji mi organizujemo je baziran na odličnim iskustvima gostiju, obično sa odredištem u majušnim i slikovitim selima Srbije, koja broje od pedesetak do nekoliko stotina stanovnika.

Ruralni smeštaj koji je dostupan posetiocima u spektakularnim predelima Balkana nudi sve: od mirnog salaša na obalama predivnog jezera i/ili bujne šume gde ćete imati svoj mir, pa do nadahnjujućeg seoskog načina života, sportskih aktivnosti i mogućnosti da se upoznate i družite sa lokalnim stanovništvom i bogatim kulturnim nasleđem, što može da oživi kreativnu energiju. Obilje vrhunski kvalitetne domaće hrane, pripremljene od svežih i jednostavnih lokalnih sastojaka i mogućnosti za otkrivanje izazova i iznenađenja originalnog načina života, neverovatne prirode i dobro očuvanih običaja su na raspolaganju posetiocima sela Balkana. Ove destinacije, zavisno od želja i očekivanja, omogućavaju miran boravak ili pristupačnost velikog broja kulturnih znamenitosti i specifičnih aktivnosti.

Blisko sarađujemo sa lokalnim turističkim organizacijama i udruženjima za seoski turizam, kao i sa ekološkim, kulturnim i folklornim društavima koja neguju i promovišu tradiciju, običaje, tradicionalnu muziku i narodnu baštinu, stare zanate i ručne radove, kao i sa većinom seoskih dobavljača i proizvođača autohtonih proizvoda u ruralnim predelima Balkana. Posvećeni smo unapređenju standarda i proširivanju postojeće turističke ponude kako bismo bolje zadovoljili potrebe i zahteve posetilaca. Svi subjekti – posetioci, dobavljači, domaćini i turistička industrija imaju korist od brojnih i živopisnih mogućnosti seoskih područja Balkana. Oni zajedno uživaju u razmeni raznovrsnih kulturoloških i društvenih odlika, kako bi stekli svoje mesto na nacionalnom i međunarodnom nivou. Seoskim domaćinstvima na Balkanu čije usluge obezbeđujem, obično vode porodice, koje se uglavnom bave organskom poljoprivredom, izuzetno brinu o svojim gostima, lokalnoj zajednici i životnoj sredini. Ono što seoski odmor na Balkanu zaista čini posebnim, jesu posvećeni seoski domaćini i lokalni meštani koji strastveno žele i uspevaju da boravak posetilaca učine nezaboravnim: zamoliće za vašu pomoć u sezonskim poslovima, podstaći vas da muzete kravu ili ovce ili da berete grožđe, naučiće vas tradicionalnim narodnim igrama ili da pravite kulen /ljutu kobasicu/ ili druga tradicionalna jela od jednostavnih i svežih sastojaka, da sakupljate seno drvenim vilama  ili operete lonac posle kuvanja balkanskog omiljenog ajvara ili ukusnog džema od kajsija, šljiva i drugih ukusnih plodova iz njihove bašte!

Krajnji cilj naših profesionalnih napora je da seoska turistička domaćinstva Balkana unaprede svoje standarde i kvalitet života, kao i da omogućimo našim gostima da uživaju u raznolikoj prirodi, bogatom kulturnom nasleđu i brojnim korisnih uticajima i uzbudljivim iskustvima! Jedan od razvojnih koraka, među onima koje stalno preduzimamo je mreža seoskih domaćinstava u Srbiji i na Balkanu, kao rezultat našeg plodonosonog istraživanja i transparentne saradnje sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor Užice.

Dakle, molimo Vas da ostavite svoje tablete i druge elektronske uređaje kod kuće i iskoristite ovaj sajt da rezervišete svoje sledeće putovanje u jednom od autentičnih seoskih turističkih domaćinstava na Balkanu.

…”Jedini održivi put čovečanstva je obnova i unapređenje kvaliteta života tradicionalne zajednice.” dr. Roberts J. Rosenthal, professor of Philosophy, Hanover College

SHARE IT:
error: Content is protected !!