Seoski turizam

Seoski smeštaj u Balkanu ili seoski turizam u državama Balkana postaje sve zanimljiviji mnogim gostima, ne samo za boravak tokom vikenda, već i kao izvanredno rešenje za duži odmor van mesta stanovanja. Seoski turizam Srbije znači boravak u očuvanoj prirodi i okrepljenje u potpunom miru idiličnog mestašca, van gužvi modernog vremena, jer /svoje/ srce vraćamo na selo, omogućavajući našim gostima da dožive živopisne i pastoralne tradicije lokalnog stanovništva, koje prizivaju osećanja posebnog vremena i odražavaju nekadašnje ukuse i mirise. Veliki gradovi se suočavaju sa izazovom da dostignu privredni razvoj i društveni sklad istovremeno ostvarujući održivost prirodnog okruženja ! Seoski turizam Srbije koji organizujemo je delatnost kojom se veoma ponosimo, jer ga odlikuju isključivo autentična seoska domaćinstva, nenadmašna gostoljubivost srpskog domaćina i bogatstvo očuvane tradicije, kulture, prirode i živopisnog folklora Srbije. Kvalitet seoskog turizma na Balkanu koji mi organizujemo /posredujemo u pružanju turističkih usluga/ je baziran na odličnim iskustvima posetilaca, obično sa odredištem u majušnim i slikovitim selima Srbije, koja broje od pedesetak do nekoliko stotina stanovnika.
Na teritoriji Balkana postoji mnoštvo autentičnih seoskih domaćinstava u mirnim i bajkovitim selima pored jezera i reka ili šuma, koje našim gostima najtoplije preporučujemo za potpuni odmor. Boravak u selima balkanskih država, okruženim predelima izvanredne lepote i očuvane prirode, obogaćenim mirisom sena, cvrkutom ptica i svežinom žubora potoka, uz toplinu i srdačnost proverenih srpskih domaćina, omogućava bezbrižne i maštovite doživljaje, koji obnavljaju stvaralačku energiju. Utisci i doživljaji su odlični, bilo da se odlučite za vikend program na selu ili višednevni aranžman, sa prilagođenim seoskim sadržajima. Gosti uživaju u obilju domaće hrane, jednostavno pripremljene od namirnica iz sopstvene ili lokalne proizvodnje – često organske, kao i brojnim mogućnostima da upoznaju izazove i tajne prekrasne prirode, uzbudljivog života stanovnika i dobro očuvanih običaja, kojima se balkanski domaćini ponose i sa radošću ih predstavljaju posetiocima. 
Blisko sarađujemo sa lokalnim turističkim organizacijama i dragocenim udruženjima seoskih domaćina i dobavljača usluga u seoskom turizmu, ekološkim, kulturnim i folklornim društvima koja neguju i predstavljaju drevnu tradiciju, običaje, muzičko i folklorno nasleđe, stare zanate i ručne radove, kao i većinom originalnih dobavljača usluga i proizvođača autentičnih proizvoda, sa ciljem da unašređujemo kvalitet usluga i turističkih proizvoda, radi ispunjenja potreba i očekivanja posetilaca. Svi partneri /posetioci, domaćini i turistička industrija/ imaju interes i bolje korišćenje mogućnosti seoskog turizma Balkana, međusobno uživajući u razmeni raznovrsnih kulturnih i društvenih odlika i specifičnosti, potpuno posvećeni proširivanju postojećih sadržaja/programa i nastupu na regionalnom i međunarodnom tržištu. Seoska domaćinstva Balkana sa kojima sarađujemo obično vode porodice, koje se bave /organskom/ poljoprivredom i posvećuju izuzetnu brigu svojim gostima, lokalnoj zajednici i očuvanju prirode. Ono što seoski turizam Balkana čini posebnim je srdačna posvećenost seoskih domaćina da učine Vaš boravak nezaboravnim – rado će Vas uputiti da upoznate izazove i blagodeti prirode, prihvatiti da sa njima drvenim vilama sakupljate mirisno pokošeno seno, da muzete krave ili strižete ovce iz njihovog stada, da Vas nauče tradicionalnim folklornim igrama, pripremanju čuvenog kulena i tradicionalnih specijaliteta od jednostavnih i svežih sastojaka iz sopstvene proizvodnje, ili da Vam dozvole da operete “vanglu” posle pripreme ajvara /tradicionalnog specijaliteta od paprike/ ili kuvanja pekmeza od kajsije ili šljive /ili drugog voća iz njihovih bašti/.
Krajnji cilj naših napora je da seoskim domaćinima Bakana stvorimo uslove da usavrše kvalitet života i standarde, a našim posetiocima da uživaju u nezaboravnim iznenađenjima, raznovrsnih doživljajima i blagotvornim odlikama, jedinstvenom gostoprimstvu i proizvodima balkanskih sela. Jedan od uspešnih razvojnih koraka je izrada Rečnika za seoska domaćinstva, koji je rezultat naše uspešne, javne i plodne saradnje sa Regionalnom Razvojnom Agencijom Zlatibor iz Užica ! 
Stoga Vas pozivamo da ostavite svoje tablet računare kod kuće i iskoristite ovaj sajt za rezervaciju svog boravka u autentičnim seoskim domaćinstvima Srbije i Balkana.
…..”Jedini održivi put čovečanstva je obnova i oplemenjivanje tradicionalnog načina života društva.dr. Roberts J. Rosenthal, profesor filozofije, Hanover College

 

SHARE IT: