Selo Zlakusa seosko domaćinstvo 090 Užice

Selo Zlakusa seosko domaćinstvo 090 Užice

Uzice seoski turizam – Etno park “Terzica avlija” Zlakusa – PANACOMP seosko domaćintvo 090

Etno park “Terzića avlija” – PANACOMP 090 je smešten nedaleko od centra sela Zlakusa, na brežuljku ispod bukove šumice. Etno Park “Terzića avlija”, svojevrsni etno-tradicionalni park na otvorenom i zatvorenom prostoru u selu Zlakusi predstavlja nekadašnje tipično seosko dvorište iz 19. veka, koje se sastoji od dve stare srpske kuće (od kojih je jedna stara 100 godina, građena od nepečene cigle, sa krovom na četiri vode, pokrivenim starim biber crepom). U jednoj se odvijao svakodnevni porodični život, a druga se koristila kao gostinska kuća u kojoj su se primali i posluživali gosti za slavu i slične prilike.

Starija kuća Etno Parka Terzića avlija u Zlakusi je adaptirana u trosobni apartman, sa tradicionalnim elementima za potrebe seoskog turizma, a kuća u kojoj je radila škola, danas predstavlja svojevrsni muzej; etno soba je deo stalne izložbe, a druga prostorija sa vitrinama za izlaganje, obuhvata tematske izložbe iz bogate zbirke etno parka (narodne nošnje, antikvarne srpske knjige, stari srpski časopisi, stare razglednice zlatiborskog okruga, materijal iz prvog srpskog rata, ratni dnevnici, materijal iz drugog svetskog rata, stara pošta, srpske marke i novac, akcije srpskih banaka iz perioda Kraljevine, majstorska i kalfenska pisma, srpsko ordenje i vojne oznake, srpske uniforme i nošnje na fotografijama, samostalna izložba fotografija, preslice i vretena….) U dvorištu Etno Parka “Terzića avlija” u Zlakusi se nalaze tri novoizgradjena letnjikovca i potok sa jezercima dužine petnaestak metara, kao i dosta mesta za odmor i osveženje gostiju kojima se služi nezaboravno tradicionalno posluženje. U većoj brvnari, staroj preko 100 godina, nalazi se postavka nekadašnje učionice sa starim klupama – “skamijama” i ostalim školskim inventarom iz vremena kada je u današnjem Etno parku radila seoska škola.

Manji vajat (sa dva ležaja sa slamaricama) je opremljen za prenoćišta planinara, pored velikog savremenog apartmana sa šest ležaja za porodični smeštaj gostiju. To je dvosoban, moderno opremljen apartman kategorije četiri zvezdice, površine 70 m2, sa centralnim grejanjem, klimom, kablovskom TV i internetom … Struktura apartmana: spavaća soba sa francuskim i pomoćnim ležajevima, veliki dnevni boravak sa tri ležaja, čajna kuhinja, lepo zastakljena lođa u sklopu dnevnog boravka sa istočne strane, sa vidikovcem na zlakusko i uzičko polje i deo sela Zlakuse, čajna kuhinja, prostrano kupatilo sa tuš kabinom, balkon… Ovaj udoban apartman u Zlakusi je opremljen klima uređajem, centralnim grejanjem, kablovskom TV i Internetom. U spavaćoj sobi je francuski ležaj i jedan udoban dvosed na razvlačenje /gde može spavati dvoje dece/, a u dnevnom boravku su tri ležaja na kojima mogu spavati dve odrasle osobe i jedan manji ležaj za dvoje dece ; prostran balkon na koji se izlazi iz spavaće sobe i dnevnog boravka sa zapadne strane, sa pogledom na potpećko polje /u pravcu Potpećke pećine/ i deo sela Zlakusa. Ovaj luksuzni, moderno uređen apartman u Zlakusi je u sklopu stambene kuće vlasnika etno parka, koji zauzima poseban sprat.

U sklopu ravnog i prostranog dvorišta je letnjikovac, zidani roštilj i mini dečji park sa toboganom, ljuljaškom, klackalicom i ograđenim delom sa peskom. Gosti Etno Parka “Terzića avlija” mogu uživati u ukusnim tradicionalnim jelima pripremljenim u grnčarskim loncima u ugostiteljskom delu etno parka sa uslugama noćenja sa doručkom ili polupansiona ili komplet pansiona – leti na brojnim letnjikovcima etno parka, a zimi u krčmi etno parka, na udaljenosti od desetak metara od apartmana. Oni koji žele da se u Etno Parku “Terzića avliji” sami okušaju u pripremanju hrane, imaju na raspolaganju potpuno opremljenu kuhinju u apartmanima.

U okviru Etno Parka Terzica avlija u selu Zlakusi postoji poseban udoban apartman za iznajmljivanje pod nazivom Vila Emilija, izgrađen po uzoru na tradicionalno graditeljstvo Srbije sa kraja 19. veka, korišćenjem drvenih polubrvnara i polučatmara i potpuno opremljen u etno stilu. Ovaj udoban apartman u selu Zlakusi ima spavaću sobu sa francuskim ležajem, dečiju sobu sa dva ležaja na sprat, kupatilo sa tušem, dva posebna ležaja u prostranom dnevnom boravku sa mini kuhinjom, kupatilom i prekrasnu terasu sa ležaljkom-ljuljaškom. Tokom zime gosti uživaju u vatri na peći na drva. Ovaj udoban apartman u Zlakusi je pokriven internetom. Ovaj apartman u selu Zlakusi je izuzetno pogodan za porodični odmor ili boravak prijatelja-poznanika.

Posebna pogodnost ljubiteljima prirode i setnji, kao i posetiocima koji borave u Etno Parku Terzica avlija radi upoznavanja očuvanog kulturnog nasleđa, su obeležene staze kroz šumu u ukupnoj dužini od 95 km, koje preko planinskog grebena Drežnička Gradina vode i do zlatiborskog kraja i Sirogojna. Oni koji vole tradiciju, pozvani su da posete brojne proizvođače grnčarskih proizvoda u ovom selu i oprobaju svoju veštinu originalne ručne izrade grnčarije. Poseban utisak ostavlja nastup omladinskog i veteranskog folklornog ansambla “Zavičaj” Etno parka “Terzića avlija”, koji broji nekoliko stotina izvanrednih mladih izvođača, radosnih zbog svog doprinosa negovanju srpske kulture i mogućnosti da gostima iz Srbije i sveta predstavljaju svoje nezaboravne umetničke veštine i talenat. Ovi posvećeni mladi i sredovečni umetnici ponekad nastupaju zajedno sa čuvenim trubačkim orkestrom Veljka Ostojića, koji potiče iz Zlakuse, a nekoliko puta je pobedio na Saboru trubača u Guči…. Na nastupima ovih umetnika gosti mogu da upoznaju stare običaje i kulturu Zlakuse i okoline : zlakuska svadba, običaji oko žetve ili berbe … Clanovi ansambla Zavičaj iz Zlakuse ručno izraduju preko 180 vrsta muških i ženskih narodnih nošnji izuzetne lepote i kvaliteta, koristeci originalne materijale i ukrase, kojima u Srbiji i svetu predstavljaju jedinstveno bogato srpsko naslede i umetnost.

SHARE IT: