Turističko naselje Kedar Goč

Turističko naselje Kedar Goč

Turističko Selo Kedar na planini Goč je nova turistička ponuda na ekološkoj mapi Srbije, 12 km od Vrnjačke Banje, najposećenijeg banjskog i zdravstvenog turističkog mesta u Srbiji. Ovo udobno i zanimljivo turističko naselje je nastalo na prostranom imanju marljivih predaka današnjih vlasnika, koji su, na ponos svojih predaka, izuzetno poznati na tržištu poslovnom tradicijom uspešne prerade drveta, proizvodnjom, iskustvom u opremanju enterijera modernog dizajna, visoke funkcionalnosti i kvaliteta. Gostima turističkog naselja Kedar na planini Goč je tokom boravka na raspolaganju jedinstveno prijatna i mirna planinska atmosfera i boravak u udobnim brvnarama od četinara kedra, okruženim čistim planinskim vazduhom i mirisima okolne prirode, tako da postojeći besplatan internet često nije potreban. Boravak u selu Kedar na Goču je nezaboravno iskustvo tokom svih godišnjih doba, koja imaju svoje prednosti i jedinstvene odlike i uz gostoprimstvo domaćina, pruža duh nove planinske energije. Po intenzivnijem cvrkutu ptica se primećuje dolazak proleća, što je odlično vreme za doživljaj planinskog ambijenta, mira i tišine. Tačnije, samo cvrkut ptica “kvari” savršenu tišinu.

Turistički kompleks 4 zvezdice Kedar selo na Goču se nalazi 195 km južno od Beograda, na severnim padinama planine Goč, 12 km od Vrnjačke Banje. Gostima se preporučuje putanja autoputem E75 do isključenja Batočina ili Pojate, dalje se prati put za Vrnjačku Banju, gde na 11. km od centra ovog poznatog banjskog, zdravstvenog i turističkog centra Srbije, od izvora Snežnik vodi dobar vijugavi put za Goč kroz raskošnu šumu. Po dolasku na planinu Goč goste sa leve strane dočekuje ski staza Goč, odakle put vodi pravo tj blago udesno i na nepunih 100 metara sa desne strane je restoran Horizont, poznat po izuzetno ukusnim domaćim specijalitetima. Jezero Selište, potpuno okruženo šumom se nalazi 2 km od naselja Kedar na Goču. 40 km od naselja Kedar je srednjovekovni Manastir Žiča, a pola sata vožnje je nesvakidašnje zanimljiv srednjovekovni grad Koznik iz 14. veka. 26 km od naselja Kedar na planini Goč je Sportski aerodrom u Trsteniku, gde gosti mogu uživati u panoramskom razgledanju okolnih mesta iz aviona.

Sa nadmorskom visinom od 1000 metara, planina Goč predstavlja riznicu očuvane prirode, bogatu borovom šumom, livadama, voćnjacima i neverovatno svežim planinskim vazduhom. Brvnare – drvene kućice u nizu turističkog naselja Kedar na Goču, orkužene travom, lekovitim biljem i cvećem su izgrađene od punog četinarskog drveta u modernom stilu i odišu modernim linijama i udobnim sadržajima. Brvnare naselja Kedar na Goču imaju pogled na unutrašnje dvorište, pogled na planinu i pogled na vrt i omogućavaju potpunu privatnost i uživanje gostiju. Kedrovo drvo je poznato po mnogobrojnim zdravim svojstvima i boravak u ovakvom ambijentu od nekoliko dana doprinosi brzom poboljšanju zdravlja, kao i poboljšanje imuniteta zdravih osoba. Svežina kojom kedar odiše brzo pruža osećanje daleke mirne šume, bez buke, žamora gradskih ulica i stresa svakodnevice, tako da se gosti tokom boravka u selu Kedar prepuštaju jedinstvu sa prirodom i oblinom mirisu četinara. Duboki četinarsko-drvenasti miris kedra u parfemu se oseća tek posle pola sata, jer se kedar ubraja u esencije donje grupe isparljivosti. To su oni topli mirisi koji ostaju najduže na koži i predstavljaju osnovu svakog parfema. Kedar se odlično slaže sa drugim četinarima: planinskim borom, jelom i omorikom, a sa ružmarinom, lavandom, cimetom i biberom gradi neverovatne mirisne kompozicije. Kedar je dobar prijatelj i citrusnih nota: limuna, bergamota i grejpfruta.

Turističko naselje Kedar na Goču ima 6 nepušačkih i zvučno izolovanih kućica za 6 osoba – udobnih brvnara od kedra – dugovečnog i impozantnog drveta koje retko raste u Srbiji. Brvnare turističkog naselja Kedar na Gocu zauzimaju površinu od 65 m2 i imaju male trem terase ispred ulaza za sedenje. Sadržaj, raspored i oprema brvnara pružaju toplu atmosferu i udoban boravak porodica ili manjih društava do 6 osoba – tri odvojene spavaće sobe /soba u prizemlju sa bračnim krevetom /, soba na spratu levo sa dva posebna kreveta i desna soba na spratu sa bračnim krevetom i jednim posebnim ležajem, dnevni boravak sa prostorom za sedenje i trpezarijom i udobno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. Jedna brvnara ima veliki dnevni boravak i takođe 3 spavaće sobe i 1 kupatilo. Brvnare su opremljene udobnim sadržajima : drveni podovi sa mekim krparama – tepisima /podnim oblogama, LCD TV sa satelitskim kanalima, garderober ili orman, podne pločice/mermerni pod u kupatilima, fen za kosu, krovni prozori u sobama na spratu, grejanje.

Turističko naselje Kedar na Goču ima planinski restoran Altai u kome se gostima poslužuje bogat buffet doručak i ukusna tradicionalna jela Goča i okoline, koja zadovoljavaju sve ukuse i potrebe. Reč al-tai u turkijskim jezicima, kao i mongolskom jeziku, proizilazi iz reči Al = zlato, i Tai = planina, što bi značilo „Zlatna planina“. Slično značenje ima i u kineskom jeziku. Altaj Republika se nalazi u okviru Ruske Federacije u Južnoj Sibirskoj regiji gde je drvo kedar jako prisutan. Altajski planinski masiv se pruža izeđu pustinje Gobi i zapadnosibirske nizije od oko 2000 km.

SPA Kedar oaza – “Kedrova priča” na Goču je savršeno mesto za punjenje baterija u prirodnom ambijentu. Lekovita svojstva saune, topla kada, čist planinski vazduh na 1000 metara nadmorske visine i boravak u zdravom okruženju  je svakako dobitna kombinacija. Kedrova svojstva još više dolaze do izražaja u jednoj ovakvoj sauna, čije korišćenje doprinosi detoksikaciji organizma, popravlja imunitet, ima blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem, deluje opuštajuće na nervni sistem, doprinosi balansu respiratornog sistema, ublažava stres, opušta mišiće, čisti kožu….. SPA zona turističkog naselja Kedar je uređena tako da se sve podredi uživanju, odmoru i ponovnom osećaju jedinstva sa prirodom na autentičan, planinski način. Po izlasku iz saune od kedra su gosti turističkog naselja Kedar okruženi četinarskom borovom šumom i svežim vazduhom što je višestruka dobit za zdravlje. Pored saune je gostima na raspolaganju topla Jacuzzi kupka, otvoreni bazen veličine 10 x 5 metara i dečiji bazen, ležaljke za sunčanje i bar sa osvežavajućim pićima.

Gostima su tokom boravka u turističkom naselju Kedar na Goču na raspolaganju dodatni sadržaji i aktivnosti: zajednička kuhinja, sto za ručavanje, ploča za kuvanje, frižider, posuđe, čajna kuhinja, dečja visoka stolica, spoljni prostor za ručavanje, prostor za pripremu roštilja, terasa za sunčanje, terasa, bilijar, parking. Osim toga, boravak na Goču omogućava gostima jedinstvene aktivnosti u prirodi i upoznavanje bogatog nasleđa – vožnja brdskog bicikla, šetnje i planinarenje, skijanje u zimskom periodu, krpljarenje – hodanje na krpljama van staza u zimskom periodu /uz vođstvo iskusnih lokalnih turističkih i planinarskih vodiča – instruktora avanturističkih aktivnosti/, branje-sakupljanje lekovitog bilja, kulinarske radionice, sezonski poljoprivredni radovi, berba malina i drugog voća, berba grožđa, turistički izleti sa posetom manastira Žiča, tvrđava Maglič i Koznik, vinske ture sa probom odličnih župskih vina i tradicionalnih jela Župe, piknik ručak, izlet do jezera Selišta i ribnjaka pastrmke u Plešu, izlet u Vrnjačku banju sa spa+wellness uslugama i posetom radionici za izradu liciderskih srca ….

Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina Srbije. Planina Goč se prostire u pravcu zapad-istok u dužini od 10 kilometara. Najviši vrh Goča je Krnja jela koja ima nadmorsku visinu od 1127 metara. Goč je udaljen 10-tak kilometara od Vrnjačke Banje što ga čini jednim od omiljenih mesta koje se preporučuje za izlete banjskih turista. Na 30-tak kilometara od Kraljeva se nalazi planina Goč, zvanično najšumovitija planina u Srbiji, koja decenijama, bogatom florom i faunom, privlači ljubitelje netaknute prirode. Goč je tradicionalno i posebno zanimljiv studentima šumarstva, jer po raznovrsnosti biljnog sveta i endemskih vrsta, važi i za jednu od najbogatijih planina Balkanskog poluostrva. Na delu planine sa strane Vrnjačke Banje nalaze se dve staze za skijanje dužine 500 metara i širine oko 60 metara, pri čemu je visinska razlika od vrha do dna 123 metara. Ono što posebno krasi ove staze jeste mogučnost noćnog skijanja. Naime, cela ski staza je osvetljena tako da pruža jedno posebno i nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje uživanja na snegu. Turistički centar Dobre vode povezan je novim asfaltnim putem sa banjskom stranom Goča, na kojoj se nalazi i istoimeni hotel. Neposredno pored hotela su dve ski staze dužine 300 metara za početnike i decu sa ski-liftom. U neposrednoj blizini nalazi se i žičara dužine 1150 metara sa stazom dužine 1400 metara i visinskom razlikom od 350 metara. Pored ovih aktivnosti, moguće je i baviti se smučarskim trčanjem, naime, postoji pet obeleženih staza, a za ljubitelje ekstremnijih sportova je ovde i 30-metarska skakaonica.

SHARE IT: