Šarganska osmica i Mećavnik Drvengrad

Šarganska osmica i Mećavnik Drvengrad

Šarganska osmica je pruga uskog koloseka u Zapadnoj Srbiji koja povezuje selo Mokru Goru sa stanicom Šargan Vitasi i izuzetna i verovatno najposećenija turistička znamenitost Srbije. Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata Evrope.

Jedna od najlepših železničkih trasa na svetu je do 1974. godine prolazila Mokrom Gorom, kao mesto spajanja pruge koju su na relaciji od Beograda do Mokre Gore i dalje do Višegrada preko Sarajeva do Dubrovnika sagradile Kraljevina Srbija i Austrougarska carevina. Pruga uskog koloseka je tzv. “Užička pruga” u Zapadnoj Srbiji, između sela Vardišta i Kremne, građena u proleće i leto 1916. godine od strane okupatorskih snaga Austro-Ugarske. Među graditeljima su bili nekadašnji vojnici Carske Ruske armije koji su zarobljeni u Srbiji 1915. i primorani da budu fizički radnici u ovom izuzetno zahtevnom i teškom poduhvatu prokopavanja železničke trase kroz planinski teren. Austrougarske snage su gradilište Šarganske pruge napustile u jesen 1916. zbog ogromnih troškova i nemoguće teškog terena koji je odneo mnogo žrtava. Radovi na izgradnji pruge će biti nastavljeni tek posle Prvog svetskog rata, 1924. godine u novoj Kraljevini SHS, kada će se konačno prugom spojiti Užice i Sarajevo, odnosno, Jadransko more.

Šarganska osmica je povezivala Beograd sa Sarajevom i pedeset godina otvarala vrata u svet malenoj Mokroj Gori. “Šarganska Osmica” je deonica pruge koja povezuje Zapadnu Srbiju sa Istočnom Bosnom, kao i doline reka Zapadne Morave i Drine. Šarganska osmica je sagrađena 1925. godine i svojom dužinom od 13,5 km između mokrogorske kotline i šarganskog prevoja savladava visinsku razliku od 450 metara, predstavljajući istinsko građevinsko čudo. Putanja Šarganske pruge uskog koloseka – širine 0,76 metara je izgrađena u nesvakidašnjem obliku broja osam i nosi naziv Šarganska osmica, jer voz, laganom brzinom od 20 – 30 km/sat, na relaciji od prevoja Šargana do Mokre Gore, prolazi kroz 20 tunela, preko 5 mostova i pored nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled. Tokom vožnje Šarganskom osmicom, voz staje na nekoliko stanica, kako bi putnici mogli da naprave pauzu za kratko osveženje, dok uživaju u prekrasnim pejsažima divljine i lepota planine Tare i Zapadne Srbije.

1974. godine je železnički saobraćaj na prevoju Šargana bio obustavljen, te je 1999. godine ponovo uspostavljen, posle sveobuhvatnih radova Srpskih železnica, koje su osposobile ovu jedinstvenu prugu, na radost mnogobrojnih posetilaca ovog regiona iz Srbije i sveta. Čuveni voz Šarganska osmica saobraća svakodnevno na relaciji Mokra GoreŠargan Vitasi – Mokra Gora sa dva redovna polaska iz Mokre Gore u 10:30h i 13:30h. Uvedena su dva dodatna polaska Šarganske osmice, u 08:00h i 16:10h. Konačište „Osmica“ u Mokroj Gori se nalazi upravo na samoj pruzi uskog koloseka, pored restorana “Šarganska osmica“i Motela „Mokra Gora“. To je poseban turistički objekat koji prima do 40 gostiju. Sobe Konačišta “Osmica” u Mokroj Gori su udobne/kvalitet 3 zvezdice/dvokrevetne, dvokrevetne sobe odvojenih ležaja i trokrevetne sobe, opremljene drvenim nameštajem i posebnim kupatilima . Gostima je na raspolaganju sala za sastanka sa 50 mesta, koja je pogodna za organizaciju raznovrsnih skupova i sastanaka, kao i druženja gostiju koji uživaju u duhu nekadašnjih prošlih vremena.

Nadomak Mokre Gore, sela Jatare i pruge Šarganska Osmica, na samoj planini Šargan, nalazi se brdo Mećavnik, na kome je niklo Etno selo Drvengrad Emira Kusturice. Naš svetski poznati reditelj Emir Kusturica kaže za ovo “mesto moći ” da je njegov životni projekat, koji je dao kao rezultat “srednjovekovnu tvrđavu koja se brani od svih oblika otrova koji napadaju društvo”, kako kaže profesor. Odluku da osnuje Mećavnik Drvengrad, kao jedinstvenu turističku i umetničku celinu i filmsku akademiju, u srcu očuvane prirode prekrasnog područja Nacionalnog Parka Tara i Mokre Gore je Kusturica doneo tokom snimanja svog filma “Život je čudo“. Kusturica je režirao filmove “Time of the gipsies”, “Underground”, “Otac na službenom putu” i druga svetski poznata filmska dela. Emir Kusturica je radio sa Džonijem Depom, Fej Danavej, Džeri Luisom i Igijem Popom i drugim poznatim ličnostima. Kusturica je osvojio bezbroj filmskih nagrada i jedan je od najpoznatijih filmskih reditelja u Evropi i svetu. Naselje-hotel “Drvengrad”, 4 zvezdice je nastalo po maštovitoj zamisli tokom snimanja jednog od brojnih kultnih filmova ovog umetnika – “Život je čudo”. Prof Kusturica je nastankom “Drvengrad-“a uspešno materijalizovao svoju izvanrednu umetničku viziju, stvarajući prisnu i jedinstvenu atmosferu ispunjenu raznovrsnim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima i energijom, uspostavivši poseban ambijent koji odiše neposrednošću, obogaćen detaljima i autentičnim motivima iz literature jedinog jugoslovenskog nobelovca Ive Andrica. Nastanak Kusturicinog Drvengrada je pratio ideju izvanrednog života, izvan svakodnevne rutine, udaljenog i sakrivenog u magičnoj lepoti prirode, kao zova tradicije, uz istovremeno očuvanje veza sa trenutnim vremenom. No Smoking Orchestra i Emir Kusturica čine značajan fenomen anti-globalističkog pokreta i jedinstven paradoks okruženja iz koga su izrasli. Oni su poznatiji i popularniji na međunarodnoj sceni nego u Srbiji, čiji se ugled vremenom uspešno povećava. Kulturni život Mećavnika je obogaćen novim događajima – jesenji Pozorišni Festival i Fetival pisaca u maju….

Na Mećavniku u Drvengradu se nalazi oko 30 zgrada različitih sadržaja : brvnare kuće u tradicionalnom zlatiborskom stilu, crkvica Svetog Save sa zvonikom, biblioteka, vinoteka, suvenirnica i dućani, poslastičarnica i čajdžinica, bioskopska sala, bazen i spa sadržaji, trim kabinet, saune, sporstka hala, tenis tereni…. Na brdu Mećavnik, gde je snimao film “Život je čudo”, čuveni filmski reditelj Emir Kusturica je “sazdao grad od drveta”, izrađen od brvana zlatiborskih, tarskih i šarganskih četinara. To je jedinstvena kulturno-umetnička-tradicionalna celina i Akademija za film i management, raskošno i maštovito bogata kulturnim elementima, obeležjima i turističkim sadržajima Zapadne Srbije, potpuno jedinstvena u autentičnim sadržajima i detaljima. Tradicionalno i luksuzno opremljene brvnare – drvene kuće kolibe planinskog stila, uz ljupku crkvu Svetog Save, bioskop, restorane, poslastičarnicu, biblioteku, kongresne prostore, bazen, sportsku halu, sportske terene i ski-stazu, kao i drugi sadržaji i prigodne vrednosti, doprineli su da naselje “Drvengrad” sa obližnjom Šarganskom Osimicom – prugom uskog koloseka, u prirodno potpuno očuvanom ambijentu jugozapadne Srbije, predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih znamenitosti Srbije.

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način su markiranim stazama spojene turističke destinacije Zapadne Srbije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i znamenitostima koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute po Zapadnoj Srbiji su obeležene turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora u Zapadnoj Srbiji je obezbeđen i određen broj bicikala, koje se mogu iznajmiti. U neposrednoj blizini su ski staze, staze zdravlja i udobni hoteli i seoska domaćinstva, u kojima je posetiocima omogućen prijatan boravak.

SHARE IT: