Salaš i vinarija Kurilić Neštin

Salaš i vinarija Kurilić Neštin

Daleko od urbane vreve koja danas preovladava sa svih strana, na prekrasnim nežnim padinama Fruške gore, krije se salaš i vinarija Kurilić – jedan od bisera Fruške gore koga ne treba propustiti !

Salaš i vinarija Kurilić se nalaze u najzapadnijem delu plodne Fruške gore, najvećem „ostrvu” u Panonskoj niziji, ugnežden pored puta koji vodi od Neština za Vizić. Obronci na kojima je salaš već dva milenijuma greje toplo sunce i napaja znoj vrednih radnika. Za trud koji treba uložiti da bi se stiglo do ove oaze mira i duha koji se retko nalaze, posetioci dobijaju iskustvo kome se uvek rado vraćaju. Vredni domaćini se bave brojnim poljoprivrednim poslovima vezanim za održavanje i razvoj uglednog gazdinstva, bogatog mnogobrojnim životinjama i okruženom vinogradima. Tokom obilaska ovog prostranog rustičnog fruškogorskog salaša posetioci mogu videti koze, ovce, konje, mangulice, obične svinje, živinu…Ovde se tokom čitave godine uživa u bogatom domaćinskom obroku, pripremljenom u autentičnom prirodnom ambijentu od namirnica i sastojaka iz sopstvene proizvodnje. Posetiocima salaša Kurilić su omiljeni tradicionalni i jednostavni vojvođanski specijaliteti, koji jako prijaju uz domaće rakije i vina i tamburaše ovog poznatog vinogradarskog kraja – domaći hleb iz furune, kulen, šunka, čvarci, kobasice /od mangulice/, kozji sir, paradajz čorba sa valjušcima, bećar /pudarski/ paprikaš, gulaš, sremački roštilj, knedle sa šljivama, tašci sa orasima…. Posetioci koji žele da direktno upoznaju idilu salašarskog života su dobrodošli da učestvuju u pečenju rakije, okopavanju vinograda, žetvi zlatnog žita, pripremi ajvara i druge zimnice, svinjokolju i brojnim poljoprivrednim i salašarskim aktivnostima.

Vino koje je ambrozija bogova ima mnogo svojih hramova. Jedan od njih, koji svakako treba obavezno posetiti je Vinarija Gaston u Neštinu, u području u kojem se vinogradarstvo neguje preko 17 vekova, gde su se nekada i sami rimski carevi imali svoje vinograde. Fruška Gora je jedno od najpoznatijih vinogorja u Srbiji, a vinogradi porodice Kurilić se nalaze u blizini mesta gde su Rimljani posadili prve vinograde. Vinogradi uživaju u odličnom sastavu zemljišta, velikoj osunčanosti i pažnji koju im posvećuju povećeni vinogradari. Sorte koje u vinogradima porodice Kurilić najviše uspevaju su: Talijanski rizling (Fruškogorski rizling), Sauvignon blan, Sinkerek (kupaža Fruškogorskog rizlinga i Župljanke), a od crvenih Cabernet sauvignon, Fulfuns (kupaža cabernea, merloa i burgundca), Muskat hamburg, Marselan. U vinariji Gaston Wine proizvodi se i nadaleko poznato desertno vino Bermet (crveni). U rustičnom ambijentu vinarije Gaston, smeštenoj na obali Dunava, posetioci uživaju u ukusima i mirisima plodova prirode, pečenju rakije, pripremi autentičnih jela i domaćeg hleba, ribolovu, probi čuvenih vina i rakije u prijatno uređenoj sali za degustacije, miru i tišini ili nezaboravnoj muzici čuvenih neštinskih tamburaša.

SHARE IT: