Rožanstvo seosko turističko domaćinstvo Zlatibor 130

Rožanstvo seosko turističko domaćinstvo Zlatibor 130

Zlatibor seoski turizam – selo Rožanstvo – seosko turističko domacinstvo PANACOMP 130

Rožanstvo je slikovito selo zlatiborskog kraja, na nadmorskoj visini od oko 800 metara, sa oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljopriredom i stočarstvom. Selo Rožanstvo nosi ime po staroslovenskom nazivu “rođenja” i udaljeno je 16 km od centra Zlatibora, na putu za Sirogojno, gde se nalazi čuveni Muzej na otvorenom Staro Selo Sirogojno. Stanovnici Rožanstva su poznati kao proizvođači buradi i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo Rožanstvo protiče reka Prištavica, na čijoj se desnoj obali nalazi Stopića Pećina, jedna od najlepših pećina u Srbiji. U neposrednoj blizini Rožanstva je i Banja Vapa, za koju kažu da je naročito pogodna za očna i kožna oboljenja i čija temperatura vode se zadržava na 17 stepeni tokom čitave godine. U blizini Rožanstva su i autentične vodenice koje i danas melju brašno.

Seosko domaćinstvo vredne i srdačne porodice Melović se nalazi 2 km od centra sela Rožanstva, sa veličanstvenim pogledom na okolne planinske vrhove zlatiborskog kraja, šume, bogate pašnjake, plodonosne voćnjake i mirisne livade…. U prizemlju prostrane i lepo uređene kuće žive domaćini – brojna porodica četiri generacije Melovića, a sprat je potpuno namenjen turistima. Sprat kuće je opremljen udobnim nameštajem od drveta i prirodnih materijala za udoban boravak turista, sa ukupno 13 ležaja u dve sobe i dva apartmana. Struktura smeštaja ovog uglednog seoskog turističkog domaćinstva u selu Rožanstvu je jednokrevetna soba, druga spavaća soba sa francuskim ležajem i dodatnim ležajem i upotrebom zajedničkog kupatila. Apartmani seoskog turističkog domaćinstva Melović u selu Rožanstvu imaju po 4 ležaja, potpuno opremljenu kuhinju i sopstvena kupatila sa tušem.

Gostima seoskog turističkog domaćinstva Melović u Roćanstvu je takođe na raspolaganju letnja kuhinja. Međutim, vredni domaćini pripremaju, na čelu sa gazdaricom-domaćicom Gordanom služe isključivo domaće-tradicionalne specijalitete i lokalna pića i sokove izuzetnog kvaliteta i ukusa, od namirnica iz sopstvene proizvodnje – domaća rakija i prirodni sokovi i med, nenadmašna gibanica, sir, dimljeni proizvodi, kačamak, komplet lepinje, proja, svadbarski kupus, jagnjeće pečenje….

Tokom odmora ili kraćeg odmora u seoskom turističkom domaćinstvu Melović, gosti uživaju u prostranom i lepo uređenom dvorištu sa otvorenim bazenom opremljenim ležaljkama, fontanom i mestom za pečenje roštilja, što je prijatan prostor sa cvećem, mekom travom, zelenilom i borovima koji čini odmor u toplim letnjim danima mnogo prijatnijim. Ovo autentično seosko turističko domaćinstvo u zlatiborskom kraju gaji domaće životinje i deo je naše posebne ponude vikend aranžmana u selima Srbije i izuzetno pogodno za porodični odmor tokom čitave godine.
Postoji više legendi o postanku imena Rožanstva : jedna kaže da to ime potiče od reči božanstvo; druga od reči roždestvo / stariji slovenski oblik imenice rođenje, ali i ime praznika Božića/; treća da su Glumci, prvi doseljenici u Rožanstvo, povikali: “Ovo je pravo božanstvo!”, na šta je neko rekao: “Kakvo božanstvo, urožićemo se od rada, pa će biti pravo rožanstvo!”; a četvrta da ono potiče od sastava ovdašnjeg zemljišta – rožnace. Od 1700.-te do 1840.-te godine u Rožanstvu je živela porodica Milutinović-Simović, od koje vodi porijeklo sadašnja familija Stakića. U toj porodici stasao je patriota, pesnik i istorijska ličnost, Sima Milutinović Sarajlija. U selu Rožanstvu se svakog avgusta organizuje Sabor Izvorne Narodne Pesme pod nazivom “Bez izvora nema vode”.

Tokom boravka u ovom prekrasnom prijatnom i mirnom tradicionalnom seoskom domaćinstvu i Zlatiborskom okrugu toplo preporučujemo prijatne šetnje u okolini – dobro obeležnim stazama, posetu Stopića pećine i Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno i sušari u selu Mušvete koja proizvodi dalmatinsku pršutu i dimljene proizvode vrhunskog kvaliteta, što je nezaboravno iskustvo, koje izuzetno prija posetiocima.

SHARE IT: