Reka Una i Nacionalni Park Una

Reka Una se nalazi u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, a svojim srednjim tokom teče kroz Republiku Srpsku i čini granicu sa Hrvatskom. Una izvire u blizini mesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj, a uliva se u Savu pored Jasenovca. Reka Una je duga 212 km, a smatraju je verovatno najlepšom rekom čitave Bosne i Hercegovine. Reka Una je dobila ime po činjenici da su je Rimljani smatrali najlepšom rekom čitavog Rimskog carstva – Una – jedina ! Preko 170 vrsta lekovitog bilja raste na obalama reke Une, dok 28 vrsta ribe živi u njenim smaragdno-zelenim penušavim vodama. 2008. godine je osnovan Nacionalni Park Una, koji se prostire na 19800 hektara i obuhvata područje kanjonskog dela gornjeg toka Une uzvodno od Lohova, područje kanjonskog dela donjeg toka reke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, međuprostor između reka Une i Unca i reku Krku. Nacionalni Park Una je smešten između planinskih masiva Plješevice na zapadu, Grmeča na severoistoku i Osječenice na istoku. Nacionalni Park Una se nalazi na krajnjem zapadnom delu Bosne i Hercegovine, na području opštine Bihać i Unsko-koranske zaravni i omogućava izuzetne kvalitetne uslove za raznovrsni turizam. Vodopadi na reci Uni u Martin Brodu, pored reke Unac i njenog kanjona, kao i sama reka Una, predstavljaju glavne prirodne odlike Nacionalnog Parka Una.

Pred samim ulazom u svoj prvi veći kanjon, reka Una se spušta niz predivni Štrbački buk, visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najlepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u ovom delu Evrope. Štrbački buk ustvari čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini. Štrbački Buk je vodopad na Uni između Bihaća i Donjeg Lapca. Prirodni vodopadi Une decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umetnika koji u lepotama Une traže inspiraciju za svoja dela. Prvi veliki vodopad rečnog toka Une nalazi se kod Martin Broda, naselja udaljenog 50-tak kilometara od Bihaća.

Una, Unac i Krka su tri bisera prirodne baštine Nacionalnog parka “Una” i čine spoj vrednih prirodnih retkosti, raznolikog i očuvanog prirodnog pejsaža jedinstvene lepote, te bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Delovi reka Una i Unac čine jedan od najvećih fly fishing revira u Evropi, a sama Una predstavlja raj za ljubitelje ribolova metodom suve mušice sa vodenom lopticom i varaličarenjem. Burni tok reke Une nije uvek pogodan za kretanje njenim divnim vodama, ali su mali čamci i brojni kajakaši sigurno najčešći motiv koji pamtimo sa boravka na Uni. Reka Una je uspostavila sklad sa ljudima, ribama, pticama, vrbama, mostovima i starim vodenicama, što se danas retko sreće. Unska regata – međunarodna turistička kajak regata i avanturistički splavarski događaj poznat širom Evrope, se tradicionalno održava na Uni, kod Martin Broda, gde ova predivna reka pravi mnoštvo brzaka, pogodnih za nesvakidašnja i nezaboravna uzbuđenja.

Nedaleko od Bihaća, u naselju Račić, nalazi se izuzetno lepa prirodna atrakcija, Japodski otoci, jer je reka Una odlučila da ovaj kraj Bosne i Hercegovine učini neverovatno lepim. Japodski otoci su sasvim posebna turistička znamenitost Bosne i Hercegovine smeštena uz granicu sa Hrvatskom. Rečne ade su povezane drvenim mostovima i teritorijalno se graniče sa Nacionalnim parkom Una. Ima ih ukupno pet i po svojoj lepoti mogu da se takmiče sa bilo kim na svetu. Oko ovih ada probija se reka Una stvarajući kaskade i transformišući obale, dok mostići preko nje omogućavaju turistima da uživaju u njihovoj lepoti. Sam turistički centar ima parking, restoran i prilično prostran deo za kampovanje, omiljen kod mnogih gostiju iz svih krajeva Evrope. Svaki izgrađeni deo u kompleksu je deo prirodne celine, sve je uglavnom napravljeno od drveta kako se ne bi remetila ravnoteža u prirodi, a u planu je i izgradnja nekadašnjeg drevnog naselja, kulturno-arheološko područja po kome je i poznat ovaj kraj. TUI Magazin

SHARE IT: