Reka Tisa

Reka Tisa

Reka Tisa, svojom ukupnom dužinom od oko 977 kilometara, predstavlja najveću pritoku Dunava. Tisa nastaje u Ukrajini, u zapadnim Karpatima, spajanjem Crne Tise i Bele Tise, koje izviru na 960 metara, odnosno 1.700 metara nadmorske visine. Reka Tisa protiče kroz Ukrajinu, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku i Srbiju. Deo toka reke Tise kroz Ukrajinu ima karakteristike brze planinske reke sa najvećim padom u Evropi. Pri povoljnom vodostaju, plovidba Tisom je moguća u dužini od oko 690 kilometara, od ušća u Dunav u Mađarskoj. U Srbiji tok Tise iznosi 164 kilometra, od ušća u Dunav do srpsko-mađarske granice, što obuhvata oko 17 % njenog ukupnog toka. Tisa predstavlja prirodnu granicu između Bačke, na desnoj, i Banata na levoj obali, a pošto dodiruje i Srem na ušću kod Starog Slankamena, predstavlja pravu vojvođansku reku. Svojom širinom i nemirnim tokom, Tisa predstavlja “žilu kucavicu” Vojvodine i mesto za odmor brojnim turistima, putnicima i ribolovcima. Vikend naselje “Aradac” se nalazi na teritoriji opštine Zrenjanin, na 37. kilometru reke Tise i predstavlja pravu turističku oazu za kupače i turiste u letnjem periodu.

Lesna zaravan Titelski breg u Vojvodini, na krajnjem jugoistoku Bačke je jedinstveni prirodni fenomen, koji se izdiže iznad ušća reke Begej u Tisu, u oblasti koja se naziva Šajkaška. Titelski breg je sa istočne strane delimično oivičen rekom Tisom i uzdiže se iz ravnice kao ostrvo do visine od 130 metra, a okružen je uspavanim vojvođanskim naseljima Mošorin, Vilovo, Lok i Titel. Zbog izuzetnih prirodnih odlika, bogate flore i faune, ali pre svega zbog ogromnog područja geomorfoloških oblika, Titelski breg je pod zaštitom države kao Specijalni rezervat prirode I kategorije. Stoletne bele i kanadske topole, različite vrste vrba, tiscie, drva jasena i graba, po koji bagrem i mnogo panjeva i stabala čine neobičnu florističku zajednicu ovog područja toka Tise. Površina lesnog platoa Titelski breg iznosi 79,5 km², maksimalna dužina 18 km, širina 7,5 km, a prosečna nadmorska visina 120 metara, čineći najinteresantniju lesnu zaravan u Srednjoj Evropi. Sa uzvišenja na Titelskom bregu u Titelu se pruža izvanredan pogled na ušće Begeja u Tisu, a ušće Tise u Dunav je samo nekoliko kilometara dalje, zbog čega kažu i da je Titel gradić na tri reke i dva ušća. Legenda kaže da je u blizini ušća dveju reka potopljen kovčeg čuvenog osvajača Atlile-biča božijeg. Ista legenda kaže još i da je Atila sahranjen u zlatnom kovčegu i da je potopljen, takođe u zlatnim kočijama. Svojom lepo uređenom peščanom plažom i sadržajima Titel predstavlja veoma zanimljivo mesto u Vojvodini, koje privlači posetioce željne odmora, upoznavanja istorijskih spomenika, kvalitetnih ribljih specijaliteta, ali i izuzetnih prirodnih vrednosti.

Na Bisernom Ostrvu i obali Mrtve Tise su slikovite vinogradarske kućice, ušuškane u male vinograde i voćnjake i simpatični restorani i čarde na obali reke, koji služe samo sveže ulovljenu ribu. Ovde se pecarosima ne nude samo odlične mogućnosti za ribolov, već i predivna priroda i raznovrsne mogućnosti smeštaja. Maleni puteljci vode kroz barsko rastinje i trsku do daščanog mola sa koga se peca, kupa i privezivuje čamac. Ovo je mesto na Tisi za uživanje u autentičnom vojvođanskom ambijentu (što uključuje i komarce).

SHARE IT: