Kanjon Tare – Reka Tara

Tara je najduža reka u Crnoj Gori, dužine 144 km. Reka Tara nastaje ispod Komova, u mestu Han Grančića na nadmorskoj visini od 1089 metara, od reka Opasnice i Veruše i otapanja snega i sezonskih kiša. Sa rekom Pivom od Šćepan polja, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, Tara gradi reku Drinu. Tara je usekla jednu od najvećih kanjonskih klisura u svetu, dugu 78 km, okomito strmih stranica visine preko 1300 metara, što Kanjon Tare čini najdubljim kanjonom u Evropi.

Pod zaštitom UNESCO-a od 1977. godine, Kanjon Tare je jedna od 25 najznačajnijih svetskih prirodnih znamenitosti, dostupna brojnim splavarima, planinarima, avanturistima i biciklistima-bajkerima kojima pruža istinsko uzbuđenje i uživanje u veličanstvenom zelenom kanjonu u očaravajuće lepom okruženju potpuno netaknute divljine. Reka Tara je toliko čista reka da iz nje možete piti vodu. Čitavim svojim tokom reka Tara prima velike količine vode sa brojnih planinskih izvora i stvara vodopade i kaskade nesvakidašnje lepote, čiji huk se čuje sa vrhova kanjona. Na toku reke Tare se nalaze stenovite i šljunkovite terase, uokvirene gustom borovom šumom, peščane plaže, visoke stene, kao i više od 80 velikih pećina. Svojom najvećom dubinom od 1300 metara, Kanjon Tare je drugi najdublji kanjon na svetu, posle Grand Kanjona u Americi. Sa omiljenih vidikovaca reke Tare, kao što je Čurevac visine 1625 metara se pruža veličanstven pogled na Durmitor, sa jedne strane, dok se na drugoj strani krivudava smaragdno zelena Tara probija između stenovitih vrhova i sivkastih grafitnih stena.

Most na Đurđevića Tari u Crnoj Gori je najviši most u Evropi. Izuzetno graditeljsko delo savremene arhitekture, simbol i neizostavna privlačnost kanjona reke Tare je grandiozni Most na Đurđevića Tari, između sela Budečevica i Trešnjica, na putu Žabljak – Pljevlja. Veliki i elegantan betonsko lučni most Đurđevića Tara projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, inženjer Mijat S. Trojanović. Most Đurđevića Tara je građen u periodu 1938/40. godine. Kada je dovršen, most na Đurđevića Tari je bio najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najlepših saobraćajnih objekata ove vrste u svetu. Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk raspona 116 metara, veličanstveni most na Đurđevića Tari se uzdiže nad kanjonom Tare dubokim preko 150 metara. U vreme Drugog svetskog rata, 1942. godine, partizani su, da bi sprečili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru, srušili jedan luk mosta na Đurđevića Tari. Zadatak je izveo građevinski inženjer Lazar Jauković koji je učestvovao u izgradnji mosta. Tada je srušena konstrukcija poslednjeg malog lučnog otvora mosta u dužini od 44 metara, dok su ostali delovi ostali neoštećeni. Jaukovića su Italijani uhvatili i streljali na odsečini mosta. Narod durmitorskog kraja je u znak sećanja na herojsko stradanje Jaukovića podigao spomenik u blizini mosta, gde je i sahranjen. Posle oslobođenja je Most na Đurđevića Tari obnovljen i svečano pušten u saobraćaj 1946. godine, a danas osim osnovne saobraćajne namene, predstavlja jednu od najomijenijih i najposećenijih turističkih znamenitosti Crne Gore.

Kanjonom Tare se u periodu od maja do oktobra, tradicionalno organizuje vrhunski uzbudljivo avanturističko splavarenje, od umerenih do divljih deonica, koje predstavlja izuzetno zadovoljstvo ljubiteljima ekstremnih sportova i svima koji su željni uzbuđenja. Kanjon Tare je deo rute splavarenja koji u jednom danu od Brstanovića do Šćepan Polja, dužine od 18 km, traje 2 do 3 sata. Ovaj deo kanjona reke Tare ima najveći visinski pad, kao i najkraću rutu sa 21 od 50 brzaka, u ovom kratkom delu toka reke. Brzaci reke Tare su u Brstanovićima, Pećinama, kao i veoma opasni brzaci Ćelije i Vjenovački brzaci. Rafting and kayaking su avanturističke aktivnosti na reci Tari, sa turističkom rutom dugom oko 60 km, na raznovrsnim plovilima – splavovima, kajacima i čamcima na naduvavanje. Sportski ribolov je sa odgovarajućom dozvolom dozvoljen u nekim delovima toka reke Tare.

U zaseoku Luke u Đurđevića Tari, oko kilometar nizvodno od poznatog impresivnog mosta se nalazi manastir Svetog arhangela Mihajla iz 14. veka. Nekada je u ovom manastiru postojala prepisivačka škola, odakle su mnoge pravoslavne svetinje snabdevane bogoslužbenim knjigama. Kod sela Premćani je i manastir Dovolja iz 15. veka, sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice. Oba manastira su obnovljena i posetiocima Durmitora i Kanjona Tare omogućavaju zanimljive duhovne doživljaje.

 

Planinarenje u Crnoj Gori – lagana tura

Splavarenje Tarom – dvodnevni program

Splavarenje Tarom – četvorodnevni program

 

SHARE IT: