Reka Nišava

Reka Nišava

Nišava je najduža i najveća pritoka reke Morave. Reka Nišava izvire u Bugarskoj. Deo toka reke Nišave koji prolazi kroz Srbiju dugačak je 151 kilometar. Nišava protiče kroz Dimitrovgradsku, Pirotsku, Belopalanačku i Nišku kotlinu. Nišava je usekla i veličanstveno živopisnu, 17 kilometara dugu Sićevačku klisuru, koja predstavlja jedinstven prirodni rezervat i omogućava raznovrsne sadržaje u prirodi i brojne avanturisticke aktivnosti. “Geostrateški značaj prirodne saobraćajne rute duž toka Nišave, koji povezuje dolinu Morave sa Sofijom, svakako je uticao na privredne i kulturne tokove između centralnog Balkana, Trakije i Crnog mora i Egeja. Rezultat zaštitnih iskopavanja sprovedenih duž rute E-80 (autoput Niš–Dimitrovgrad) je nekoliko pronađenih i istraženih nalazišta, među kojima su nekropole iz Gvozdenog doba, koje će, veruje se, doprineti jasnijem određivanju hronološkog raspona, kao i određenih etničkih pitanja povezana sa paleo-balkanskim zajednicama Istočne Srbije”. A. Kapuran, M. Blagojević. D. Bizjak – SETTLEMENTS AND NECROPOLISES OF THE EARLY IRON AGE ALONG THE MIDDLE COURSE OF THE NIŠAVA RIVER

Kroz Sićevačku klisuru reke Nišave su oduvek prolazili stari i izuzetno važni putevi, kao što je čuveni rimski put Via Militaris, kao i turski karavanski put pod nazivom Carigradski drum. Nedavno je ovaj deo Srbije postao izuzetno zanimljiv arheolozima i antropolozima, jer je u Sićevčkoj klisuri otkriveno paleolitsko naselje koje smatraju najbogatijim na Balkanu. Ostatak celokupne donje vilice neandertalca sa tri zuba, logor neandertalskog čoveka i njegovog pretka hominida, kao i verovatno kultno mesto, pronađeni su u maloj pećini Balanici na ovom paleolitskom lokalitetu u Sićevu. “To je vilica pre-neandertalca, za koju se veruje da potiče iz perioda između 130000 i 250000 godina“, kažu stručnjaci.

Sićevačka klisura čuva brojne spomenike kulture, kao što su srednjovekovni crvke manastira Presvete Bogorodice u Sićevu iz 1644. godine, Svete Petke u selu Ostrovici i druge svetinje i spomenici, kao što je crkva Svetog proroka Ilije i ostaci drevnog puta Via Militaris. U Sićevačkoj klisuri su dve mala hidroelektrane, sagrađene na reci Nišavi 1908. godine, po projektima, idejama i planovima Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, koje i danas snabdevaju strujom Niš i okolinu. Hidroelektrana Sveta Petka je ime dobila po obližnjoj crkvi Svete Petke iz 14. veka.

Sićevačka klisura pruža posetiocie raznovrsna uživanja u istraživanju i upoznavanju kulture, prirode i istorije, kao i brojne aktivnosti i sadržaje u prirode, kao što je ribolov, lov, vožnja kajaka, splavarenje-raftina, pešačenje kroz prekrasnu prirodu, uspon za stene, paraglajding….

SHARE IT: