Rašnov

Tvrđava Rašnov (Rosenau na nemačkom) je jedno od najzanimljivijih obeležja Rumunije, u okrugu Brašov, na pola puta između Brašova i Dvorca Bran, na krečnjačkom uzvišeju venca Karpata, 200 metara iznad grada Rašnova. Tvrđava Rašnov je najbolje učuvano, najveće i najsloženije utvrđenje južne i jugoistočne Transilvanije, takođe poznato i kao “tvrđava seljaka”, smeštena na poznatom trgovačkom putu koji je povezivao pokrajine Vlašku i Transilvaniju.

Tvrđava Rašnov se prvi put pominje u zvaničnim dokumentima iz 1331. godine kao utvrđenje koje su verovatno sagradili vitezovi Tevtonskog reda, u svrhu stanice evropskih ratnika koji su odlazili ili se vraćali sa krstaških pohoda u Malu Aziju, kao i za odbranu protiv tatarskih osvajanja. Imajući značajan položaj na trgovačkom putu od Brana, utvrđenje Rašnov dobija izuzetan strateški značaj za osmatranje prolaza iz Transilvanije prema Rašnovskoj Dolini. Ovaj strateški položaj Rašnova je tokom istorije privlačio mnoge vojne napade, te je danas tvrđava među retkim, skoro u celini očuvanim utvrđenjima Rumunije. Tvrđavu Rašnov su kasnije proširili doseljenici Sasi. Strateški smeštena na trgovačkom putu koji je povezivao Vlašku i Transilvaniju, tvrđava Rašnov se razlikuje od drugih saskih utvrđenja, jer je izgrađena za sklonište izbeglica tokom dugih i burnih istorijskih perioda.

Tvrđava Rašnov je građena u jednostavnom arhitektonskom stilu po ugledu na stara srednjovekovna utvrđenja od pre 500 godina. Tvrđava Rašnov obuhvata spoljno i unutrašnje dvorište. U istočnom delu spoljnjeg dvorišta se nalaze utvrđene zidine sa četvrougaonom kulom. Na ulazu u dvorište je kamena građevina kružnog oblika, sa mnogo otvora i ispusta. U unutrašnosti tvrđave Rašnov se vide ostaci brojnih srednjovekovnih kuća koje su omogućavale sklonište lokalnom stanovništvu tokom napada, kao i škola i kapela. Utvrđenje je verovatno imalo najmanje 30 kuća, školu i crkvu, kao i druge građevine namenjene potrebama seoskog življa. Tevtonski vitezovi su deset godina kasnije munjevito izbačeni iz Transilvanije, ali je tvrđava Rašnov ostala u dobrom stanju do današnjih dana.
Odbrambeni sistem tvrđave Rašnov je obuhvatao 9 kula, dva bedema i pokretni most. Okružena padinama visine 150 metara sa severa, juga i zapada, tvrđava Rašnov je samo jednom u istoriji bila primorana na predaju, 1612. godine, kada su turski osvajači uspeli da otkriju tajni način snabdevanja vodom stanovništva u tvrđavi. Kako snabdevanje vodom više nije bila tajna, postavila se potreba kopanja bunara unutar utvrđenja. Legenda kaže da su dva turska zatvorenika dobila zadatak da iskopaju bunar kroz čvrste stene u središtu tvrđave. Obećana im je sloboda kada završe posao. Kopanje bunara dubine 146 metara je započeto 1623. godine i trajalo je 17 godina. Bunar je omogućio dodatnu sigurnost stanovništu, koje nije moralo izlaziti iz tvrđave tokom opsade. Bunar je korišćen do 1850. godine, kada je polomljen čekrk. Poslednja opsada tvrđave Rašnov je bila 1690. godine tokom konačnog otomanskog osvajanja Transilvanije. Oštećena u požaru 1718. godine, tvrđava Rašnov je obnovljena narednih godina. Sledeće veliko oštećenje tvrđave Rašnov je bilo u zemljotresu 1802. godine. Tvrđava Rašnov je poslednji put korišćena kao sklonište tokom revolucije 1848. godine, posle čega je napuštena, da bi danas bila turistička znamenitost.

Arheološki nalazi u tvrdavi Rašnov iz 1970. godine i najnovija istraživanja potvrđuju postojanje pravougaone crkve sa polukružnom apsidom u spoljnom delu tvrđave, za koju se veruje da je crkva Svetog Đorđa, koju pominju izvori iz 14. veka. U tvrđavi Rašnov je sačuvana većina oružja i topova kojima je bilo moguće štititi stanovništo i njegovu imovinu tokom istorijskog perioda od 500 godina. Nedavno je stara tvrđava Rašnov obnovljena do svoje nekadašnje lepote, koja je danas opet na raspolaganju posetiocima. Druga znamenitost Rašnova je Feudalni Muzej umetnosti, koji se nalazi u unutrašnjem dvorištu, iza drevnih zidina, u kome posetioci mogu razgledati nameštaj, oružje, municiju, opremu i druge srednjovekovne objekte i predmete iz 13. veka, kao i skelet zakopan ispod staklenog poda. Unutrašnjost ima oblik lavirinta, sa nekoliko drvenih stepeništa i merdevina, koji omogućavaju skoro tajne puteve i interesantan doživljaj posetilaca. Prekrasan pogled prema gradu Rašnovu sa tvrđave, koja je najlepši srednjovekovni spomenik iz doba vladavine Mirčea Hrabrog se ne sme propustiti, kao i uspon kroz uzane i strme gradske uličice. Rašnov je privlačan tokom cele godine, zimi zbog skijanja i zimskih sportova u ski centrima na obližnjim uzbudljivim terenima venaca Bucegi i Piatra Craiului, a u ostalim periodima zbog brojnih festivala i događaja.

 

SHARE IT: