Rajkova pećina

Rajkova pećina

U Istočnoj Srbiji, 200 km istočno od Beograda, u blizini Majdanpeka, nalazi se Rajkova pećina. Rajkova Pećina je protočna, kroz nju protiče Rajkova reka, koja se može videti u nižem toku.

Gornji nivo Rajkove pećine, većinom suv, je izlaz staze za posetioce. Ukupna dužina Rajkove Pećine je 2.304 metara, dok je za turiste dostupno 1.410 metara. Temperatura u Rajkovoj Pećini je + 8°C, relativna vlažnost vazduha je blizu 100%. Ime je dobila po čuvenom Rajku Vojvodi, koji je živeo u ovom kraju u vreme Turaka. Legenda kaže da je Rajko u pećini sakrivao blago. Rajkova Pećina je jedinstveni speleološki objekat u Srbiji, prepun blistavih belih kristala, čije je podnožje u dužini od 300 metara prekriveno crvenim stalaktitima visine 1 metar. Rajkova Pećina je otvorena za turiste 1975. godine. Rajkova Pećina je verovatno najbogatija pećinskim nakitom u Srbiji, u odnosu na bele i crvene kristale kalcita. U dužini od preko 300 metara se dno pećinskog tla sastoji od crvenog stalaktita debljine preko 1 metar. Posebno zadovoljstvo posetilaca Rajkove pećine je tradicionalno posluženje ili ukusan obrok poslužen na samom ulazu u pećinu, koji pripremaju lokalni proizvođači organskih proizvoda i namirnica, što je potrebno unapred najaviti i rezervisati.

Nedavno istražene i do sada gotovo potpuno nepoznate pećine kod Majdanpeka – Mala i Kozja pećina u blizini sela Blizne su pružile dokaze o životu pre 40.000 godina kada je moderni čovek počeo da naseljava Evropu, sa nalazima o neandertalskom čoveku. “Zaleđe Đerdapa, odnosno Đerdapska klisura predstavlja prvu prepreku modernih ljudi koji su došli ovde. Već tu nisu mogli da se mimoiđu sa neandertalcima i do tog kontakta je verovatno došlo. To je jedan od najstarijih i najranijih dokaza o prisustvu modernog čoveka u Jugoistočnoj Evropi” – prof Dušan Mihajlović.

SHARE IT: