Privreda i klima Srbije

Arhitektura, štamparije, promocija, video i industrije kompjuterskih medija su najvažniji privredni sektori Srbije. Pružanje usluga za državu koja ima povoljnu cenu rada i u kojoj većina radnika ima univerzitetsko obrazovanje i znanje bar 1 stranog jezika, pogodni strateški položaj kakav Srbija ima, pametan je i mudar način povećanja poslovanja i rast privrede. 96% firmi u Srbiji su mala preduzeća, sa 1 do 10 zaposlenih. Najunosnije grane privrede u Srbiji su muzička, filmska i video produkcija.

Proizvodnja hrane – prehrambena industrija predstavlja jedan od najvaznijih sektora privrede Srbije u odnosu na promet, broj malih i srednjih preduzeća i broj zaposlenih u ovom sektoru. Poljoprivreda i rudarstvo ostaju među značajnim granama privrede Srbije. Većina radnika u Srbiji je zaposlena u proizvodnji skoncentrisanoj u većim industrijskim zonama.

U Srbiji se povrće gaji na oo 260000 hektara, odnosno na 5 – 6% obradivih površina. Godišnja proizvodnja raznovrsnih povrtarskih kultura u Srbiji iznosi oko 2,2 miliona tona, među kojima je posebno zastupljena paprika, posebno na jugu Srbije. Pšenica, kukuruz, kudelja, šećerna repa, soja i lan su osnovni zasadi koji se uzgajaju u Vojvodini, najplodnijem delu poljoprivredne proizvodnje Srbije.

Intenzivna vinogradarska proizvodnja predstavlja Srbiju kao jednog od glavnih vinarskih proizvodnih regiona Evrope. Srbija je takođe sve zanimljivija investitorima i inostranim partnerima, zahvaljujući značajnom uzgoju šljive i maline, koji preradom i odgovarajućim oblicima dorade predstavljaju odličan izvozni proizvod Srbije. Srbija je vodeći izvoznik maline u svetu /2009. godine je iz Srbije izvezeno 63.300 tona maline najvišeg kvaliteta !/, među kojima je svakako Sirogojno Company, naš izuzetan partner.

Rudno bogatstvo Srbije obuhvata ugalj lignit, bakar, zlato, antimon, mermer i mlinski kamen. Srbija je, međutim, oduvek bila poznata kao zemlja zlata. Procenjuje se da bi se ispiranjem svih zlatonosnih reka, od praistorije do danas, pronašlo oko 50 toga zlata. U reci Pek i njenim pritokama su drevni stanovnici ispirali zlato, Grci i Rimljani. Porodica dinastije Nemanjić je razvila privredu i vojnu snagu na srpskom rudarenju. Francuz Bukar u svojim izveštajima 1332. godine piše da “je trenutno u Srbiji 100 rudnika zlata i mnogo srebra”. Kosovo i Metohija je najsiromašniji i najmanje razvijen region Srbije, iako ima ogromne naslage uglja i veliko rudno bogatstvo. Po količinama i kvalitetu naslaga olova i cinka je područje Kosova među najbogatijim ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

Dinarko stanovništvo koje čini Srbe odlikuje živi duh i prefinjen um, obogaćen čilom i razkošnom osećajnošću, koja često ide uz njihovu bogatu maštu, kao i izraženu impulsivnost ushićenja i ljutine. Srbe za njihove akcije često nadahnjuje moral i duhovna strast, dok im materijalne vrednosti imaju drugu ulogu. Da bi se podstakla njihova najveća snaga, treba se baviti osećanjima, osetljivošću i ličnim i nacionalnim ponosom Srba, čiji se osećaj časti i ideal pravičnosti i slobode mora isticati i naglašavati. Ovo su glavni uzroci koji generalno podstiču strastvenost dinarskog stanovništva i razlozi su sukoba koji se pojavljuju među njima. Ovi razlozi doprinose srećnim ili nesrećnim događajima i ishodima njihovih života, mnogo značajnije nego sebičnost, požuda i pohlepa. Racionalni instinkt ogromne energije i instinkt za životom i rastom i instinkt za svojim položajem i ulogom u svetu i njihovim doprinosom toj ulozi su široko pomešane sa ovim nadahnućima. Dinarac – član dinarske zajednice ne veruje ni u kakve prepreke koje on ili ona ne bi mogla prevazići. Njegovo-njeno samopouzdanje je neograničeno, a posvećenost beskrajna. Međutim, ove vrline dinarskog stanovništva i Srba ima svoje negativne strane. Osećajnost Srbe često navodi da čine nepromišljene stvari i budu lakomisleni. Kada nemaju iskustva, ovako jaka osećajnost Srbe čini naivnima. Oni često postupaju po svojoj naklonosti i sirovoj i prostoj vedrini. Njihova krajnja osećajnost često postaje slabost, a njihova velikodušnost ih čini nepravednim. Ponekad su Srbi ograničeni svojim strahom da drugom ne učine nepravdu. Politička zbrka 90-gih godina 20. veka i raspad Jugoslavije su značajno pogoršali već veoma ozbiljne postojeće privredne probleme… ali, smo mi Srbi optimisti i radimo predano !

Poslednjih godina stvaralačke-kreativne profesionalne usluge, arhitektura, dizajn i promocija postaju vodeće grane kreativnog stvaralaštva, kao i zastupnici inovativnih ideja i delovanja. Prilagodljive, visoko kvalitetne i izvozno orijentisane, kreativne profesionalne usluge čine deo srpskog kreativnog sektora. Arhitekturu, industriju dizajna i domaću promotivnu industriju Srbije predstavlja veliki broj malih agencija, studija i firmi, specijalizovanih za posebne tržišne segmente i zanimljive usluge.

Klima u Srbiji varira od kontinentalne na severu, sa hladnim zimama i toplim vlažnim letima i povoljnim letnjim padavinama, do uticaja Jadrana na jugu, sa toplim i suvim letima i relativno hladnim zimama, uz značajne snežne padavine u unutrašnjosti. Lokacije rečnih klisura i ravnice u severnom delu Srbije omogućavaju povremeno duboko prodiranje severnih vazdušnih masa tokom zima, dok topli saharski talas nadire iz pravca Mediterana tokom leta.

Prosečna godišnja temperatura Srbije u periodu od 1961. do 1990. godine, na nadmorskoj visini do 300 metara iznosi 10,9 °C. Područja Srbije visine od 300 do 500 metara imaju prosečnu godišnju temperaturu od oko 10,0 °C, dok ona na preko 1000 metara nadmorske visine imaju godišnji prosek od oko 6,0 °C. Mesec maj je najkišovitiji, sa oko 12 do 13 % ukupnih godišnjih padavina. U toku jula i avgusta u Srbiji ima najmanje atmosferskih padavina. Snežni pokrivač se u Srbiji zadržava od novembra do marta, a najsnežniji period je tokom januara.

Godišnje količine sunčevog zračenja u Srbiji se kreću u rasponu od 1500 do 2200 časova. Tokom toplijeg dela godine u Srbiji preovlađuju severozapadni i zapadni vetrovi. U Vojvodini i severnom delu Srbije tokom jeseni i zime duva jaka košava, vetar sa istoka i jugoistoka, koji prodire sa Karpata. Košava se uobičajeno razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, koji čine kosavska područja Srbije. Jugozapadni vetrovi preovlađuju u planinskom delu jugozapadne Srbije.

SHARE IT: