Privreda i klima i zastava Srbije

Arhitektura, štamparije, promocija, video i industrije kompjuterskih medija su najvažniji privredni sektori Srbije. Pružanje usluga za državu koja ima povoljnu cenu rada i u kojoj većina radnika ima univerzitetsko obrazovanje i znanje bar jednog stranog jezika, pogodni strateški položaj kakav Srbija ima, pametan je i mudar način povećanja poslovanja i rast privrede. 96% firmi u Srbiji su mala preduzeća, sa 1 do 10 zaposlenih. Najunosnije grane privrede u Srbiji su IT, muzička, filmska i video produkcija.

Proizvodnja hrane – prehrambena industrija predstavlja jedan od najvažnijih sektora privrede Srbije u odnosu na promet, broj malih i srednjih preduzeća i broj zaposlenih u ovom sektoru. Poljoprivreda i rudarstvo ostaju među značajnim granama privrede Srbije. Većina radnika u Srbiji je zaposlena u proizvodnji skoncentrisanoj u većim industrijskim zonama.

U Srbiji se povrće gaji na oo 260000 hektara, odnosno na 5 – 6% obradivih površina. Godišnja proizvodnja raznovrsnih povrtarskih kultura u Srbiji iznosi oko 2,2 miliona tona, među kojima je posebno zastupljena paprika, posebno na jugu Srbije. Pšenica, kukuruz, kudelja, šećerna repa, soja i lan su osnovni zasadi koji se uzgajaju u Vojvodini, najplodnijem delu poljoprivredne proizvodnje Srbije.

Intenzivna vinogradarska proizvodnja predstavlja Srbiju kao jednog od glavnih vinarskih proizvodnih regiona Evrope. Srbija je takođe sve zanimljivija investitorima i inostranim partnerima, zahvaljujući značajnom uzgoju šljive i maline, koji preradom i odgovarajućim oblicima dorade predstavljaju odličan izvozni proizvod Srbije. Srbija je vodeći izvoznik maline u svetu, 2009. godine je iz Srbije izvezeno 63.300 tona maline najvišeg kvaliteta, među kojima je svakako Sirogojno Company, naš izuzetan partner.

Rudno bogatstvo Srbije obuhvata ugalj lignit, bakar, zlato, antimon, mermer i mlinski kamen. Srbija je, međutim, oduvek bila poznata kao zemlja zlata. Procenjuje se da bi se ispiranjem svih zlatonosnih reka, od praistorije do danas, pronašlo oko 50 toga zlata. U reci Pek i njenim pritokama su drevni stanovnici ispirali zlato, Grci i Rimljani. Porodica dinastije Nemanjić je razvila privredu i vojnu snagu na srpskom rudarenju. Francuz Bukar u svojim izveštajima 1332. godine piše da “je trenutno u Srbiji 100 rudnika zlata i mnogo srebra”. Kosovo i Metohija je najsiromašniji i najmanje razvijen region Srbije, iako ima ogromne naslage uglja i veliko rudno bogatstvo. Po količinama i kvalitetu naslaga olova i cinka je područje Kosova među najbogatijim ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

Dinarsko stanovništvo koje čini Srbe odlikuje živi duh i prefinjen um, obogaćen čilom i razkošnom osećajnošću koja često ide uz njihovu bogatu maštu, kao i izraženu impulsivnost ushićenja i ljutine. Srbe za njihove akcije često nadahnjuje moral i duhovna strast, dok im materijalne vrednosti imaju drugu ulogu. Da bi se podstakla najveća snaga Srba, treba se baviti osećanjima, osetljivošću i ličnim i nacionalnim ponosom osećaj časti i ideal pravičnosti i slobode se mora isticati i naglašavati. Ovo su glavni uzroci koji generalno podstiču strastvenost dinarskog stanovništva i razlozi su sukoba koji se pojavljuju među njima. Ovi razlozi doprinose srećnim ili nesrećnim događajima i ishodima njihovih života, mnogo značajnije nego sebičnost, požuda i pohlepa. Racionalni instinkt ogromne energije i instinkt za životom i rastom i instinkt za svojim položajem i ulogom u svetu i njihovim doprinosom toj ulozi su široko pomešane sa ovim nadahnućima. Dinarac – član dinarske zajednice ne veruje ni u kakve prepreke koje on ili ona ne bi mogla prevazići. Njegovo-njeno samopouzdanje je neograničeno, a posvećenost beskrajna. Međutim, ove vrline dinarskog stanovništva i Srba ima svoje negativne strane. Osećajnost Srbe često navodi da čine nepromišljene stvari i budu lakomisleni. Kada nemaju iskustva, ovako jaka osećajnost Srbe čini naivnima. Oni često postupaju po svojoj naklonosti i sirovoj i prostoj vedrini. Njihova krajnja osećajnost često postaje slabost, a njihova velikodušnost ih čini nepravednim. Ponekad su Srbi ograničeni svojim strahom da drugom ne učine nepravdu. Srbija je 90-tih godina prošla kroz grozne sukobe i patnje, tokom krvavih ratova i razaranja. Politička nesreća i zbrka 90-gih godina 20. veka i raspad Jugoslavije su značajno pogoršali već prilično ozbiljne postojeće privredne probleme… ali, smo mi Srbi optimisti i radimo predano !

Poslednjih godina stvaralačke-kreativne profesionalne usluge, arhitektura, dizajn i promocija postaju vodeće grane kreativnog stvaralaštva, kao i zastupnici inovativnih ideja i delovanja. Prilagodljive, visoko kvalitetne i izvozno orijentisane, kreativne profesionalne usluge čine deo srpskog kreativnog sektora. Arhitekturu, industriju dizajna i domaću promotivnu industriju Srbije predstavlja veliki broj malih agencija, studija i firmi, specijalizovanih za posebne tržišne segmente i zanimljive usluge.

Klima Srbije

Klima u Srbiji varira od kontinentalne na severu, sa hladnim zimama i toplim vlažnim letima i povoljnim letnjim padavinama, do uticaja Jadrana na jugu, sa toplim i suvim letima i relativno hladnim zimama, uz značajne snežne padavine u unutrašnjosti. Lokacije rečnih klisura i ravnice u severnom delu Srbije omogućavaju povremeno duboko prodiranje severnih vazdušnih masa tokom zima, dok topli saharski talas nadire iz pravca Mediterana tokom leta.

Prosečna godišnja temperatura Srbije u periodu od 1961. do 1990. godine, na nadmorskoj visini do 300 metara iznosi 10,9 °C. Područja Srbije visine od 300 do 500 metara imaju prosečnu godišnju temperaturu od oko 10,0 °C, dok ona na preko 1000 metara nadmorske visine imaju godišnji prosek od oko 6,0 °C. Mesec maj je najkišovitiji, sa oko 12 do 13 % ukupnih godišnjih padavina. U toku jula i avgusta u Srbiji ima najmanje atmosferskih padavina. Snežni pokrivač se u Srbiji zadržava od novembra do marta, a najsnežniji period je tokom januara.

Godišnje količine sunčevog zračenja u Srbiji se kreću u rasponu od 1500 do 2200 časova. Tokom toplijeg dela godine u Srbiji preovlađuju severozapadni i zapadni vetrovi. U Vojvodini i severnom delu Srbije tokom jeseni i zime duva jaka košava, vetar sa istoka i jugoistoka, koji prodire sa Karpata. Košava se uobičajeno razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, koji čine kosavska područja Srbije. Jugozapadni vetrovi preovlađuju u planinskom delu jugozapadne Srbije.

Zastava Republike Srbije

“Najstariji sačuvani podaci o bojama prve srpske državne zastave odnose se na zastavu koja je nastala u prvoj polovini 13. veka, za vreme vladavine kralja Stefana Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog i unuka Stefana Nemanje.U jednom dubrovačkom dokumentu iz 1281. godine se navodi spisak dragocenosti kralja Vladislava i pominje se i svilena zastava crvene i plave boje. Ova zastava se prema istorijskim pisanim izvorima nalazila u Gradskoj arhivi u Dubrovniku, a dalja sudbina najstarije srpske zastave nije poznata. Najstariji likovni prikaz zastave Srbije na jednoj stranoj mapi je zastava sa znatnom podlogom i crvenim dvoglavim orlom u sredini koja je nastala za vreme vladavine cara Dušana, u najslavnijem periodu srpske srenjovekovne države. Postoji prikaz zastave Srbije na španskoj pomorskoj mapi iz 14. veka koju je izradio Italijan iz Đenove, Anđelino Dulčert, jedan od osnivača čuvene Majorkanske kartografske škole. Pomorska karta sveta se danas čuva u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu”. Aleksandar Galić

SHARE IT: