Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac

Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac

Prirodnjački Centar Srbije u Svilajncu je jedinstven spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma koji izuzetno privlači sve tipove posetilaca, a posebno oduševljava najmlađe. Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac je udaljen 111 km od Beograda, 202 km od Novog Sada, 141 km od Niša i samo 7 km od autoputa ka Makedoniji, izlaz Markovac. Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac je otvoren sredinom 2015. godine, od kada je dočekao hiljade znatiželjnih posetilaca. Značaj Prirodnjačkog Centra Srbije se ogleda u jedinstvu velikog izložbenog – muzejskog prostora i zabavnog dino parka na otvorenom, brandiranim restoranom i suvenirnicom. Muzejski deo Prirodnjačkog Centra Srbije čini 8 tematskih izložbi u objektu i jedna izložba u parku, smeštena u unutrašnjosti modela vulkana. U izradi postavki Prirodnjačkog Centra su radili stručnjaci Prirodnjačkog Muzeja Beograd, Rudarsko-geološkog faktulteta i kustosi Prirodnjačkog Centra Svilajnac.

Izložba “Geološki vremeplov” je jedna od najzanimljivijih izložbi Prirodnjačkog Centra, koja predstavlja nastanak planete zemlje i njen razvoj kroz epohe, do postanka čoveka. Posetioci doživljajau svojevrsno putovanje u prošlost prikazom geološke istorije zemlje, od velikog praska do pojave savremenog čoveka. To je prikaz evolucije planete kroz ilustrativne primere geoloških era i perioda, kao i ključnih događaja u evoluciji živog sveta. Značaj ove izložbe je popularizacija različitih geoloških disciplina – paleontologije, paleobotanike, paleozoologije, paleoekologije, tektonike ploča, vulkanologije, seizmologije. Ova izložba Prirodnjačkog Centra Silajnac ima izuzetan edukativni značaj jer upoznaje poseotice sa ključnim događajima u geološkoj istoriji i obrazuje sve ciljne grupe.

Izložba “Svet minerala i stena” predstavlja minerale i stene od kojih se sastoji naša planeta. Pored minerala i stena koji su karakteristični za Srbiju, ova postavka obuhvata i primerke veoma retkih minerala, što je čini potpuno jedinstvenom. Jedan od najzanimljivijih eksponata je mineral Jadarit, kojije do sada pronađen samo na području Srbije, a koji po svom hemijskom sastavu odgovara kriptonitu iz stripova Supermena. Minerali i stene imaju veliki značaj za život čoveka i planete, jer su deo lanca ishrane, pošto čine sastav zemljišta, a od njih se prave kuće, putevi, dok se mnogi koriste u ishrani i farmaciji.

Izložba “Svet dinosaurusa” se nalazi u centralnom delu zgrade Prirodnjačkog centra i čini je sedam skeleta različitih dinosaurusa, koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Sve replike skeleta su rađene po uzoru na originalne fosile. Ova izložba je utemeljena na naučnim činjenicama koje posetocima pružaju osnovne informacije o osnovama paleontologije. Deo ove izložbe čini i postavka originalnih fosila dinosaurusa iz Vajominga i oprema koja je korišćena tokom iskopavanja. Najveći deo Dino Parka obuhvata jedinstvenu postavku dinosaurusa i njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju. U parku se nalazi preko 20 replika različitin vrsta dinosaurusa, od kojih je najveća replika visoka 11 i dugačka 20 metara. Najpoznatiji i posebno zanimljiv najmlađim posetiocima je Tironosaurus koji je bio jedan od najvećih kopnenih mesojeda planete zemlje. Imao je lobanju dužine 1,5 metar i ogromne čeljusti sa preko 60 zuba, masivne kandže i u borbi je dostizao visinu i do 6 metara….

Na 50. Novosadskom sajmu turizma je Prirodnjački Centar Srbije u Svilajncu je kao institucija naučnog turizma osvojio pehar za visok kvalitet i vrlo zanimljivu ponudu.

SHARE IT: