Pribojska banja

Pribojska banja

Pribojska Banja se nalazi na zaravni iznad Priboja u jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pribojska banja leži na 550 metara nadmorske visine i okružena je planinama, tako da se karakteriše i kao vazdušna banja. Pribojska banja je zdravstveno lečilište po kome je i mesto dobilo naziv Banja smešteno na vrhu duboke, šumovite i pitome rečne doline, neposredno pored manastira Svetog Nikole – manastira Banja, okružena planinama Starovlaške visije. Na severu se diže Crni vrh obrastao borovom šumom, a na jugu Lisja stena pod lipom i smrekom. Duž leve strane reke Lim je planina Pobijenik. Na preko 1100 metara nadmorske visine je planina Ožalj, koju odlikuju pretežno četinarske šume, krečnjačke stene i strme litice i raznovrsni biljni i životinjski svet. Planina Ožalj se prostire od Hercegovačkih Goleša do Vrbova (Opština Prijepolje). Sa Ožlja se pruža pogled na Durmitor ( Crna Gora); Tornik (Zlatibor)…Planina Ožalj je još uvek nepoznanica na turističkim mapama Srbije, iako je krasi netaknuta priroda…..

Prirodne lekovite karakteristike Pribojske banje: Pribojska Banja poseduje otvorene i zatvorene bazene i saunu na raspolaganju pacijentima i posetiocima, koji se okrepljuju, leče i uživaju u lekovitoj vodi sa nekoliko prirodnih termo – mineralnih izvora, od kojih najjaču snagu ima izvor kapaciteta 70 litara vode u sekundi, temperature od 37°C.

Medicinske indikacije Pribojske banje : hronična reumatska upala mišićnog sistema, neuralgije, upale perifernih nerava, polineuritis, ginekološka oboljenja, posledice povreda kostiju i mišića, kožna oboljenja – zaceljivanje rana.

Način lečenja u Pribojskoj banji: Pribojska Banja je, zbog klimatskih faktora, uz kombinaciju hidroterapije, idealno mesto sa preventivnim dejstvom kod lecenja, ali i kod zdravih ljudi i sportista. Obnovljeni Rehabilitacioni centar “Banja” je 2019. godine, zahvaljujući Eparhiji Mileševskoj, opštini Priboj i Zdravstvenom centru Užice, pušten u rad. U renoviranoj zgradi otvoreno je Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije Opšte bolnice Priboj, u kome su dostupne usluge lekara, fizioterapeuta i medicinskih sestara. Na drugom spratu Centra je opremljeno 25 apartmana za smeštaj pacijenata. Vazduh u Pribojskoj Banji je izuzetno čist i svež ispunjen aromatičnim mirisom borovine i u junu omamljujućim mirisom procvetale lipe. Ovo je značajno jer je poznato da blizina šuma deluju umirujuće (sedativno) na čoveka. Posetiocima Pribojske Banje pruža se prilika da uživaju u prekrasnoj panorami Limske kotline.

Zanimljiva mesta: Pribojska Banja bila je poznata starim Rimljanima i narodnoj tradiciji srednjovekovne Srbije. Nalazeći se na glavnom putu koji je vodio iz Bosne za Carigrad, Pribojska Banja je bila svratište mnogih putnika i trgovačkih kravana. U doba Nemanjića ovde je već postojala uređena bolnica u kojoj je i Sveti Sava lečio obolele noge. U narodu postoji predanje da je u ovoj Banji izlečio i kralj Uroš, sin Stefana Prvovenčanog (Uroš „Hrapavi”), izlečio kožnu bolest. Stara turska kupatila Pribojske banje potvrđuju da su lekovite izvore koristili i Turci dok su vladali ovim krajevima. Preporučuju se jednodnevni izleti do Zlatibora, Zlatara, manastira Mileševe i Svetog Georgija Mažići, Zlatarskog, Potpećkog i Radojinskog jezera i reke Lim sa splavarenjem, što daje brojne mogućnosti za aktivan i okrepljujuci odmor i upoznavanje bogatog prirodnog i kulturnog nasleđa ovog prekrasnog jugozapadnog područja Srbije, kao i pogodnosti za strastvene ribolovce, koji ovde sa uživanjem provode slobodno vreme, upražnjavajući svoj hobi-sport.

 

SHARE IT: