Poljana Brašov

Poljana Braşov je najpoznatiji skijaški centar u Rumuniji i značajan turistički centar, omiljen brojnim turistima iz Rumunije i zemalja EU. Poljana Brašov se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1200 metara, u blizini Brašova, od koga se jednostavno stiže. Turistički centar Poljana Brašov organizuje prevoz gostiju od hotela do početka ski staze, odakle oni šetaju ili koriste žičaru do planinskih vrhova Cristianu Mare ili Postavaru. Poljanu Braşov okružuju četiri planine : Postăvaru (1,799 metara), Piatra Craiului 2,238 metara, Bucegi (2,505 metara) i Piatra Mare (1,848 metara).

Poljana Brašov ima umereno-kontinentalnu klimu. Prosečna letnja temperatura iznosi 20 °C, a tokom zime je -4 °C. Sneg je dubine oko 50-60 cm i traje od sredine novembra do sredine marta, oko 120 dana godišnje. Međutim, sneg u Pojani Brašov može početi da pada i krajem septembra. Poljana Brašov je najbolje opremljeni ski centar Rumunije, smešten na nadmorskoj visini od 1000 metara, na padini veličanstvene planinine Postavaru, koja omogućava skijanje od sredine decembra do marta. Skijaške staze Poljane Brašov su različitih stepena težine i opslužuje ih dve zičare, jedna gondola i 8 ski liftova, ukupnog kapaciteta 7000 skijaša na sat. Međutim, Poljana Brašov, koja je odlična za početnike i neiskusne skijaše, može ponekad, posle par dana skijanja, dosaditi izuzetno iskusnim skijašima. Poljana Brašov je idealna za skijaše početnike. Blage padine su široke i pitome, a na vrhu planine je zaravan. Reflektori su postavljeni na nižim padinama, tako da se u skijanju može uživati do 21 čas. Vozači snow borda koriste pitome padine za učenje, a za iskusne snow bordere je na raspolaganju iznajmljivanje bordova. Postoji takode 9 km obeleženih staza za cross-country skijanje. U Poljani Brašov su dve staze teške kategorije, 4 crvene, 2 plave i jedna zelena. Prva planinska koliba je izgrađena 1883. godine na planini Postavaru , gde je danas restoran za skijaše i šetače. Prvo skijaško takmičenje je u Poljani Brašov održano 1906. godine, od kada je je ovaj centar prerastao u najpoznatije skijalište u Rumuniji. Turistički centar Poljana Brašov je takođe izvanredno odredište tokom leta za pešačenje, klizanje na rukama i druge popularne sportove.

Poljana Brasov raspolaze brojnim hotelma, restoranima i ugostiteljskim objektima, za svaki ukus i budzet. Do Poljane Brašov se stiže iz Brašova za oko 15 minuta, putem dužine 12 km, ili putem broj 20, sa autobuske stanice Livada Posteri, odakle svakih pola sata polazi autobus. Poljana Braşov obuhvata brojne hotele i restorane, od kojih su mnogi namenjeni stranim turistima. Među zanimljivim znamenitostima Poljane Braşov, posetiocima su na raspolaganju i kuvano vino i žestoko alkoholno piće začinjeno biberom, poznato kao tuica, kao i druge vrste tradicionalnih pića Rumunije.

U blizini izvora reke Teleajen, na nadmorskoj visini od 880 metara, u malenoj uvali, okruženoj planinskim vrhovima planina Zaganu (1883 m), Ciucas (1956m) i Bobu (1684m), nalazi se turistički centar Maneciu, koga sunce obasjava skoro čitavog dana. Subalpska klima, sa velikom količinom kiseonika u vazduhu, prijatnih leta, se preporučuje astmatičarima, kao i onima koji imaju osecaj intelektualne preopterećenosti.

Predeal, najistočniji turistički centar u Dolini Prahova je 25 km udaljen od Brašova, 16 km od Sinaje, 147 km od Bukurešta i grad je na najvišoj nadmorskoj visini u Rumuniji – 1033 metara. Predeal okružuje pet planinskih masiva : Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Baiului i Fitifoi, koji predstavljaju odličnu polaznu tačku za planinarenje i skijanje na padinama Clabucet i Cioplea, tokom zimskih meseci. Ime Predeal potiče od rumunskog izraza “predeal”, što znači “na brdu”. Skijaške staze u Predealu se nalaze na visini od 100 do 2500 metara.

SHARE IT: