Podrum Stevanović Stari Hrast Kragujevac

Podrum Stevanović Stari Hrast Žirovnica Kragujevac

Hrast je sveto drvo starih Srba koji su ga poštovali kao sveto drvo i obično su se okupljali oko svetog hrasta da slušaju govore duhovnih nastavnika Magova, sveštenika, Ura, druida itd, koji su im donosili svest i prosvetljena znanja više od stotinu hiljada godina. Ovo verovanje je kod Srba prilično dobro sačuvano i posle primanja hrišćanstva, te danas hrast ima veliko poštovanje u srpskom narodu, jer je deo duhovnog života, izvor mira i spokojstva, uslov života i stvaralačkog rada.

Kod Grka je hrast Zevsovo drvo, kod Rimljana Jupiterovo, kod Germana Donarovo, kod Skandinavaca Torovo, a kod Slovena Perunovo, nesumljivo iz razloga što privlači grom i kišu, predstavljajući uzvišenost. Mnogim narodima, pa i Srbima, je drvo hrasta bilo stanište božanstva i mesto okupljanja vila. Hrastovo drvo  po verovanjima ima dušu ili je neka duša u njemu nastanjena. Ova verovanja su brižljivo generacijama prenošena sa srpskih predaka na potomke. Drvo hrasta svojim večitim ili obnavljajućim zelenilom predstavlja život, njegov vrh je nebo, a koren – donji svet. Smatra se da nas koren drveta vezuje za pretke, stablo je tu da u njega upisujemo krst i ljubimo ga, a grane i zelenilo pripadaju Bogu i budućim generacijama.

Podrum i destilerija “Stari hrast” u Žirovnici u Šumadiji – oko 20 km severoistočno od Kragujevca, svoj početak beleži 2008. godine, u vreme kada nastaju ideje o stvaranju nove “vinske Srbije” i kada se pojavljuju sada već velika imena vinskog sveta. Vizija vlasnika Podruma Stari hrast je bila i ostala – porodična vinarija sa sopstvenim zasadima i kapacitetima kojima se može upravljati u krugu porodice, uz angažovanje vodećih stručnjaka iz polja proizvodnje vina i rakija. Podrum nosi naziv po 200 godina starom hrastu koji se nalazi u raskošnom vinogradu i koji pamte najstariji stanovnici ovog lepog kraja Srbije.

Da bi božansko drvo hrasta započelo svoju novu besmrtnu mladost, posvećeni, mudri i uporni vlasnici Podruma Stari hrast su dodelili drvetu hrasta ulogu simbola porodične proizvodno kreativne svetinje. Staro drvo hrasta istoimenog Podruma Stari hrast u Žirovnici je centralno biće, stožer i čuvar vinograda i voćnjaka, jer posmatra i pazi pojedinačno sve voćke velikog poseda u kojima se gaje vinske sorte: Sauvignon blanc, Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon. Od trenutka dodele statusa simbola ovom plemenitom i vremešnom stablu, sve je jednostavno postalo drugačije, bolje, mističnije, a povezanije, preko žila korena koje su duboko prodrle u zemlju, sa teroarom Žirovnice i same Šumadije.

Pod zaštitom starog hrasta u Podrumu Stari hrast u selu Žirovnici u Šumadiji pored Kragujevca nastaju tokom godina sve veće količine vrhunski kvalitetnog vina, do količine od 30000 litara godišnje proizvodnje iz zasada vinograda na 10 hektara, kao i voćnjaka na površini od 15 hektara, odakle stižu odlične rakije. Ovde se proizvode kvalitetna vina Sauvignon Blanc, Chardonnay, Roze, Cabernet Merlot, Sauvignon Stari hrast i Merlot. Rakije i vina Podruma Stari hrast Žirovnica su proizvedena sa puno pažnje i ljubavi i pridobijaju sve više poklonika, zauzimajući prestižno mesto simbola Šumadije!

Vredni vlasnici Podruma Stari hrast – članovi porodice Stevanović su posebno ponosni na činjenicu da su svi njihovi proizvodi dobijeni isključivo i jedino od proizvoda iz sopstvenih zasada, ručno branih, gde se posebna pažnja obraća da berba bude kada je voće i grožđe u optimalnom ciklusu biološke zrelosti. Prerada voća i grožđa sa visoravni iznad sela Žirovnice, koju zapljuskuju ruže vetrova sa okolnih šumadijskih brda, vrši se u prostorijama Podruma Stari hrast. U sklopu proizvodnog pogona je udobna degustaciona sala  kapaciteta do 50 osoba.

U Šumadiji postoji poseban odnos prema rakiji, jer je rakija lična karta i potpis domaćina… Vlasnici Podruma – destilerije Stari hrast Žirovnica svedoče : “U zemlju zakopavamo ono najvrednije što imamo, u zemlji su nam kosti predaka. Iz zemlje nam raste ono što nas hrani i čini ljudima. U zemlju zakopavamo balon rakije za neku posebnu priliku, posebniju od ostalih! Najveću vrednost ima ona rakija koju domaćin domaćinski ispeče, pusti je da se odmori i onda je sipa u boce i prikaže celom svetu”. Rakije Podruma Stari hrast Žirovnica su isključivo voće, tečno, slasno koliko treba i inspirativno koliko god je moguće.

Kad se u Srbiji kaže rakija, misli se na šljivu! Takođe svi najtvrdokorniji, najzagriženiji i najposvećeniji uživaoci u domaćim voćnim destilatima uvek misle na šljivu….  Ovde u Podrumu Stari hrast u Žirovnici sazreva odlična šljiva od koje nastaje vrhunska šljivovica, kao jedinstven spoj majčine blagosti i očinske kontrolisane sigurnosti. Šljivovicu Podruma Stari hrast odlikuje zagasito zlatno-žuta i boja ćilibara, na mirisu je kompleksna složena, sa notama odličnog odležalog konjaka, izražene arome vanile i karamele, u tragovima note crne čokolade, koji u ukusu kulminira i tako spojen sa aromom svežih i suvih šljiva, daje osećaj neponovljivosti. Šljivovica Podruma Stari hrast se izvanredno slaže sa crvenim mesom, teletinom pod sačem, kao i svinjskim i goveđim pršutom, ali je odlična i kao aperitiv.

Rakija Viljamovka se u prošlosti pekla od divlje kruške, kao divlja rakija od divljeg voća. Ipak, čovek se razvijao kroz pripitomljavanje i to najpre prirode, pa onda i sebe. Neke stvari su ostale neukroćene, ali ne i kruška! Viljamovka rakija Podruma Stari hrast se pravi od najpitomijih, najsočnijih i najlepših šumadijskih krušaka. Providna, kristalno bistra, a zapanjujuće izražena aromatika rakije od kruške u svojoj raskoši, od divljih snažnih do umerenih, harmoničnih, umirujućih tonova. U ustima tek čeka iznenađenje – isprepletana paleta raznih ukusa od slatkastih do izraženo svežih, a idealno uklopljenih u kompoziciju. Rakija od kruške viljamovke Podruma Stevanovic Stari hrast savršeno pristaje belim mesima, složenim ukusima raznih soseva, ali i kao aperitiv.

Kajsija je čudesno voće, pa ova planeta ne bi bila ista bez kajsije. Vlasnici Podruma Stari hrast Žirovnica su dugo razmišljali i odlučili da od svoje kajsije ne prave džem, sok, ni kompot, već da sve to pretoče u rakiju kajsijevaču! Providna, kristalno bistra sa izraženim svežim mirisom kajsije, čak i citrusnis svežih nota, u ustima rakija od kajsije pravi ukus domaćeg “pekmeza” od kajsija, veoma dobro izbalansiranih kiselina i alkohola, pa kada se proguta, ostaje samo osećaj prijatnosti i divna aroma kajsije. Rakija od kajsije – kajsijevača Podruma Stari hrast se služi kao aperitiv, ali i uz jela sa belim mesom i salatama.

Dunja je nektar slatkih činjenica, neverovatnog mirisa. Dunjevača – rakija od dunje mora imati aromu dunje, ali ne previše… jer mora biti od čiste dunje, poput dunjevače Podruma Stari hrast.

Prvi vinjak je 1933. godine proizveo Dragoljub Marković iz Aleksandrovca, po povratku sa studija iz Pariza. Danas je to visoko kvalitetno piće za najveće hedoniste, odnosno ekskluzivan proizvod Podruma Stari hrast koji odležava u hrastovim burićima, što mu daje najfiniju boju ćilibara i koji se sa uživanjem konzumira na sobnoj temperature kao aperitiv, ili nakon jela, uz cigaru..

Posetiocima Podruma Stari hrast u Žirovnici u srcu Šumadije su na raspolaganju raznovrsne mogućnosti uživanja u ukusima i mirisima ovog lepog dela Srbije – obilazak podrumskih prostorija i upoznavanje proizvodnog procesa, obilazak vinograda i voćnjaka, degustacija kvalitetnih rakija i ispod čuvenog starog hrasta, degustacija svih starih i mladih vina iz prohromskih sudova, boca, drvenih burića, degustacija vina i rakije u degustacionoj Sali sa zakuskom – po želji tri ili četiri vina i jedna ili dve rakije, sa bogatom zakuskom /izbor sireva i suhomesnatih proizvoda uz topao ukusan zalogaj od lokalno proizvedenih namirnica/. Dobrodošli !

SHARE IT: