Podrum Malča Niš

Podrum Malča Niš

Bogatstvo nesvakidašnji zanimljive i raznovrsne kulturno-istorijske i turističke ponude grada Niša je oplemenjeno i razvojem vinskog turizma. Na samo par kilometara od Niša, uz auto put Niš Sofija – nekadašnji Via Militaris – put rimskih imperatora, Podrum Malča iz 1903. godine predstavlja jedinstveni viševekovni spoj puteva vina koji su se na ovim prostorima ukrštali, mimoilazili, prožimali i najzad spojili u privlačnu vinsku bajku. Vinsko selo Malča se prostire na 2 hektara, na Malčanskoj reci, sa uređenim stazama za šetnju ili posetu jezera i rimskog foruma – otvorene pozornice. Vinski podrum Malča Niš priča vinsku bajku kroz nesvakidašnji spoj tradicije i kulture rimskih imperatora, srpskih srednjovekovnih vladara i čuvenih starih i modernih majstora vina. Lubitelji vina i istorije, u jedinstveno prijatnom i zanimljivom vinskom podrumu Malča mogu doživeti “Putovanje kroz vinsko vreme”, upoznajući vinske kuće iz četiri različite vremenske epohe i nekoliko načina negovanja vina. Vinarija Malča Nis organizuje raznovrsne nezaboravne događaje, zabave, venčanja i proslave, uz različite degustacije koje obuhvataju probu par vina ili bogato posluženje vina i originalne hrane.

Rimska kuća – podrum sa amforama je najveća atrakcija Vinarije Malča koja posetioce vraća u daleku prošlost, u srce vinske priče, gde se mogu probati vina kakva je pio i sam Car Konstantin Veliki. Amfore su najstariji vinski sudovi iz Gruzije, koje je vinarija Malča prva donela u Srbiju i time oplemenila vinsku ponudu Srbije. U osam glinenih amfora od po 2000 litara zakopanih u zemlju, vino dugo macerira na pokožici, stvarajući neobična vina neobičnih ukusa.

Nemanjića kuća u Vinariji Malča je podrum sa drvenim bačvama u kome se proizvode rujna vina. U vreme Nemanjića pila su se u Srbiji rujna vina, pa se ovde može probati roze vino od autohtone sorte Crna Tamjanika. Srpska kuća sredine 20. veka je podrum Vinarije Malča u kome se vina neguju u betonskim fermentorima – gde se pije crveno poluslatko vino Kalča, negovano po staroj niškoj recepturi. Savremena Vinarija Malča je vinsko mesto gde se vina neguju po najsavremenijoj tehnologiji u inoks fermentorima, iz koje se rodila premium linija koja nosi naziv Anonymus. Kruna vinskog komplesa Malča Niš je završetak putovanja, restoran u rimskom stilu gde uživanje na terasi okruženoj vinogradom upotpunjuju jela po recepturama predaka. Tu je i prodavnica domaćih vina, rakije i sirća iz koje se užitak produžava i posle boravka u vinariji.

Carica Jelena Vinarije Malča je belo suvo vino, proizvedeno u amforama po tehnologiji proizvodnje crvenih vina. Dugo odležavanje ovog vina na kljuku u amforama daje ovom vinu posebnost i u velikoj meri ga odvaja od ostalih klasičnih belih vina. Belo vino Carica Jelena je zagasito-slamasto zlatne boje, koje nakon odležavanja u boci od najmanje godinu dana razvija potpuno jedinstven miris na pčelinji vosak i arome meda. Na ukusu se može osetiti kandirano voće i razne vrste voćnih kompota. Izuzetno dobro se slaže sa dimljenim sirevima, dimljenom ribom. Ono što ovom vinu daje posebnost su nežni tanini iz pokožice belih sorti grožđa i to mu omogućava da se kombinuje i sa jačom hranom kao i da se čuva u boci duže nego što to mogu ostala bela vina.

Vino Konstantin Veliki je moćno i snažno crveno suvo vino, rubin crvene boje, sortnog sastava Kaberne Sovinjon i Merlo. Kompleksnog mirisa koji se razvija tokom kontakta vina sa vazduhom, najbolje u dekanteru. Vrlo ekstraktivno, gusto vino koje ima izražne tercijarne arome nastale odležavanjem. Važna karakteristika ovog vina je izuzetna taninska struktura koja ovom vinu daje upečatljiv karakter i takođe omogućava dugo čuvanje u boci. Vina ove kategorije mogu odležavati u boci 10 do 15 godina i tokom vremena će postajati sve bolja.

Roze vino Anonimus Vinarije Malča je lagano, sveže suvo vino, privlačne „jedva“ roze boje, koja podseća na boju mesa lososa, koja je u svetu poznata kao „Provansa“ boja vina. Vino Anonimus se odlikuje diskretnim voćnim slatkastim mirisom na vašarske bombone i proizvodi se od sorte Frankovka. Nežan miris i krhka struktura ovog vina omogućavaju da se vino konzumira uz sve vrste hrane. Vino Anonimus je dobijeno najsavremenijom tehnologijom, veoma čistih mirisa i ukusa. Diskretno izražene kiseline u ovom vinu daju poseban osvežavajući karakter ovom vinu pa se može reći da je to pravo „letnje“ vino.

Niš i Srbija se mogu pohvaliti da su pobednici na brojnim nacionalnim i međunarodnim ocenjivanjimu vina. ‘Ljubav stvara sve, zato je baš ovde u Vinariji Malča stvoreno i Vino za dvoje’, sa osmehom poručuju srdačni vlasnici i ekipa Vinskog podruma Malča, koji tvrde da im je osnovni cilj proizvodnja sreće!

SHARE IT: