Podrum Bajilo Sremski Karlovci

Podrum Bajilo Sremski Karlovci

Podrum Bajilo je poznata porodična vinarija u Sremskim Karlovcima koja se nalazi u lagumima – podrumima iz 1864. godine u prekrasnom centru istorijskog baroknog jezgra Sremskih Karlovaca. Porodica Bajilo je dalmatinskog porekla, odakle je, doselivši se u Sremske Karlovce 1966. godine, prenela bogatu vinogradarsku kulturu i vinsku tradiciju. Danas vinsku kuću Bajilo u Sremskim Karlovcima uspešno vode i dalje razvijaju treća i četvrta generacija ove vredne porodice, predvođeni Predragom Bajilom, sinovima Petrom i Stevom i snajom Radom. Porodica Bajilo je jedan od najvećih proizvođača grožđa i vina u Sremskim Karlovcima. Oni proizvode vina iz sopstvenih vinograda od raznovrnih sorti grožđa, od kojih 65% zasada čine sorte stvorene na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Vinogradi porodice Bajilo zauzimaju površinu od 25 hektara i nalaze se na obližnjim blagim i osunčanim padinama planine – Nacionalnog Parka Fruške Gore.

Podrum Bajilo u Sremskim Karlovcima je dugačak 50 metara i odlikuje ga stalna prirodna temperatura od 11 stepeni C u svim vremenskim uslovima i periodima godine, budući da je pri samom kraju 30 metara ukopan u zemlju. Podrum Bajilo je pravo arhitektonsko remek delo i jedan je od najvećih vinskih podruma u Sremskim Karlovcima, u čiji današnji izgled je uloženo mnogo ljubavi, sredstava, vremena, posvećenosti i strpljenja. Jedinstvenost podruma Bajilo je i drveno barik bure kapaciteta 3250 litara, koje je kupljeno u Srbiji, pažljivo preneto i sklapano duže vreme, u nameri da se u njemu u budućnosti čuva dobro crveno vino. Zahvaljujući svom odličnom položaju u centru grada, prijatno i jedinstveno uređenom prostoru kojim preovlađuju prirodni materijali, kvalitetnim vinima i posluženju raznovrsne hrane sasvim usklađene sa vinima, u vinsko-degustacionom restoranu koji prima oko 55 posetilaca, podrum Bajilo omogućava nezaboravna iskustva i istinske vinske doživljaje posetiocima Sremskih Karlovaca i Fruške Gore.

U vinogradima podruma Bajilo se gaje brojne domaće i internacionalne sorte grožđa, od kojih se godišnje proizvede oko 50000 litara kvalitetnog vina. Od belih sorti se ovde posebno ističe italjanski rizling klon 54, selekcionisan na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Druga bela sorta vina je rajnski rizling, takođe značajna za karlovačko vinogorje, jer daje odlična vina. Kao nešto novo i sve zanimljivije ljubiteljima i potrošačima vina je bela autohtona sorta sila, nastala takođe na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima ukrštanjem kevedinke i šardonea. Upotrebu domaćih sorti grožđa je podrum Bajilo nastavio zasadima muskatnih sorti neoplante i petre, sa namerom proizvodnje desertnog vina za ljubitelje aromatičnih sorti. Od crvenih sorti prisutni su odomaćeni rose i portugizer, kvalitetna crvena vina poznata od davnina po svojim izuzetnim ukusima i aromama, kao i sorte vranac i kaberne sovinjon. Planovi za budućnost podruma Bajilo obuhvataju i crnu sortu probus, od koje je već vidljiv uspeh. Osim toga, vinarija Bajilo je poznata po proizvodnji čuvenog belog i crnog bermeta, što su prepoznatljivi simboli i ponos Sremskih Karlovaca i Fruške gore. Pored celogodišnjeg napornog rada u vinogradima i uspešnog upravljanja podrumom koga svakodnevno posećuju brojni ljubitelji vina, porodični podrum – vinarija Bajilo u Sremskim Karlovcima tradicionalno učestvuje na svim značajnim vinskim i turističkim sajmovima u Srbiji i dobitnik je brojnih plaketa, medalja, pehara i priznanja za kvalitet vina i rakija.

U podrumu Bajilo se vina mogu probati i kupiti. Degustacija obično obuhvata 3-4 vrste vina, uz poneku pogačicu, narezak ili sir. Ako posetioci žele da probaju čuveno aromatično desertno vino bermet, proizvedeno po dobro očuvanom – tajnom receptu srednjovekovnih monaha manastira Fruške Gore, uz njega najbolje prija orasnica, ili još bolje, čuveni kuglof, koji takođe po sačuvanom tradicionalnom receptu priprema čuvena obližnja radionica kuglofa i starinskih kolača. Svojom raznovrsnom vinskom ponudom i gostoprimstvom prema poštovaocima vina, porodica Bajilo značajno doprinosi pokušaju da se Sremski Karlovci vrate u centar autentičnog vinarstva i vinogradarstva Srbije i izvanredno obogaćuje turističku ponudu ovog prelepog i po mnogo čemu poznatog gradića nadomak Novog Sada, koji posetiocima pruža raznovrsne doživljaje. Dobrodošli !

SHARE IT: