Počitelj Bosna i Hercegovina

Počitelj je neobičan gradić orijentalnog stila na levoj obali Neretve, 3 km severno od Čapljine, koja je obavezna stanica na putu od Mostara prema Parku Prirode Hutovo blato ili Jadranskom moru. Od Počitelja do mora se stiže za manje od pola sata vožnje prema jugu, putem M-17. Tvrđavu u Počitelju je 1383. godine obnovio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I, kao glavno uporište u borbi protiv Turaka u dolini Neretve. Prvi dokumenat iz 1444. godine pominje neretvanski grad Počitelj koji pripada Hercegu Stjepanu. Posle turskog osvajanja, tokom 15. i 16. veka, mesto poprima status sedišta uprave kapetanije i značajna obeležja orijentalno-mediteranskog stila, sa brojnim i veoma značajnim arhitektonskim objektima. Počitelj je bio deo Otomanskog carstva do 1878. godine. Nakon uspostavljanja vlasti Austro-Ugarske u Bosni i Hercegovini 1878. godine, Počitelj gubi svoj strateški značaj i naglo propada, što je doprinelo očuvanju autentičnog istorijskog jezgra do današnjih dana.

Jedinstveno naselje Počitelj, na UNESCO listi svetske kulturne baštine je nedavnom obnovom povratilo svoj nekadašnji izgled. Pored izvanredne orijentalne arhitekture, sa građevinama nastalim u periodu od 400 godina osmanlijske uprave, Počitelj danas obuhvata i najstariju umetničku koloniju jugoistočne Evrope. Umetnici iz čitavog sveta se u Počitelju okupljaju po kulturnoj tematici, ali takođe i zbog sjajnog i ukusnog crvenog nara i smokava, kojih ima u izobilju na padinama u okolini Počitelja. Hadži-Alijina džamija iz prve polovine 16. veka je obnovljena, kao i Sisman-Ibrahim Pašina medresa i Kuća Gavrana Kapetanovića, koje su sve otvorene za posetu. Najzanimljivi objekat u Počitelju je Sahat kula, oblo utvrđenje koje se uzdiže sa vrha brda iznad ovog prekrasnog grada, pored koga je hamam /javno kupatilo/. U Sahat kuli Počitelja je bila osmatračnica i vojska, koje su čuvale grad od mogućeg napada od strane doline Neretve. Pored hamama u Počitelju je postojao han – mesto odmora karavana, u kome se nalazi obnovljeni poznati restoran. Brojne dobro očuvane istorijske građevine i jedinstvena atmosfera čine Počitelj gradom-muzejom. U Počitelju danas živi malobrojno i pretežno starije stanovništvo. Uglavnom su to potomci prvih stanovnika ovog srednjovekovnog grada, a među njima su i potomci porodice Dizdar, koja je pre pet vekova zasnovana unutar zidina Počitelja, a čiji je kontinuitet održan do današnjih dana.

Zahvaljujući svojim jedinstvenim odlikama i očuvanoj arhitekturi, Počitelj je jedna od najzanimljivijih atrakcija Bosne i Hercegovine, koju posećuju brojni turisti iz čitavog sveta. Prekrasna okolina, sa bogatim vinogradima i brojnim vinarijama omogućavaju posetiocima uživanje u čuvenim najboljim vinima iz Hercegovine. Žilavka je vrhunsko belo suvo vino, proizvedeno od sorte grožđa žilavke, koja se uzgaja na vinogradarskim položajima Čapljine i Domanovića, u Mostarskom vinogorju u Bosni i Hercegovini. Žilavka se poistovećuje sa sunčanim podnebljem hercegovačkog juga i u sebi nosi sva obilježja plemenitosti i harmonije. Buke ovog vina nije nametljiv, nije ni sladunjav, ni kiseo, on ima karakter, on se pamti. Da bi iskazalo svoje bogatstvo, punoću, buke iskladnost, nužno je da bude rashlađeno na 10-12°C. Blatina je vrhunsko crveno suvo vino, proizvedeno od istoimene sorte grožđa blatina koje se uzgaja na vinogradarskim položajima Čapljine i Domanovića u Mostarskom vinogorju u Bosni i Hercegovini. Blatina je rubin crvene boje, razvijenog karakterističnog mirisa, punog i harmoničnog okusa. Svoju “mediteransku razigranost” blatina iskazuje kod pijenja uz birana jela. Tada se oduži izvanrednom voćnom sortnom aromom, kao i prijatnim suhim ukusom, mekim i podatnim, a opet vatrenim.

Očaravajući Balkan

Zapadna Hercegovina i centralna Bosna

Balkanska tura Srbija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina

 

SHARE IT: