Pleven Bugarska

Pleven se nalazi u poljoprivrednom regionu, u centru dunavske nizije, istorijskog regiona Mezije, okružen niskim krečnjačkim brdima – uzvišenjima Plevena. Položaj grada Plevena u središtu severne Bugarske određuje njegov značaj kao administrativni, polički, kulturni i transportni centar Bugarske. Pleven je udaljen 170 km od Sofije, glavnog grada Bugarske, smešten 320 km zapano od obale Crnog mora i 50 km južno od Dunava. Pleven je centar proizvodnje vina Bugarske, takođe poznat i kao vinski region doline Dunava. Nacionalni Institut vitikulture i enologije, peti te vrste u svetu je osnovan 1902. godine. Institut u Plevenu je proizveo poznatu hibridnu sortu grožđa Storgozia, nazvanu po rimskoj stanici i kasnije nastalom utvrđenju iz 3. veka u okolini Plevena. Najstariji, najveće i najuglednije vinarije regiona Plevena su Raynoff, Pirgovo, Svishtov i Pleven, koje gaje čuvene sorte grožđa kao što su Pinot Noir, Cabernet, Chardonnay, Traminer, Risling, i oživljavaju posebne lokalne sorte Misket Vratsa, Vratsa violet, Kaylaka Muscat, Tamianka i Gamza.

Reka Vit protiče u blizini Plevena, čiji najstariji istorijski tragovi naselja potiču iz neolita – 5. milenija pre nove ere. U Plevenu su pronađeni mnogi arheološki nalazi i ostaci, među kojima je najveće nalazište zlata u Bugarskoj, koje svedoči o bogatom kulturnom nasleđu Tračana, koji su naseljavali ovo područje pre nekoliko hiljada godina. Početkom novog veka je region Plevena postao deo rimske provincije Mezije, na kome je nastala stanica na putu pod nazivom Storgosia, od Oescusa u blizini današnjeg Gigena do Filipopolisa, kod današnjeg Plovdiva. Kasnije je na ovom mestu nastalo utvrđenje. U blizini današnjeg Plevena je pronađen jedan od najznačajnijih arheoloških spomenika Bugarske – ranohrišćanska bazilika iz 4. veka. Reka Tučenica, poznata u Plevenu pod nazivom Barata, što doslovno znači potočić, protiče u blizini.

Pleven je najpoznatiji po panoramskom Spomeniku Epopeja na mestu bitke iz 1877. godine, u Muzeuju Skobelev Park, u jugozapanom predgrađu grada, koji obeležava oslobođenje Plevena kao ključni vojni događaj rusko-turskih ratova 1877-78. godine. Spomenik panorame Epopeje u Plevenu je jedini spomenik tog tipa na Balkanu i ima oblik zaobljene kupe koja leži na četiri stilizovana bajoneta. Tri horizontalna prstena koja obuhvataju čitavu građevinu predstavljaju tri bitke za Pleven, dok prsten sa bajonetima predstavlja opsadu grada. Spomenik panorama Epopeje 1877. ima uvodnu salu, salu diorama, završnu salu sa replikama tipičnih predmeta i oružja korišćenih tokom bitke. Posetilac se nalazi u centru vojnih akcija i može razumeti razvoj borbe u svim pravcima. Šest slika veličine 4 x 3.6 u uvodnoj sali Muzeja panorame Epopeja predstavljaju istorijske scene i rusko-turske ratove 1877-78, dok slike u završnoj sali predstavljaju predaju Osman Paše i zimski prelaz ruske vojske preko planine Balkan – Stare planine. Otomanske snage su potisnute ka gradu, sa 5000 poginulin vojnika, dok je na ruskoj strani vilo 2000 žrtava, što čini Bitku za Pleven “jednom od retkih vojnih događaja koji su promenili tok istorije” A. J. P. Taylor.

Pleven je takođe poznat po prekrasnom Regionalnom istorijskom muzeju, koji danas odlikuje nova znamenitost – prvi Muzej vina u Bugarskoj u Nacionalnom Parku Kaljaka (Kaylaka). Statua čuvenog ruskog generala Totlebena koji je 1877. godine, doneo odluku o kompletnom orkuženju grada i njegovih branilaca i zatvaranjem prilaza na obližnjoj reci okončao otomansku opsadu Plevena, i pokazuje put ka velikom ulazu u vinariju Chateau Kailaka Plamena Petkova, samo 250 metara od Muzeja vina. Okrugla pećina nastala u vreme vojne slave i pobede ruskog generala Vinarova danas čuva istoriju vinske proizvodnje Bugarske, počev od male statue mladog boga vina Dionisa. Posetioci pećine imaju mogućnost da čuju brojne zanimljivosti i činjenice o istoriji proizvodnje vina u Bugarskoj. U istorijskom delu pećine posetioci razgledanju mnoge fotografije i predmete povezane sa dugom tradicijom proizvodnje vina, tehnologiji i odlikama sorti grožđa u različitim ragionima Bugarske. Ovde su izložene stare vinske bačve i vinske ritoni, kao i druge posude iz kojih se ispijalo ovo božansko piće. Muzej takođe omogućava posetiocima probe vina, koje su zapravo kratka obuka somelijerstva, koje vode stručnjaci. Tokom degustacije vina u Plevenu, posetiocima se predstavljaju zanimljive činjenice, kao što su način držanja čaše, koja je uloga hrane, o čemu treba voditi računa kada se odabira boja, aroma i ukus, koji daju poseban užitak tokom konzumiranja. Muzej vina u Plevenu čuva vina starosti od 30 do 90 godina, dok deo zbirke čini 6000 boca savremenih – mlađih vina raznovrsnih proizvođača i vinskih područja Bugarske.

SHARE IT: