Planina Zlatar

Planina Zlatar

Zlatar (najviši vrh Golo brdo 1.627 metara) se nalazi između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice, na obodu divljine visoravni Peštera, u jugozapadnoj Srbiji. U imenu planine Zlatara sažeta su sva njena besprekorno ekološka svojstva: mirisne livade i bistra smaragdno zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i pijuckanje lekovitog čaja uz odmor na mirisnim jastucima napunjenim lekovitom heljdom, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana /preko 2000 sunčanih sati godišnje/, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni veličanstveni vidici… Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču, odnosno autentično očuvanoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije Srbije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu. Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu – zaštićene ptičije vrste. Prirodni rezervat Uvca, kao ekološko područje Srbije, zbog interesantnosti i lepote pejzaža, bistre vode jezera i reka bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma, privlači pažnju mnogim turistima.

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim stazama spojene su turističke destinacije Zapadne Srbije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i atrakcijama koje nameravaju da posete. Zlatibor je spojen sa Tarom preko Mokre gore, Divčibare sa prostorom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem. Biciklističke rute obeležene su turističkom signalizacijom, na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. Za potrebe aktivnog odmora u Srbiji obezbeđen je i određen broj bicikala, koje se mogu iznajmiti.

Uredbom Vlade Republike Srbije, područje doline Uvca u kome su Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero, brda u međurečju reka Uvca i Vape i delovi njihovih pritoka Veljušnice, Zlošnice, Marića reke, Tisovice, Vršavine, Kladnice i više potoka, stavljeno je pod specijalni režim zaštite i proglašeno za Zaštićeno Prirodno dobro Prve kategorije od izuzetnog značaja, koje se prostire na 7.543 hektara.

Tri veštačka jezera nesvakidašnje lepote, Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, kao i manastiri Mileševa kod Prijepolja, Banja u Priboju, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima i druge srednjovekovne crkve i manastiri, te dobro očuvani tradicionalni običaji i izuzetna srdačnost domaćina, upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatara, za koji mnogi posetioci tvrde da je najlepša planina u Srbiji. Kvalitetna trava i ekstenzivni uzgoj mlečnih grla, koja slobodno pasu pašnjacima Zlatara, garantuju izvanredan kvalitet punomasnog mleka, koje se u procesu zrenja prenosi na prepoznatljivi i neponovljivi autohtoni zlatarski sir. Zlatarski sir je jedan od najpoznatijih autohtonih mlečnih proizvoda Srbije, zaštićeni brand novovaroškog kraja i neponovljiv proizvod, koji je nemoguće falsifikovati. U opštini Nova Varoš je regitrovano desetak proizvođača zlatarskog sira, čiji kvalitet oduševljava posetioce Zlatara i potrošače.

Nedavno je ispred hotela Panorama, pored hotela Zlatarski zlatnik otvoren Avantura Park u kome posetioci istinski uživaju, trudeći se da pređu sa drveta na drvo, prevaziđu prepone i sigurnosnim sajlama “prelete” razdaljine… Posetiocima Zlatara toplo preporučujemo ove zanimljive aktivnosti !

SHARE IT: