Planina Mokra Gora

Planina Mokra Gora

Mokra Gora – “lepotica Balkana”, kako ju je opisao Jovan Cvijić je jedna od najlepših planina Srbije. Mokra Gora se nalazi se na krajnjem jugozapadu Srbije, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, između reka Ibra i Belog Drima, odnosno Ribarića, Zubinog Potoka i Rožaja. Mokra Gora predstavlja vododelnicu između crnomorskog sliva i jadranskog sliva i pripada području brdovitog gorštačkog Ibarskog Kolašina. Planina Mokra Gora nosi sa punim pravom naziv “mokra”, jer je njena široka, divlja i prostrana visoravan prepuna malih jezera, kristalno čistih izvora, gustih četinarskih šuma i močvara. Planinu Mokru Goru odlikuje gotovo netaknuta priroda i vrhovi Berim (1731 m) i Radopolje, od čije lepote zastaje dah, dok su najviši vrhovi ovog masiva Žljeb (2532 m), Pogled (2155 m) i Beleg (2151m), koji se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom. Na Mokroj gori se naročito izdvaja vrh Berim (1731mnv) koji svojom veličinom i položajem oduzima dah, jer se sa njega može videti skoro celo područje Kosova, kao i planinski masivi Hajle, Prokletija, Šare, Kopaonika, Rogozna i Javora, a takođe i jezero Gazivode. Uz Mokru Goru se nalazi Gazivodsko jezero, dužine 24 km, nastalo pregrađivanjem Ibra. Gazivodsko jezero postalo je glavno izletište, odredište jedinstvene avanture, aktivnosti u prirodi i mesto gde se nebo i planina Mokra Gora ogledaju u njegovoj bistroj vodi. Tu je vazduh čist i svež, a brojni ribolovci, planinari, avanturisti su u prilici da na ovom mestu ispolje svoj istraživački i hedonistički duh i otrkiju čari koje jezero i planina mogu zajedno da pruže. Na ovom području Udruženje Outdoor In – Razvoj turizma u opštini Zubin Potok”, Planinarski klub “Berim” i InTER organizuju raznovrsne aktivnosti u prirodi, koje privlače sve više ljubitelja izazova : planinarenje, alpinizam, brdski biciklizam, paraglajding, Via Ferata, jedrenje na vetru, ronjenje, krstarenje jezerom, kampovanje…  Via Ferrata predstavlja sistem čeličnih pomagala (sajli i penjalica) koje omogućavaju bezbedno penjanje na visine koje su dostupne samo iskusnim planinarima. Via Ferrata na stenama Berima na obodu planine Mokra gora je po svojoj veličini i doživljaju jedinstvena na Balkanu. Na ovoj atrakciji penju se vertikale od preko 100 m visine, prolazi se kroz pećinu što predstavlja poseban doživljaj, uz nesvakidašnji pogled koji se pamti celog života. Planinarenje na Mokroj Gori je jedinstven doživljaj avanture u prirodi srednje težine i pruža mogućnost izbegavanja deonica sa velikim usponima, u kombinaciji sa penjanjem na Via Ferratu, koja se nalazi u podnožju Berima. Trajanja planinarske ture na Mokroj Gori je od 3-4h, ili planinarenje do manastira Crna Reka stazom lake/srednje težine, bez velikih uspona koje traje oko 2-3 h, i sa proširenim sadržajima Via Ferrate traje oko 5h, pružajući jedinstvene doživljaje učesnika.

Sva sela prekrasnog područja Ibarskog Kolašina su poznata po ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima, na čijoj se trpezi može naći samo zdravo voće i povrće, suvo meso i slanina, mlečni proizvodi, proja, filija ili kačamak, pripremljeni na tradicionalan način. Uz takvu ishranu i domaću šljivovicu svaki gost se oseća kao kod svoje kuće.

U podnožju Mokre Gore su manastiri Gorioc, na visini od 560 metara i Crna Reka, blizu 1000 metara nadmorske visine. Mokru Goru odlikuje izuzetna flora, fauna, klima i prirodne karakteristike i samo još na ovoj planini opstaju molika (petoiglični bor), tetreb, retke vrste divljih svinja, medvedi, srndaći.

Planina Žljeb je najviši vrh planine Mokre Gore, smešten između severozapadnog Kosova i Metohije i istočne Crne Gore. Žljeb je deo lanca masiva Prokletija, koji se pruža između planina Hajle i Mokre Gore. Beli Drim izvire na padinama planine Žljeb. Žljeb takođe stvara jedan od istočnih delova kanjona Rugove. Na planini Žljeb su dva visoka impresivna vrha – viši je Rusolija, visok 2382 metara, dok niži nosi ime Žljeb, visok 2365 metara. Rusolija je prekrivena bujnim šumama i livadama, koje okužuju njen vrh. Udaljena i divlja, planina Mokra Gora spada u retko naseljena područja.

SHARE IT: