Planina Mokra Gora

Planina Mokra Gora

Mokra Gora – “lepotica Balkana”, kako ju je opisao Jovan Cvijić je jedna od najlepših i najdivljijih planina Srbije. Mokra Gora se nalazi se na krajnjem jugozapadu Srbije, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, između reka Ibra i Belog Drima, odnosno naselja i opština Ribarića, Zubinog Potoka i Rožaja. Mokra Gora predstavlja vododelnicu između crnomorskog sliva i jadranskog sliva i pripada području brdovitog gorštačkog Ibarskog Kolašina.

Planina Žljeb je najviši vrh planine Mokre Gore, smešten između severozapadnog Kosova i Metohije i istočne Crne Gore. Žljeb je deo lanca masiva Prokletija koji se pruža između planina Hajle i Mokre Gore. Beli Drim izvire na padinama planine Žljeb, koji takođe stvara jedan od istočnih delova kanjona Rugove. Na planini Žljeb su dva visoka impresivna vrha – viši je Rusolija, visok 2382 metara, dok niži nosi ime Žljeb, visok 2365 metara. Rusolija je prekrivena bujnim šumama i livadama, koje okužuju njen vrh. Udaljena i divlja, planina Mokra Gora spada u retko naseljena područja.

U podnožju Mokre Gore su manastiri Gorioc, na visini od 560 metara i Crna Reka, blizu 1000 metara nadmorske visine. Mokru Goru odlikuje izuzetna flora, fauna, planinska klima, obilje lekovitog bilja i šumskih plodova i prirodne karakteristike izrazitog područja gde još jedino opstaju molika (petoiglični bor), tetreb, retke vrste divljih svinja, medvedi, srndaći.

Planina Mokra Gora nosi sa punim pravom naziv “mokra”, jer je njena široka, divlja i prostrana visoravan prepuna malih jezera, kristalno čistih izvora, gustih četinarskih šuma i močvara. Planinu Mokru Goru odlikuje gotovo netaknuta priroda i vrhovi Berim (1731 m) i Radopolje, od čije lepote zastaje dah, dok su najviši vrhovi ovog masiva Žljeb (2532 m), Pogled (2155 m) i Beleg (2151m), koji se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom. Na Mokroj gori se naročito izdvaja vrh Berim (1731mnv) koji svojom veličinom i položajem oduzima dah, jer se sa njega može videti skoro celo područje Kosova, kao i planinski masivi Hajle, Prokletija, Šare, Kopaonika, Rogozna i Javora, a takođe i jezero Gazivode. Uz Mokru Goru se nalazi Gazivodsko jezero, dužine 24 km, nastalo pregrađivanjem Ibra. Gazivodsko jezero postalo je glavno izletište, odredište jedinstvene avanture, aktivnosti u prirodi i mesto gde se nebo i planina Mokra Gora ogledaju u njegovoj bistroj vodi. Tu je vazduh čist i svež, a brojni ribolovci, planinari, avanturisti su u prilici da na ovom mestu ispolje svoj istraživački i hedonistički duh i otrkiju čari koje jezero i planina mogu zajedno da pruže. Na ovom području Udruženje Outdoor In – Razvoj turizma u opštini Zubin Potok”, Planinarski klub “Berim” i InTER organizuju raznovrsne aktivnosti u prirodi, koje privlače sve više ljubitelja izazova : planinarenje, alpinizam, brdski biciklizam, paraglajding, Via Ferata, jedrenje na vetru, ronjenje, krstarenje jezerom, kampovanjeVia Ferrata predstavlja sistem čeličnih pomagala (sajli i penjalica) koje omogućavaju bezbedno penjanje na visine koje su dostupne samo iskusnim planinarima. Via Ferrata na stenama Berima na obodu planine Mokra gora je po svojoj veličini i doživljaju jedinstvena na Balkanu. Na ovoj atrakciji penju se vertikale od preko 100 m visine, prolazi se kroz pećinu što predstavlja poseban doživljaj, uz nesvakidašnji pogled koji se pamti celog života. Planinarenje na Mokroj Gori je jedinstven doživljaj avanture u prirodi srednje težine i pruža mogućnost izbegavanja deonica sa velikim usponima, u kombinaciji sa penjanjem na Via Ferratu, koja se nalazi u podnožju Berima. Trajanja planinarske ture na Mokroj Gori je od 3-4h, ili planinarenje do manastira Crna Reka stazom lake/srednje težine, bez velikih uspona koje traje oko 2-3 h, i sa proširenim sadržajima Via Ferrate traje oko 5h, pružajući jedinstvene doživljaje učesnika.

Sva sela prekrasnog područja Ibarskog Kolašina su poznata po ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima, na čijoj se trpezi može naći samo zdravo voće i povrće, suvo meso i slanina, mlečni proizvodi, proja, filija ili kačamak, pripremljeni na tradicionalan način. Uz takvu ishranu i domaću šljivovicu svaki gost se oseća kao kod svoje kuće. Zemljoradnička Zadruga Zubin Potok godinama uspešno sprovodi proizvodnju i promet raznovrsnih prepoznatljivih lokalnih proizvoda koji oduševljavaju posetioce – pastrmku, konzumna jaja, voće, šumske i divlje plodove – u svežem, smrznutom, sušenom ili prerađenom obliku.

SHARE IT: