Planina Jastrebac

Planina Jastrebac

Jastrebac je najviša planina na području između Kruševca, Niša i Prokuplja. Jastrebac je najšumovitija i najvodnija planina ovog dela Balkana, čija prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 metara nadmorske visine.  Za one koji nisu veliki ljubitelji napornih uspona, dovoljna je i šetnja pešačkim stazama Jastrebca, uz potoke koji su bogati vodom i sa dosta malih kaskada. Najviši vrhovi Jastrepca, “Ðulica” (1491 m) i “Pogled” (1481 m) predstavljaju prirodnu granicu između reke Toplice i Pomoravlja. Planina Jastrebac se odlikuje obilnom listopadnom i četinarskom šumom, predstavljajuci sirovinski izvor za drvnu industriju obližnjeg Kruševca, udaljenog oko 20 km. Po lepoti se izdvajaju rezervat belih breza, ali i brojni vodeni tokovi, izvori i potoci.

Jastrebac ima izvanredne klimatske uslove (osunčanost tokom cele godine, sveže vazdušne struje i nezagađenu sredinu) i zahvaljujuči svojoj blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Predeli Jastrepca atraktivni su za sve ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste…

Neposredno po ulazu u planinu Jastrebac, u sunčanoj dolini se nalazi veštačko jezero sa uređenom plažom. Omiljene planinarske maršrute planinom Jastrebac su do “Bele Stene” (1257 m), “Stracimira” (1390 m), “Maznice” (1140 m), kao i izleti do “Majorove česme”, česme “Dve sestrice”, stare crkve Svete Petke, “Doline breza”, srednjevekovnog utvrdenja “Gradac”.

SHARE IT: