Planina Goč

Planina Goč

Planina Goč se nalazi u sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km južno od Beograda i oko 20 km južno od Vrnjačke banje, sa prilazom od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode ili sa strane Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Najviši vrh Goča je Krnja jela, na nadmorskoj visini od 1127 metara. Gusta i mirisna četinarska šuma, bezbrojni bistri potoci i reke sa očuvanim vodenicama spojene sa rekama Zapadnom Moravom i Rasinom, malo jezero Gvozdac, čist planinski vazduh i nepregledni proplanci i mirisne cvetne livade čine ambijent planine Goč pravim prirodnim rezervatom. Planina Goč obiluje lekovitim biljem, pečurkama i šumskim /divljim/ jagodama. Mitrovo Polje je izuzetan prirodni lokalitet Goča u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac, koga odlikuju izuzetno prijatni i pogodni klimatski uslovi i velika osunčanost tokom čitave godine. Mitrovo Polje se prostire na južnoj padini planine Goč, odnosno njegovih ogranaka Ljuktena /1219 m/ i Vrhova /996m/ i Željina /1785 m/, koji zatvara dolinu Rasine sa zapadne strane. Sa južne strane lokalitet Mitrovog Polja zatvaraju takođe visoki obronci planine Željina – Provaljeno guvno /1216m/, Vranja stena /1097 m/ i Vragolija. Sa istočne strane lokalitet Mitrovo Polje na Goču izlazi na dosta uzanu dolinu reke Rasine, koja teče prema jugoistoku u selo Pleš, dok se severoistočno uzdiže veliki masiv Lisca /1065m/. Prosečna nadmorska visina lokaliteta Mitrovo Polje je od 650 m u dolini Rasine do 730 m u padine Ljuktena.

Na delu planine Goč sa strane Vrnjačke Banje su dve staze za skijanje dužine 500 metara i širine oko 60 metara, pri čemu je visinska razlika od vrha do dna 123 metara. Ono što posebno krasi ove staze jeste mogučnost noćnog skijanja. Naime, cela staza je osvetljena tako da pruža jedno posebno i nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje uživanja na snegu. Turistički centar Dobre vode povezan je novim asfaltnim putem sa banjskom stranom Goča, gde se nalazi i istoimeni hotel. Neposredno pored hotela Dobre vode nalaze se dve staze dužine 300 metara za početnike i decu koje u svm sastavu imaju ski-lifta. U neposrednoj blizini nalazi se i žičara dužine 1150 metara sa stazom dužine 1400 metara. Visinska razlika na ovoj stazi je 350 metara. Pored ovih aktivnosti, moguće je i baviti se smučarskim trčanjem, naime, postoji pet obeleženih staza, a za one koji su ljubitelji ekstremnijih sportova tu je i manja 30-metarska skakaonica.

Osim mogućnosti za skijanje i ostale zimske sportove, planina Goč pruža odlične uslove i za planinaranje i pešačenje, pripreme sportista, rekreativce, lov i ribolov, kao i hodanje kroz sneg sa krpljama van staza – krpljarenje ili vožnja brdskog bicikla, uz prijatno uređen smeštaj sa sadržajima. Na Goču postoje ski staze za početnike, 2 ski lifta, kao i dve staze dužine 1150 i 1400 metara, sa visinskom razlikom od oko 350 metara. Goč je poznat i po kulturno-istorijskim spomenicima, od kojih je najinteresantniji “rimsko groblje”, odnosno mesto gde su sahranjivani Sasi, nemački rudari koji su ovde vadili i topili rudu gvožđa i olova u srednjovekovno vreme vladavine Nemanjića. Na Goču postoji 5 dobro obeleženih planinarskih staza, različite dužine i visinske razlike, koje vode kroz šumu i preko mirisnih livada. U prekrasnoj okolini Goča se nalaze srednjovekovni manastiri Drenča, Rudenica i Melentija, sagrađeni u moravskom stilu, kao i uzbudljiv utvrđeni srednjovekovni grad Koznik, koji dominira sa visine od 922 metara. Zahvaljujući svojoj viševekovnoj istorijskoj tradiciji uzgoja vinove loze, u blizini se nalaze čuveni vinski podrumi i vinarije Župe, koje tradicionalno proizvode vrhunska vina. Poseta župskih vinarija se toplo preporučuje i uvek je deo naših programa u ovom prekrasno lepom kraju Srbije. Posetioci Goča takođe kažu da je planinska pastrmka na roštilju ili dimljena pastrmka jednostavno fantastična !!!

SHARE IT: