Planina Besna kobila

Planina Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 km istočno od Vranja, u neposrednoj blizini međunarodnog autoputa E-75, čineći deo planinskog masiva koji obuhvata planine Dukat, Bele vode, Doganicu, Glošku planinu. U podnožju planine Besne kobile je Vranjska banja, poznata po najtoplijim lekovitim izvorima vode u Evropi, temperature od oko 90 ºC….. Južno od Vranja, na oko 30 km, nalazi se manastir Sveti Prohor Pčinjski, biser srednjovekovne umetnosti i arhitekture, koji je udaljen oko 4 km od makedonske granice.

Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita. Najviši vrh planine Besne kobile se nalazi na 1923 metara nadmorske visine i sa njega se vide vrh planine Vardenika, Veliki Strešer (1876 m), Kopaonik, Šara, Vlasinsko jezero i planina Rila u Bugarskoj. Vrhovi Besne kobile su većim delom godine pod snegom, a podnožje planine Besne kobile čine zimzelene i listopadne šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Planinu Besnu kobilu karakteriše biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom bilju, borovnicama i divljim plodovima, kao i raznovrstan biljni svet sa preko 700 vrsta drvenastih, žbunastih i zeljastih biljaka. Među najpoznatijim vrstama lekovitog bilja koje rastu na Besnoj kobili su kantarion, divizma, kopriva, kičica, nana, oman, hajdučka trava, borovnica, malina, maslačak, matičnjak…. U blizini vrha Besne Kobile su rudnici olova i cinka „Grot“.

U davna vremena na ovu prekrasnu planinu stigoše nomadi sa stadima zlatorunih ovaca, konja i goveda…. Planinski pašnjaci, beskrajne šume, povoljna planinska klima, nezagađeno zemljište, ledena voda reka i potoka i svež i oštar planinski vazduh, omogućavaju odlične uslove za okrepljujući boravak i odmor na Besnoj kobili, što čini idealne uslove za beg od letnjih vrućina. Skyrunning liga Srbije se održava na obroncima Besne Kobile i privlači veliki broj učesnika i ljubitelja avanture, čiji je pravi izazov uspon na  1.800 metara na stazi dugoj 25 kilometara, iz centra Vranjske Banje na vrh Besne Kobile od 1.923 metara. Besna kobila danas predstavlja još uvek nedirnutu oazu prirode koja omogućava raznovrsne zimske sportove, izlete i rekreaciju u zdravoj sredini, škole u prirodi sa obukom o lekovitom bilju, vožnju biciklom, noćno skijanje, vožnju motornim sankama po snegu ili džipovima po uređenim ili zemljanim šumskim stazama. Besna kobila takođe pruža odlične uslove i za lov, jer obiluje primercima divlje svinje, lisice, vuka.

2008. godine je osnovano Javno preduzece “Skijalište Besna Kobila”, čiji je zadatak izgradnja i unapređenje turističke infrastrukture i stvaranje uslova za privlačenje većeg broja posetilaca, pre svega ljubitelja skijanja i odmora u netaknutoj prirodi. Turistički centar Besna kobila svojim gostima pruža mogućnost bavljenja sportom i rekreacijom tokom čitave godine. Planinarski dom „Besna kobila“, kapaciteta 80 ležaja, nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 metara. Poslednjih godina Vranjanci, čak i oni koji nisu ljubitelji zimskih sportova, vole da provode vikende na ovoj prekrasnoj planini. U restoranu se služe i tradicionalna jela iz ovog kraja, a na meniju su trljanica, samsa i propeć….

 

SHARE IT: