Pešačka tura Zapadna Srbija 1

Pešačka tura Zapadna Srbija 1

Rezervišite

 

 

Avanturistička tura sa profesionalnim vodičem – planinarom

KOSJERIĆ – ZLATAR – KAMENA GORA – MANASTIR MILEŠEVA – ZLATIBOR TARA – SIROGOJNO – ZLAKUSA – POTPEĆKA PEĆINA

1. Dan Polazak autobusom visoke turističke klase iz Beograda i vožnja do Kosjerića, ljupkog sela na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini od 1000 metara, poznatog po prelepoj prirodi i reljefu koga dele kotline i rečne doline, kao i seoskim domaćinstvima koja više decenija pružaju turističke usluge. Smeštaj u seoskim domaćinstvima, tradicionalna večera, noćenje.

2. Dan Posle doručka poludnevni program setnje od 9 km kroz guste borove šume i do vodopada Skakavca. Tradicionalni ručak. Popodne polazak za planinu Zlatar. Najvisi vrh Zlatara je Golo Brdo, 1627 metara. Zlatar se nalazi izmedju reka Lima, Milesevke i Bistrice, na kraju Pešterske visoravni, u jugozapadnoj Srbiji. Odlike Zlatara potvrđuju njegovo ime “zlatne planine” : mirisne livade, kirstalno čista jezera okruzena šumama bora i breze, sklad mediteranske i planinske klime, mnoštvo sunčanih dana /preko 2000 sunčanih sati/, svež planinski vazduh bogat terpentinom i ozonom, veličanstveni beskrajni vidici… Smeštaj u seoskim domaćinstvima. Tradicionalna večera, noćenje.

3. Dan Posle doručka, intenzivna setnja od 16 km kroz orkepljujuce borove sume Zlatara. Ručak na otvorenom. Popodne polazak za Kamenu Goru u blizini granice sa Crnom Gorom. Vazdušnu banju Kamenu Goru smatraju najlepšim selom u opštini Prijepolje, zahvaljujući njegovoj tišini, mirisnim livadama, divnim borovim šumama i bogatstvu ledenih planinskih izvora. Kamena Gora se uzdiže iznad gradova Prijepolja, Pljevalja i Bijelog Polja, na nadmorskoj visini od oko 1400 metara, odakle se pruža veličanstven pogled na planine Durmitor, Jadovnik, Zlatar, Goliju i Zlatibor. Selo Kamena Gora je poznato po svom zaštitnom znaku – stotinama godina starom “Svetiboru”, koji dominira područjem i vekovima čuva mnoge tajne i tradicionalne legende dugovečnih stanovnika – gorštaka… Smeštaj u seoskim domaćinstvima, tradicionalna večera, noćenje.

4. Dan Posle doručka, setnja kroz guste borove sume do “Svetibora” i do vrha Ravna Gora u dužini od 12 km. Ručak na otvorenom, uz uživanje u netaknutoj prirodi. Polazak za Prijepolje i razgledanje manastira Mileševe iz 13. veka, poznatog po čuvenoj fresci Beli anđeo. Popodne polazak za Selo Vodice u zlatiborskoj kraju. Planina Zlatibor, planina zlatnih borova sa najvisim vrhom Tornikom 1496 metara nalazi se u severozapadnoj delu Srbije, 200 km od Beograda. Predivni pejzaži planina Tornika, Murtenice i Čigote se vide i prepoznaju po planinskom povetarcu. Verovanje da je Zlatibor planina zlatnih borova je nastalo od zlatnih pašnjaka koji okruzuju čitav kraj. Smeštaj u kućama za odmor, tradicionalna večera, noćenje.

5. Dan Posle dorucka, intenzivna setnja od 12 km od Borove Glave do vrha Tornika. Tradicionalni ručak. Transfer do Kadinjače i razgledanje istorijskoj kompleksa iz II Svetskog rata. Pešačenje od 21 km do planine Tare. Planina Tara je jedna od najlepsih planina u Srbiji, koja se odlikuje beskrajnim borovim šumama i veličanstvenim travnatim terenima, na nadmorskoj visini od 1000 do 1200 metara sa preko 1000 vrsta lekotivog bilja i šumskih plodova. Planina Tara je pokrivena gustima šumama koje okružuju čistine i livade, stenovita uzvišenja, pećine i klanci. Planina Tara je stanište preko 153 vrste ptica i raznovrsne flore. Pančiceva Omorika je jedinstvena vrsta koja raste jedino na planini Tari. Raznovrsni pejsazi i očuvana vegetacija Tare je omogucila opstanak mnogim životinjskim vrstama, kao što su mrki medved, divokoza, jarebica, zlatni orao i dr. Transfer do sela Rožanstva i smeštaj u seoskim domaćinstvima. Tradicionalna večera, noćenje.

6. Dan Posle doručka, razgledanje Muzeja “Staro selo Sirogojno” u kome je predstavljena tradicionalna arhitektura i način zivota zlatiborskog regiona iz 19. veka. Intenzivna šetnja kroz prelepe predele Zapadne Srbije u dužini od 24 km od Sirogojna do sela Zlakusa. Smeštaj u seoskim domaćinstvima u selima Zlakusa i Potpeće. Tradicionalna večera, nocenje.

7. Dan Posle doručka, šetnja do Potpećke Pećine, koja se nalazi na severnim padinama planine Dreznička Gradina u blizini sela Potpeće, na nadmorskoj visini od 984 metara, na steni visine 80 metara. Ulaz u Potpecku Pecinu je najvisi u Srbiji, oblika velike potkovice, visine 50 metara, 25 metara sirine u luku i 16 metara sirine u osnovi. Ona je jedna od najzanimljivijih znamenitosti Zapadne Srbije. Potpećka Pecina se sastoji od tri nivoa. Ulazi se kroz fosilni ulaz i izlazi kroz njega na desnoj strani, 30 metara visine, preko 700 stepenica. Posle ulaza u Siljate Stene, nastavlja se do hale Tavan, velika pecinske hale sa kupolom u vizantijskom stilu. Ova hala prima dnevno svetlo i ima nezaboravan pogled. Obris ulaza liči na slona sa trazarskom Kulom i oni su obelezje ove pecine. Iz hale Tavan se prolazi kroz tunel Glavni Hodnik, do ulaska u Prolaz Nade, halu u kojoj su tokom proslih 10 godina, istrazivači otkrili prolaz dug vise od 2.185 metara. Kroz ovu salu se stize do Niske Dvorane, gde su pronadjeni ostace faune iz ledenoj doba. Sledeci prolaz, Minerski Prolaz vodi do Galerije Mladih Istraživaca ili sale Mladih Istraživaca. Sledeca, Cvijićeva Dvorana, nazvana po Jovanu Cvijiću, čuvanom jugoslovenskom speleologu. Ručak u prirodi. Popodnevna setnja do kanjona reke Drevente. Večernji polazak za Beograd. Smestaj u hotel, večera, noćenje.

8. Dan Posle doručka, slobodno vreme do transfera na Aerodrom Beograd. Odlazni let i kraj programa.

CENA : 496 EUR Min.6 ucesnika,  410 EUR Min.12 ucesnika,  382 EUR Min. 18 ucesnika

Uključeno : prevoz autobusom visoke turisticke klase, smestaj u seoskim domacinstvima sa uslugama komplet pansiona – tradicionalni specijaliteti, razgledanje manastira Mileseva, “Starog sela Sirogojna” i Potpecke Pecine, nocenje u hotelu 3 zvezdice sa uslugom polupansiona,  profesional vođstvo /VODIČ ZA PEŠAČENJE/ i PANACOMP logistika

ROK ZA PRIJAVU : 60 DANA PRE PUTOVANJA

SHARE IT: