Permet Albanija

Permet je grad koji se nalazi u jugoistočnom delu Albanije, udaljen oko 30 km od granice sa Grčkom, na nadmorskoj visini od 240 metara. Područje Përmet leži u središtu doline reke Vljose i okružuju ga prekrasne planine, sa posebnom florom i faunom. Grad Permet obuhvata površinu od 120 hektara, od kojih 99.000 m² zahvata zelena površina. Prema turskim defterima – analima iz 15. i 16. veka, grad je nastao kao upravni centar sa mnoštvom pijaca, kafana, prodavnica i gostionica, te je predstavljao trgovačko središte tokom osmanske uprave. Ovaj miran gradić, koji danas ima 12.000 stanovnika, se nezvanično smatrao glavnim centrom i tokom perioda komunizma. Permet ima divan trg u centru grada, posvećen albanskom heroju i diplomati po imenu Abdyl Frashëri. Ono što je veoma specifično za ovaj grad jeste mnoštvo ruža koje mogu da se vide u celom gradu. Jedna od najimpresivnijih građevina u Permetu jeste i crkva Svetog Nikole. Iako je veći deo ove građevine uništen tokom ateističke kampanje za vreme komunističkog režima, delovi njene izvanredne arhitekture su i dalje vidljivi.

Permet je poznat po brojnim turističkim znamenitostima, kao i po svojim termalnim izvorima, koji su veoma lekoviti i preporučljivi od strane lekara. Ovi termalni izvori se nalaze u kanjonu Langarica, koji privlači stotine turista iz čitavog sveta svake godine. Kanjon Langarica se nalazi na udaljenosti od oko 200 metara od termalnih izvora i njegova visina varira od 30 m do 150 m. Kroz stene kanjona prolazi reka Langarica, u narodu poznata kao “Blagoslovena reka”.

Kanjon je okružen šumama i planinama Dangeli i Šeri, kao i potocima i pritokama reke Vjosa. Prirodna panorama duž kanjona je zapanjujuće lepa i netaktnuta. Ona se menja tokom godišnjih doba i daje živopisan i izražajan prikaz prirode. Unutar kanjona postoji mnogo pećina, raznog drveća i aromatičnog žbunja, kao i izvori termalne vode, koji su nastali od sumporne vode koja struji iz pećine. Većina turista koji posećuju ove termalne vode su iz Albanije. Oni koriste ovaj prirodni resurs kao lek za mnoge bolesti, poput bolesti kože, bolesti kostiju, reumatizma. Oni dolaze iz obližnjih gradova kao što su Tepelena ili Đirokastra, ali i iz Tirane ili obližnjih država – Kosova i Makedonije. Obe strane i litice kanjona Langarica su veoma popularne tokom letnje sezone, naročito brzaci i potoci blizu Kadiu mosta, arhitektonskog spomenika sagrađenog pre tri veka.

Vino i rakije iz područja Permeta su među najkvalitetnijim proizvodima Albanije. Takođe su poznati proizvodi sir, meso, med i gliko – specifičan kolač sa svežim voćem. Tokom čitave godine se u Permetu odvijaju brojne manifestacije i događaji, kao što su “International Multicultural Festival”, “Festival vina” i raznovrsne aktivnosti raftinga, veslanja čamca i uzbudljive trke i takmičenja.

 

SHARE IT: