Perkov Salaš Neradin Irig

Perkov Salaš Neradin Irig

Na Fruškoj Gori, u selu Neradinu, u blizini Iriga i srpskog srednjovekovnog pravoslavnog manastira Grgetega, na nadmorskoj visini od 230 metara se nalazi Perkov salaš, koji je očuvao mnoge tajne prošlih vremena, radostan da može da ih i danas prikaže brojnim posetiocima. Perkov Salaš se nalazi na uzvišenju sa koga se pruža nezaboravan pogled na nežno-valovite obronke Fruške Gore i Mačve, okružen vinogradima, voćnjacima, kukuruzima, suncokretima i plodnim fruškogorskim njivama i pašnjacima.

Srdačni domaćin Nikola za sada obezbeđuje samo usluge ishrane na svom jedinstvenom i sasvim originalnom salašu. Nikola obučen u autentičnu narodnu nošnju iz Srema, sa vrednom suprugom Micom i komšijama iz sela, toplom “sremačkom pričom dobrodoslice” dočekuju goste, nudeći toplu raženu pogaču, so i domaću rakiju. Stolovi na kojima služe goste, napravljeni od punog drveta iz obližnjih bogatih fruškogorskih šuma, postavljaju se u “gonku” – centralnom delu Perkovog salaša, namenjenom obedovanju gostiju. Zidovi ovog dela Perkovog salaša su ukrašeni ćilimima i drevnim poljoprivrednim alatkama i posuđem odavno izašlim iz upotrebe, kao i ručno vezenim starinskim peškirima, na kojima su uspomene i prizori iz seoskog salašarskog života i stihovi sremačkih bećaraca. U starinskim ramovima Perkovog salaša su porodične fotografije sa početka 20. veka. U dvorištu Perkovog salaša u Neradinu, na Fruškoj gori, bogatom zelenilom i cvećem se nalazi pušnica u kojoj se zimi dime i čuvaju šunke i sremske ljute kobasice… Perkov Salaš u Neradinu potpuno predstavlja značaj, jednostavnost i funkcionalnost rustičnog i marljivog života lokalnog stanovništva Vojvodine, koji se odvija vekovima u skladu sa dobro očuvanim običajima, nasleđem i tradicijom –  salaš znači posed van naseljenog mesta koga čini kuca za stanovanje, sa ekonomskim zgradama i okucnicom, koju po pravilu okruzuje imanje, u kojoj članovi jednog domaćinstva stalno ili povremeno borave, a koji svoju egzistenciju zasnivaju na sopstvenoj poljoprivrednoj proizvodnji /Vesna Nedeljkovic Angelovska/. 

Perkov salaš je tokom letnjih meseci utočište mira i uživanja, zahvaljujući povetarcu koji struji sa Fruške Gore i kroz krošnje plodonosnog oraha i voćaka iz organske proizvodnje, okružujuci ga sa svih strana. U starinskoj gostinskoj sobi Perkovog salaša, koja miriše na dunje, su sačuvani originalni ručni radovi i drage uspomene, predmeti i tradicionalne poljoprivredne alatke korišćene tokom vremena u kome su generacije porodice domaćina ovog salaša srećno živele, marljivo obrađujući plodnu vojvođansku zemlju. Jedinstveni prirodni ambijent i okolina Perkovog salaša upotpunjuje ljubaznost, neposrednost i srdačnost domaćina, a gosti uživaju u specijalitetima sremačke kuhinje i odličnom domaćem vinu, bilo da su ovde zbog opuštenog odmora, jedinstvene zabave, sadržaja motivacionog putovanja ili takmičenja i zabave na team-buildingu – šišanje ovaca, priprema gibanice ili domaće pite od jabuka, nabacivanje potkovice na klin, sremački kvizovi, priprema zimnice i ajvara, pekmeza od kajsija ili sljiva, degustacija sremackih vina i domaćih rakija u obliznjoj vinariji ili jednostavnom uživanju u nezaboravnom obroku, uz tamburašku muziku.

Pošto je Perkov salaš jedna od našim omiljenih turističkih destinacija, koju vode partneri na koje smo izuzetno ponosni, zajednički i sa zadovoljstvom organizujemo nezaboravne programe za najzahtevnije posetioce iz Srbije i inostranstva. Na Perkovom salašu se od rane zore pripremaju domaća pogača, gibanica, zeljanica, pita od koprive, domaća pileća supa sa knedlama, musaka od tikvica, pileći ili juneći paprikaš sa domaćim rezancima, štrudle sa makom, orasima, rogačom ili višnjama…., a čuju se sremački tonovi – pa nije ni čudo što gosti izuzetno vole ovo mesto i rado mu se vraćaju….Perkov Salaš je posebno odabrano mesto u kome sa ponosom organizujemo naše jedinstvene programe Srpske slave i Srpska svadbe !!!

SHARE IT: