Pećinar Kafana sa prenoćištem Ljubiš

Pećinar Kafana sa prenoćištem Ljubiš

Ljubiš je majušno, lepo uređeno selo u opštini Čajetina, na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, oko 30 km jugoistočno od Zlatibora, pored puta Zlatibor Nova Varoš. Ljubiš se nalazi na nadmorskoj visini od 840 metara, u dolini reke Ljubišnice, ispod vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca. Selo Ljubiš obiluje prekrasnom prirodom, mirom, tišinom, cvrkutom ptica i preduzimljivim, mudrim i vrednim domaćinima, ciji su se preci ovde doselili iz Metohije pre 300 godina. Selo Ljubiš je okruženo gustim borovima i važi za jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, koje je u svojim pesmama opisao gospodin Ljubivoje Ršumović – jedan od njegovih najčuvenijih predstavnika. Pesnik Ljubivoje Ršumović u svom zavičaju strpljivo stvara Akademiju „Saradnici sunca”, stvaralački centar za talentovanu decu. U Gornjem Ljubisu je Markova – Ršumska pećina.

Ugostiteljsko-trgovinski kompleks porodice Pećinar se nalazi centru Ljubiša i prekrasne lepote koja ga okružuje, na raskrsnici odakle putevi vode za Kokin Brod i Novu Varos ili Vodopad Gostilje i Sirogojno. Ugostiteljsko-trgovinski kompleks porodice Pećinar je potpuno usklađen sa bajkovitom okolinom, zahvaljujući posebno odabranoj ponudi i aktivnostima kojima se vredna porodica Pecinar generacijama bavi. Tajna je u negovanju tradicije brižljivog uzgoja pastrmke u sopstvenom ribnjaku, čiji nivo godišnje proizvodnje dostiže i do 100 tona, bez koje, kažu domaćini “budućnost nije potpuna, jer je sadašnjost most kojim se prenose znanja, veštine i iskustva”. Pastrmka je najlepša i najplemenitija riba koja naseljava hladne nezagađene planinske vode bogate kiseonikom i koju stoga posvećeni domaćini sa posebnom pažnjom i voljom hrane i gaje u ribnjaku pored čuvenog restorana. Pastrmka iz Ljubiša je u ponudi najuglednijih restorana Srbije, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu i činjenici da predstavlja omiljeni specijalitet ovog podneblja, a posebno restorana Pećinar. Posetioci restorana sa smeštajem Pećinar u Ljubišu uživaju u brojnim aktivnostima sadržajima u prirodi i detaljima koji ponosno čuvaju uspomene na šest generacija predaka i začetnika porodice Pećinar. Drveni nameštaj, kamin, preslice, ručno heklane i vezene zavese, stare fotografije, mnoštvo etnografskih detalja i jedinstvena toplina gostoprimstva domaćina čuvaju bogate uspomene i danas privlače brojne posetioce u Ljubiš. U stalnoj ponudi restorana Pećinar Ljubis su vrhunski kvalitetni i ukusni specijaliteti Zlatibora i jugozapadne Srbije, bez mnogo raznovrsnosti, pripremljeni sa jednostavnošću i lakoćom da zadovolje svaki ukus i potrebe – proja, sir, kajmak, kulen, dimljena pršuta, gibanica, zapečeni krompir sa slaninom, bašta salata ili tokom zime domaći ajvar i salata Somborka, teletina ili jagnjetina ispod sača ili čuvena pastrmka na žaru, domaće rakije i vina. Od poslastica se u restoranu Pećinar poslužuju ukusne tufahije, baklave i princes krofne. Vlasnica Marija i posvećena porodica Pećina – vlasnici ovog udobnog turističkog objekta predstavljaju jednog od vodećih subjekata turizma zlatiborskog okruga. Gospođa Marija je učesnica i pobednica brojnih takmičenja u pripremi tradicionalnih jela, među kojima su omiljene srpske TV serije, kao što je “Kuhinja moga kraja” i druge….
Ugostiteljsko-trgovinski objekat Pećinar Ljubiš nudi udoban smeštaj za ukupno 15 osoba u 5 lepo i sa ukusom uređenih soba sa kupatilima, smeštenim na spratu iznad restorana, sa pogledom na ribnjak i prekrasno prirodno okruženje. Sobe ugostiteljskog objekta Pećinar Ljubiš su opremljene centralnim-podnim grejanjem, udobnim ležajevima od drveta sa vezenom posteljinom, podnim i zidnim oblogama od prirodnih materijala i moderno uređenim kupatilima sa tuš kabinama. Raspored smeštaja u sobama Pećinar u Ljubišu izuzetno odgovara boravku manjih grupa ili porodica koje vole prekrasnu prirodu i očuvano kulturno nasleđe – soba 1 ima 2 odvojena + 1 poseban ležaj, soba 2 ima 2 velika-francuska ležaja, soba 3 ima 1 veliki-francuski ležaj, soba 4 ima 1 veliki-francuski ležaj + 1 poseban ležaj, soba 5 ima 1 veliki francuski ležaj.

Za najavljene grupe koje to žele, moguće je uz doplatu obezbediti nastup trubačkog orkestra ili akustičkog ansambla. Ove vrste originalne zabave izuzetno prijaju posetiocima i omogućavaju vedrinu i zadovoljstvo koje ostaje u sećanju, uz brojne sadržaje i zanimljjivosti koje ih očekuju u Ljubišu.

Tokom boravka u Ljubišu se posetiocima preporučuje upoznavanje obližnjih znamenitosti i brojne aktivnosti u prirodi – vodopad Gostilje, crkva posvećena svetim Konstantinu i Jeleni u Ljubišu iz 1924. godine, pećina po kojoj je nazvana porodica Pećinar, jedinstveni umetnički prostor Galerije kamenih skulptura Atelje Trnava, Stopića pećina u Rožanstvu, Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno, manastir Mileševa, manastir Dubrava, manastir Uvac, crkva brvnara u Jablanici iz 1838. godine, crkva brvnara u Dobroselici iz 1821. godine, Specijalni rezervat prirode Uvac, vodopadi Sopotnice, Kamena Gora, šetnje, planinarenje dobro obeleženim planinarskim stazama, stari zanati, folklorne radionice, tradicionalne manifestacije, sakupljanje lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća, pečenje rakije, priprema prirodnih sokova i zimnice…

SHARE IT: