Pećina Vjetrenica

Vjetrenica je najveća i najznačajnija pećina u Bosni i Hercegovini, kao i najzanimljivija pećina Dinarskog venca, svetski poznata po kraškim i speleološkim karakteristikama. Pecina Vjetrenica je od 1950. godine zaštićeni spomenik prirode Bosne i Hercegovine i izuzetna turistička znamenitost Hercegovine, kao i odličan izbor svima koji žele da upoznaju i dožive prekrasna čuda prirode. Pećina Vjetrenica se nalazi 300 metara istočno od sela Zavala, u zapadnom delu Popova Polja u opštini Ravno, u zapadnom delu Hercegovine. Udaljena je 12 km od mesta Slano na hrvatskom delu jadranske obale, odnosno 25 km od Dubrovnika, oko 30 km od Trebinja i 80 km od Mostara.

Pečina Vjetrenica je nazvana po zanimljivoj prirodnoj pojavi koja je ovde uočena. Tokom leta kada su temperature iznad i oko pećine mnogo više nego u njenoj unutrašnjosti, hladan vazduh struji iz pećine Vjetrenice prema izlazu. Zvuk strujanja vazduha se zimi može čuti nekoliko metara od ulaza u pećinu, kada je spoljna temperatura niža od temperature u pećini, potpuno drugačija od strujanja vazduha koje se javlja kada je toplije. Vrtlozi vazduha nastaju razlikama temperature i vazdušnog pritiska, ali ih pojačavaju i tuneli u kojima nastaju, povezani sa topografijom površine. Tokom leta iz otvora pećine Vjetrenice izlazi jaka promaja hladnog vazduha, što predstavlja jedinstveno zanimljivu pojavu u središtu stenovitog, vrelog i suvog područja istočne Hercegovine. Temperatura u pećini Vjetrenici stalno iznosi 11,4 °C.

Ukupno je istraženo i otkriveno oko 6300 metara podzemnih kanala pećine Vjetrenice, dok je glavni kanal dug 2,47 km. Pećina Vjetrenica se prostire od oboda Popovog Polja prema jugu, a prema analizi terena geolozi pretpostavljaju da se pećina pruža od ulaza do jadranskog mora u Hrvatskoj, 15 – 20 km. Uz hidrološke analize, ovu pretpostavku podržava neprirodan kraj pećine u obliku ogromne gomile kamenih blokova koje je izdubila priroda. U pećini Vjetrenici se nalaze prostrani hodnici i dvorane, izuzetno bogati stalaktitima i stalagmitima i drugim pećinskim nakitom, kao i bogat hidrografski svet sa brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i desetina manjih periodičnih tokova koji teku u raznim smerovima.

Pećina Vjetrenica je u svetu najbogatija po podzemnom biodiverzitetu, jer među više od dve stotine različitih vrsta pronađenih u pećini, veliki broj čine endemske vrste, a oko 37 vrsta je prvi put ovde pronađeno i opisano. Među brojnim arheološkom nalazima u pećini Vjetrenici su ostaci pećinskih medveda i leoparda, kao i pećinske slike čija se starost procenjuje na preko 10000 godina. Mitološka strana pećine Vjetrenice je izuzetno snažna, iako nema mnogo očuvanih nalaza. Stari zapisi govore da su vile igrale i pevale u pećini, što zapravo predstavlja najstariji pomen pećine Vjetrenice, dok mehanizam korišćenja brojnih zvukova opisuje način kako su stanovnici Popova polja mogli predvidati budućnost. Pećina Vjetrenica je 2004. godine predložena za UNESCO svetsko prirodno nasleđe.

 

SHARE IT: