Park Prirode Apuseni

Park Prirode Apuseni u zapadnoj Rumuniji je osnovan 2004. godine na površini od 75.784 hektara, a njegove granice se pružaju do planinskih vrhova Măgura Fericii, Poienii, Bohodei, Fântâna Rece, Cârligatele, Coasta Brăiesei, Briţei, Micău, Nimăiasa, Vârfuraşu, Dealul Păltinişului, Piatra Grăitoare, Iconii, Cuciulata, nasipa jezera Beles i obuhvataju planinskihe vrhove Pietroasa, Dobruş, Stânii, Pasul Vârtop, Brusturi, Măgurii, Plopilor és Dealu Blidaru. U okviru područja zaštićene prirode Parka Prirode Apuseni su neki vrhunski očuvani delovi – Bulz, livada Flora, okolina Medveđe pećine, livada Ponor, visoravan Padis, planina Crveno dno i druge. Najznačajnija privlačnost Parka Prirode Apuseni je njegova kraška priroda. Krečnjak obuhvata najveći deo parka prirode Apuseni i doprinosi da ovo područje ima impresivne oblike i više od 400 pećina, od kojih se mnoge mogu posetiti. Oblikovani planinski venci, misteriozne podzemne reke i prekrasne pećinske formacije zaokupljaju kamere posetilaca. Stručnjaci Parka Prirode Apuseni čine velike napore radi očuvanja pećina. Neke pećine su zatvorene ili ih je zaštitila priroda. U najlepšu pećinu Parka Prirode Apuseni se može ući samo uz dozvolu Akademije Rumunije. Pre ulaska u pećinu, treba imati na umu da je za nastanak 1 cm stalaktita potrebno 20 godina !

Park Prirode Apuseni (Parcul Natural Apuseni), poznat kao raj za istraživače pećina, čuva jednu od najzanimljivijih pećinskih fauna u Rumuniji. U nekoliko pećina su pronađeni ostaci praistorijskog čoveka, fosili životinja koje su živele u Ledenom dobu, kao i retke vrste slepih miševa. Najviši grebeni Parka Prirode Apuseni su prekriveni šumama smreke i jele, dok u nižim nivoima dominira planinska bukva.
Krečnjak koji je ispod većeg dela Parka Prirode Apuseni omogućava impresivan reljef. Izvajani planinski venci, tajanstvene podzemne reke i krhki pećinski ukrasi oduševljaju posetioce, koji ih sa oduševljenjem fotografišu. Složen krečnjački reljef Parka Prirode Apuseni je posebna znamenitost, koja izuzetno privlači planinare i zaljubljenike u geologiju. Duboke doline i klisure, krečnjačke vrtače i uvale, kroz koje teku podzemne vode, daju pejsažu veličanstven izgled. Ispod zemlje leže značajni i krhki ekosistem pećina, koji je izvanredno primamljiva znamenitost amaterskim i stručnim istraživačima pećina. Scarisoara lednička pećina, smestena na visini od 1150 metara je poznata po ogromnom ledniku starom 3500 godina, koji zauzima površinu od 5500 m2 i naslage leda veličine 26 do 37 metara. Pećina Scarisoara je duga 750 metara, ali je za posetu uređeno 250 metara. Pećina Scarisoara je duboka 110 metara, ulaz je u prečniku visine 50 metara i dubine 48 metara, a turisti do pećinejoj dolaze metalnim stepenicama.

Rudarsko područje Roșia Montană, rudnik u oblasti Alba iz rimskog perioda je doživelo dvostruki upis u UNESCO listu zaštićenih dobara, koje je prepoznato kao svetsko nasleđe, ali takođe i kao ugroženo, čime su istaknute obe vrednosti, uz potrebne mere zaštite radi očuvanja. U vreme upisa na UNESCO listu kulturnog nasleđa se navodi da Roșia Montană ima najznačajniju, prostranu i tehnički raznovrsnu rimsku podzemnu celinu za iskopavanje zlata do sada poznatu, po zvaničnom izveštaju”. Romania-Insider.com

Za razliku od drugih nacionalnih parkova i parkova prirode u Rumuniji, planine Apuseni su naseljene do najviših delova, sa stalnim i povremenim prebivalištima. Seoce na visoravni Ocoale – Scarisoara, na 1170 metara je među najvišim naseljima u Rumuniji. Ukoliko želite da upoznate život lokalnog stanovništa i očuvanu tradiciju Rumunije, najzanimljivija je Dolina Aries, gde se nalaze prelepa sela Albac, Garda i Arieseni. Vešti umetnici sela Motzi rezbare muzičke instrumente, sanduke i kuće od drveta smreke, kojeg ovde ima u izobilju. Sela Motzi u Apuseni planinama su najbolja mesta gde možete čuti večnu mudrost tradicionalnog seoskog načina života. U malenom selu Patrahaitesti se može čuti čuvena planinska truba Bucium , koju su svirale generacije stanovnika planina Apuseni.

Znamenitosti Nacionalnog Parka Apuseni : Scarisoara lednička pećina (Pestera Scarisoara), Medveđa pećina (Pestera Ursilor), Tvrđava Ponor (Cetatile Ponorului), Rezervat Prirode Klisura Turde.

 

SHARE IT: