Pansion Nebo Rudno

Pansion Nebo Rudno

Pansion Nebo Rudno je originalno malo seosko turističko domaćinstvo planinskog tipa sa tri udobne i tradicionalno opremljene brvnare i sadržajima za potpuno uživanje tokom čitave godine u besprekorno očuvanoj prirodi Rezervata biosfere Golija-Studenica, pod UNESCO zaštitom. Pansion Nebo se nalazi u prekrasnom ambijentu golijskog planinskog sela Rudna na nadmorskoj visini od 1250 metara i okružen je raskošnom mirisnom borovom i listopadnom šumom i beskrajnim livadama. Imanje pripada ataru sela Rudna, u blizini vrha Srnjača, na tromeđi Kraljeva, Ivanjice i Raške, u centralnoj Srbiji. Osim po nekog automobila po makadamskom putu do Pansiona Nebo, ne postoji nikakav izvor zagađenja vazduha u širem okruženju.

Pansion Nebo u selu Rudno ima prostrano dvorište sa dečijim igralištem što pruža utisak da se rukom može dodirnuti nebo – odatle naziv ovog tradicionalnog seoskog kompleksa. Čist planinski vazduh, cvrkut ptica u besprekornoj tišini, povratak prirodi, šetnja živopisnim predelima Golije, uživanje u hrani posebnog ukusa i kvaliteta i opuštanje u prijatnoj gostoljubivosti vrednih domaćina su razlozi zbog kojih gosti provode svoj odmor u Pansionu Nebo.

Seoski turistički kompleks Pansiona Nebo na Goliji obuhvata trpezariju sa kuhinjom – centralni restoran kapaciteta oko 25 mesta, koje je omiljeno mesto druženja gostiju, jer je okruženo prostranim dvorištem, livadama i stoletnim četinarskim šumama. Svaka brvnara Pansiona Nebo ima dva posebna ležaja i jedan ležaj na razvlačenje za dve osobe, kupatilo sa tuš kabinom i malu terasu. Brvnare su nepušačke i opremljene televizorima, a na usluzi je i bežični internet. Sve prostorije se greju kamin pećima, a domaćini su na usluzi da pomognu gostima oko loženja vatre…. ili to učine za njih. Voda na svim česmama u seoskom domaćinstvu – Pansionu Nebo Rudno je za piće, dolazi prirodnim padom i redovno se kontroliše.

Hrana koja se u Pansionu Nebo na Goliji poslužuje gostima u obliku polupansiona ili komplet pansiona se priprema na tradicionalni način od namirnica iz sopstvene organske proizvodnje. Hrana je obogaćena začinima od divljih plodova prirode Golije koji garantuju gurmansko uživanje u nezaboranim ukusima. Većina gostiju Pansiona Nebo na Goliji se odlučuje za usluge komplet pansiona, koji pored tri obilna domaća obroka obuhvata i domaću rakiju od divlje kruške, prirodne sokove, čajeve i kafu. Ovde se gostima poslužuje čuveni sir i kajmak iz ovih krajeva, vruće lepinje, krem čorba sa povrćem i biljem, kačamak, gulaš, sarma, jagnjetina sa ražnja ili ispod sača, dimljena potočna pastrmka, raznovrsne sveže salate ili turšija, slatko i pekmez od šumskih plodova Golije…. Gosti tvrde da jednostavno ne mogu da odole ovim prirodnim ukusima…. Po najavi domaćinima je moguće organizovati poseban režim ishrane – vegetarijansku ishranu, zahvaljujući odličnom izvoru namirnica.

Na prostranom porodičnom imanju vlasnika Pansiona Nebo koji ovde žive gosti mogu videti domaće životinje, kao i ljubimca ponija. Ovde su kućni ljubimci dobrodošli. Beskrajna prostranstva Golije i mnoštvo dobro obeleženih planinskih staza i makadamskih puteva, pogodnih za šetnje ili vožnju brdskog bicikla omogućavaju uživanje u čistom planinskom vazduhu prebogatom kiseonikom, koji potpuno okrepljuje duh i telo…. Gosti Pansiona Nebo mogu besplatno koristiti brdske bicikle, a u zimskoj sezoni skije i sanke, jer su ovde zime veoma oštre i hladne, sa snežnim pokrivačem preko 1 metra…. Nedaleko od Pansiona Nebo se nalazi područje vodopada reke Izubre koje predstavlja pravi izazov ljubiteljima divljine, netaknute prirode i avanture kanjoninga ili opuštajuće šetnje. Tokom boravka u Pansionu Nebo su na raspolaganju i rafting-splavarenje Ibrom, tandem paraglajding, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova i ribolov. Tokom boravka u Pansionu Nebo se gostima toplo preporučuje poseta manastira Gradca, Studenice i jedinstveno zanimljive isposnice Svetog Save, kao i manastira Sopoćana i Đurđevih stupova – UNESCO znamenitosti kod Novog Pazara koji su udaljeni oko 50 km od Pansiona Nebo u selu Rudnu. U Pansionu Nebo Rudno se može organizovati bogat tradicionalni ručak, dečiji rođendan ili druga vrsta proslave. Postoji mogućnost kupovine domaćih proizvoda.

Do sela Rudna se stiže Ibarskom magistralom (Kraljevo – Raška) sa koje se isključujete u mestu Brvenik u pravcu manastira Gradac. Od Brvenika je centar sela Rudna udaljen 23 km, a do Pansiona Nebo dalje vodi makadamski put dužine oko 4 km. Čini se da se teško stiže do Pansiona Nebo, ali gosti kažu da se još teže odlazi……

 

SHARE IT: