Pansion i restoran Kutmičevica Vevčani

Pansion i restoran Kutmičevica Vevčani

Pansion Kutmicevica predstavlja istorijsko i kulturno nasleđe slikovitog i istorijskog sela Vevčani. Ova predivno obnovljena kuća u kojoj se nalaze restoran i udobne sobe za smeštaj je istinski poduhvat, jer je sasvim zadržala svoj originalni sadržaj, autentično uređenje od prirodnih materijala, opremu i nameštaj. Svojim položajem u živopisnom selu Vevčanima, Pansion i restoran Kutmičevica Vevčani koristi prednost potpuno nezagađenog zemljista koje okružuje selo, radi uzgajanja i proizvodnje organskog povrća i voća.

Tokom boravka gosti uživaju u čistom vazduhu i prekrasnom pogledu na strušku kotlinu i veličanstveno Ohridsko jezero, smešteni u dvokrevetnom i trokrevetnom udobnom apartmanu na spratu Pansiona Kutmičevica. Apartmani Kutmičevica su u potpunosti u stilu celokupnog istorijskog ambijenta i prirodnog okruženja, dok istovremeno čuvaju originalno graditeljstvo, tradicionalnu arhitekturu, nasleđe, kuhinju i običaje. Apartmani Pansiona Kutmičevica Vevčani su opremljeni u tradicionalnom stilu i mnogo etnografskih detalja, smeštajem sa udobnim posebnim ili king size ležajevima, podovima i nameštajem od drveta, kupatilima sa tušem, klima uređajem, kablovskim TV-om i besplatanim internetom i pružaju odlične uslove za udoban i prijatan boravak turista i poslovnih gostiju.

U prostranom restoranu Pansiona Kutmičevica sa 60 mesta i otvorenoj terasi sa 30-tak mesta, gosti uživaju u veličanstveno ukusnoj makedonskoj hrani, često uz muzičke nastupe, zajedno sa gostoljubivim i veselim domaćinima i lokalnim stanovništvom. Restoran Kutmičevica je – s pravom – deo prestižnog principa Slow Food Travel, zahvaljujući izvanrednoj – meraklijskoj hrani koju poslužuje svojim gostima – vevčanske pitice, kačamak, piperki so luk, ajvar, sirevi, đomleze, zelnik, vevčanski lukanec, jagnjeće pečenje, svinjsko meso pod sačem, raznovrsne sveže ili turšija salate, originalne poslastice… Restoran Kutmičevica poseduje vinograd iz koga potiče kvalitetno domaće vino i lozovača – rakije od loze, koje obožavaju ljubitelji dobrih pića. Pansion Kutmičevica u Vevčanima omogućava da turističku posetu Makedoniji ili neku proslavu ili zabavu dugo nosite u sećanju.

Selo Vevčni ili Vevčani se nalazi 14 km od Struge i Ohridskog jezera, u podnožju planinskog venca Jablanice. U blizini Vevčana ima mnogo ledničkih jezera. Najviše i najpoznatije jezero je “Lokva”, koje se nalazi na planini Jablanici, na preko 2000 metara nadmorske visine. Čuveni izvori u selu Vevčani su najpoznatiji izvori u Makedoniji i jedna od najlepših znamenitosti Makedonije. Vevčanski Izvori se nalaze na istočnim padinama planine Jablanice, čije se mirisne livade prostiru kroz selo, na nadmorskoj visini od preko 900 metara. Najveći vevčanski izvor se nalazi na ulazu u jednu od brojnih pećina na ovom području. Ispod najvećeg izvora je deset malih izvora, koji se prepliću. Najpoznatiji izvor je “Jankov Kamen” na nadmorskog visini od 1200 metara. Drugi izvor je “Mala Livada”, čija voda ima specifičan ukus i boju. On se nalazi na visini od preko 1600 metara. Najviši vevčanski izvor je “Golina”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2000 metara. Jačina vode koja ističe iz ovog izvora se procenjuje na preko 1500 litara u sekundi, većinom tokom proleća. Ukupan broj stanovnika Vevčana je oko 2500. Ovde možete dobiti Vevčanski pasoš !

Zanimljiva mesta: magični vodopadi Vevčana, očuvana tradicionalna arhitektura, zelena pijaca, rodna kuća Mihajla Pupina – čuvenog srpskog fizičara, Crkva Pećina u selu Radozda, ostaci Via Egnata – antičkog rimskog grada…

SHARE IT: