Pansion Domakinska Kuka Vevčani

Pansion Domakinska Kuka Vevčani

Domakinska Kuka Pansion i Restoran predstavlja bogato istorijsko i kulturno nasleđe slikovitog sela Vevčani, smeštenog u podnožju čarobne planine Jablanice, na nadmorskoj visini oko 930 metara, 14 km od Ohrida. Šum i žubor vode koja teče kanalima kroz selo Vevčane se može čuti gotovo uvek. Taj zvuk potiče od čuvenih Vevčanskih izvora, čija jačina vodenog toka varira između 400 i 4000 litara u sekundi i predstavljaju jedinstvenu turističku znamenitost Vevčana i Makedonije. Stare vodenice u Vevčanima još uvek melju kukuruz, pšenicu i druge žitarice, kao pre mnogo vekova. Šetnja kroz bujnu kestenovu šumu, uspon do sela Gorna Belica ili do ledničkog jezera na Jablanici čine boravak u veličanstvenom selu Vevčani zaista fantastičnim. Ova prekrasno obnovljena kuća iz 19. veka je jedno od umeća vrhunski srdačnih domaćina, koji samostalno proizvode izvrsno vino i domaću hranu. Pansion i restoran Domakinska Kuka u Vevčanima je zadržao originalne sadržaje, opremu i ukrase. Domakinska Kuka Pansion Vevčani izdaje 5 prijatnih i udobnih sobe sa kupatilima, klimatizacijom, kablovskih TV-om i internetom. Gosti koji borave u Pansionu Domakinska Kuka uživaju u tradicionalnim specijalitetima, u prostranom restoranu sa kaminom, kapaciteta 129 mesta ili na otvorenoj terasi sa fontanom koja prima 120 gostiju. Restoran Domakinska Kuka ima autentični vinski podrum, u kome „leži“ domaće vino, u velikim buradima, obzirom da se vlasnici bave sopstvenom proizvodnjom vina i hrane, koju služe gostima.  Domakinska Kuka organizuje razvnovrsne folklorne priredbe, u muzičkoj pratnji na tradicionalnim instrumentima, kao i predstavljanje starih zanata i izrade ručnih radova, što gostima ovog zanimljivog mesta omogućava da upoznaju sve ukuse i specifičnosti Vevčana.

Smešten u živopisnom selu Vevčani, restoran i pansion Domakinska Kuka koristi sve prednosti potpuno očuvane okoline oko sela, kao i organske proizvodnje izuzetno ukusnog povrća i voća. Tokom boravka u Vevčanima gostima imaju osećaj negovanja običaja i tradicije, dok uživaju u domaćoj kuhinji i prekrasnom pogledu na dolinu Struge i Ohridsko jezero. Pansion i restoran Domakinska Kuka u Vevčanima svakom gostu omogućava nezaboravni doživljaj Makedonije i Makedonaca.

Zanimljiva mesta : Vevčanski izvori, očuvana tradicionalna arhitektura, zelena pijaca, rodna kuća roditelja Mihajla Pupina, poznatog srpskog fizicara, pronalazaca i hemičara, Crkva Sveti Spas, pećinska crkva u selu Radožda, ostaci čuvenog rimskog puta Via Egnatia – Ignjatijevog puta…

SHARE IT: