Panacomp Suveniri Srbije

JEDINSTVENA PREZENTACIJA I PRODAJA ORIGINALNIH SRPSKIH SUVENIRA

Dobrodošli na poseban deo PANACOMP sajta o srpskim suvenirima ručne izrade !

Srpska tradicija je veoma bogata i dobro očuvana kroz raznovrstan izbor ručno izrađenih predmeta različite namene, koji su umetnički primeri srpskog kulturnog nasleđa. Ponosni smo i raduje nas da kupovinom ručnih radova u nasoj ponudi možemo posetiocima obezbediti jedinstveni suvenir i poklon iz Srbije. Predstavljamo srpske ručne radove, ali omogućavamo i /elektronsku/ prodaju-narudžbu originalnih suvenira Srbije, koji su zapravo svojevrsna umetnička dela. Ovde su osnovne informacije o unikatnim ručnim radovima, narodnim nošnjama, odevnim predmetima i originalnim predmetima starih zanata i suvenirima koji su ručno pleteni, vezeni, heklani, kaligrafski pisani, duborezani, filigranski izrađeni…., i predstavljaju srpsku kulturu i identitet koje nije jednostavno videti i nabaviti.

Po poslednjim podacima iz 2017. godine, u Srbiji ima 620 sertifikovanih radionica starih zanata, uglavnom porodičnih. 2010. godine je Srbija usvojila UNESCO konvenciju o zaštiti kulturne baštine, kao i prakse i veštine vezane za stare zanate. Time su stvoreni uslovi da stari zanati, kao i grupe i pojedinci koji generacijski prenose znanje o njima, budu prepoznati i zaštićeni kao deo kulturne baštine Srbije. UNESCO konvencija navodi da nematerijalna kulturna baština koja se prenosi sa generacije na generaciju, pruža osećaj identiteta i tradicije i na taj način predstavlja i podstiče poštovanje prema raznolikosti i kreativnosti kulturne baštine.

Vaša odluka da naručite i kupite ove ručne radove /koje preuzimate po dolasku u Srbiju/ je od izuzetnog značaja našim omiljenim partnerima, članicama umetničkog udruženja žena “Jefimija” iz izolovanog srpskog sela – enklave Velika Hoča u centralnom delu Kosova i Metohije, koje neguje tradiciju, stare zanate i rukotvorine.

Licidar je čovek čije je zanimanje pravljenje liciderskih kolača. Ovo zanimanje – zanat je ranije bilo veoma rasprostranjeno u našim krajevima, kao i okruženju. Liciderski kolači su dugotrajni, više i pretežno za gledanje nego za jelo. Osnovna namena liciderskih kolača je ukras i mogućnost da se okače oko vrata ili na zid. Zato nije bilo bitno da li su liciderski kolači sveži, već kako izgledaju. Najpoznatiji kolač u obliku srca je Licidersko srce, koje pored raznih ukrasa ima i malo ogledalo. Ranije su na vašaraima Licidersko srce momci poklanjali devojkama kao znak svoje simpatije, a ogledalo je potvrđivalo devojčinu lepotu…. Veoma smo ponosni na blisku saradnju sa jedinstvenom Radionicom za izradu suvenira Licidersko srce iz Vrnjačke Banje, koju vodi izuzetno posvećeni i vredni vlasnik Đorđe Petrović i izrađuje srcolika lidicerska srca-kolače raznovrsnih oblika, veličina, boja, ukrasa, zavisno od namene i prilike koju obeležava – kao poklon posetiocima koji rezervišu naša putovanja ili kongrese, za predstavljanje kompanija i udruženja ili porodičke proslave – veridbe, venčanja, rođendane….

Svi originalni predmeti i suverniri koje predstavljamo su veoma dobrog kvaliteta, brižljivo ručno-rađeni u porodičnim radionicama po tradicionalnim srpskim motivima iz srednjovekovnog doba, upotrebom posebnih tehnika izrade. Suveniri Srbije su izrađeni od prirodnih materijala i svakako su najvišeg kvaliteta u Srbiji – vez zlatnim ili srebrnim koncem, čuveno autentično “prizrensko” platno, tkanje sa svilenim umecima…/

Vezeni jelek /izrađen od konca zlatnih niti/

Somotske svečane venčanice /haljine za venčanje/ sa bogatim vezenim cvetnim motivima
Sve vrste ženske narodne nošnje sa vezenim biljnim ili geometrijskim ukrasima

Srpske narodne nošnje /muške i ženske/

Muške i ženske vezene košulje

Umetničke čipke

Srpka tradicionalna obuća – originalni opanci

Tkane i vezene kecelje

Ručno pleteni vuneni predmeti

Unikatni ručno-tkani Pirotski ćilimi /pirotska šara/ izrađeni od ovčije vune sa Stare Planine

Vezeni stolnjaci, salvete, peškiri

Pozovite nas ili nam pošaljite mail poruku radi dodatnih informacija. Ukoliko ste pri odluci o kupovini nekog od ručno izrađenih predmeta sa sajta PANACOMP ili imate posebnu narudžbu, očekujemo Vas sa zadovoljstvom – da Vam obezbedimo sve potrebne detalje i pomognemo kupovinu odabranih ručnih radova.

SHARE IT: