Osogovske planine

Osogovske planine, kristalnih planinskih reka, zelenih šuma, stenovitih vrhova, jezera, divljih jagodica… predstavljaju biser lepote istočne Makedonije i posebnu ekolosku sredinu. Područje Osogovskih planina obiluje arheološkim nalazištima, crkvama, manastirima, seoskim sredinama sa posebnom etnografijom, narodnim nošnjama i prepoznatljivom domaćom kuhinjom. Raznovrsno lekovito bilje, sadržaja i odlika koje je teško naći, i stoga veoma skupo, ubrano ručno na visokim pašnjacima koji ukrašavaju vrhove Osogovskih planina, na granici prema Bugarskoj, mogu se naći od ranog proleća do poznog leta, poput paprike – ljutih i slatkih, ruzmarina, mente, divlje mente, timijana, kao i nekih malo poznatih originalnih vrsta biljaka.

Planina Orbelos ili Orbelus je identifikovana kao verovatna odgovarajuca istorijska odrednica za Osogovske planine u Makedoniji. Planina Orbelus čini deo velikog planinskog venca koji odvaja Paeoniju od Dardanije i Mezije (Strab. Epit. VII. P. 329.). Područje Osogovskih planina bilo je bogato rudnim blagom i rudnicima različitih metala (zlata, srebra, bakra, olova…), što je u 13. veku privuklo Sase, koji su potom došli na ove prostore da obnove eksploataciju ruda.

pešačenja će sigurno oduševiti uzbudljiv uspon do vrhova Osogovske planine – Ruena (2252 metara) i Carevog Vrha (2085 metara), dok se turistički centar Ponikva, na nadmorskoj visini od 1560 metara posebno preporucuje ljubiteljima prirode koji ne uživaju u blagodetima civilizacije. Za goste koji vole tradicionalnu atmosferu je zanimljivo selo Polaki, mesto u kome je vreme, među rustičnim kamenim kućama, izgubilo svoje značenje. U blizini sela je lovište Polaki, u kome se organizuju lov ili foto-safari. Osogovske planine su pravi izazov za bicikliste ili off-road avanturiste. Brojne reke i jezera čine boravak na Osogovskim planinama jedinstvenim i nezaboravnim doživljajem. U središtu Osogovskih planina su manastir Sveti Spas, kao i jedan od najlepših manastira na Balkanu – Manastir Svetog Joakima Osogovskog.

 

SHARE IT: