Osogovske planine

Osogovske planine, kristalnih planinskih reka, zelenih šuma, stenovitih vrhova, jezera, divljih jagodica… predstavljaju biser lepote istočne Makedonije i posebnu ekolosku sredinu. Područje Osogovskih planina obiluje arheološkim nalazištima, crkvama, manastirima, seoskim sredinama sa posebnom etnografijom, narodnim nošnjama i prepoznatljivom domaćom kuhinjom. Raznovrsno lekovito bilje Osogovskih planina, sadržaja i odlika koje je teško naći i stoga veoma skupo, ubrano ručno na visokim pašnjacima koji ukrašavaju planinske vrhove na granici prema Bugarskoj, mogu se naći od ranog proleća do poznog leta, poput paprike – ljutih i slatkih, ruzmarina, mente, divlje mente, timijana, kao i nekih malo poznatih originalnih vrsta biljaka.

Planina Orbelos ili Orbelus je identifikovana kao verovatna odgovarajuca istorijska odrednica za Osogovske planine u Makedoniji. Planina Orbelus čini deo velikog planinskog venca koji odvaja Paeoniju od Dardanije i Mezije (Strab. Epit. VII. P. 329.). Područje Osogovskih planina bilo je bogato rudnim blagom i rudnicima različitih metala (zlata, srebra, bakra, olova…), što je u 13. veku privuklo Sase, koji su potom došli na ove prostore da obnove i razviju eksploataciju ruda.

Pešačenja će sigurno oduševiti uzbudljiv uspon do vrhova Osogovske planine – Ruena (2252 metara) i Carevog Vrha (2085 metara), dok se turistički centar Ponikva, na nadmorskoj visini od 1560 metara posebno preporucuje ljubiteljima prirode koji izbegavaju blagodeti moderne civilizacije. Za goste koji vole tradicionalnu atmosferu je zanimljivo selo Polaki, mesto u kome je vreme, među rustičnim kamenim kućama, izgubilo svoje značenje. U blizini sela je lovište Polaki, u kome se organizuju lov, hajka na vuka ili foto-safari. Osogovske planine su pravi izazov za bicikliste ili off-road avanturiste. Brojne reke i jezera čine boravak na Osogovskim planinama jedinstvenim i nezaboravnim doživljajem. U središtu Osogovskih planina su manastir Sveti Spas, kao i jedan od najlepših manastira na Balkanu – Manastir Svetog Joakima Osogovskog.

 

SHARE IT: