Nova Varoš – Vilovi seoski turizam 135

Nova Varoš – Vilovi seoski turizam 135

Od Beograda se do Nove Varoši putuje Ibarskom magistralom više od 4 i po sata vožnje, putanjom od 270 km. Izgradnjom modernih saobraćajnica koje vijaduktima povezuju centralnu Srbiju sa Zapadnom Srbijom, te dalje sa južnim tokom prema Crnoj Gori, turistička destinacija Zlatara i njegove okoline izvanredne lepote je dobila veliki značaj za turizam Srbije. Zlatar je takođe i pogodno odredište svima koji na putu do Jadranskog mora žele kratak i okrepljujući odmor, gde se na predivnom obronku planine Zlatar na 1200 metara nadmorske visine, nalazi seosko turističko domaćinstvo u prirodnom okruženju kao iz bajke. Selo Vilovi se nalaze 5 km od Nove Varoši, nedaleko od Zlatarskog i Uvačkog jezera, u okviru Specijalnog rezervata prirode “Uvac”. Rezervat prirode “Uvac” je, zahvaljujući netaknutom prirodnom ambijentu, jedno od najvećih prirodnih staništa beloglavog supa u Evropi, a svakako najveće na Balkanu.

Prekrasno malo selo Vilovi u Novoj Varoši se nalaze na nadmorskoj visini oko 1200 metara, okruženo gustim borovim šumama i mirisnim livadama. Na ulasku u Novu Varoš skreće se levo prema Specijalnom rezervatu prirode Uvac, na trećem kilometru je seosko turističko domaćinstvo koje toplo preporučujemo. Domaćini koriste prizemlje objekta nove i moderne kuće za izdavanje, a gostima su na raspolaganju tri dupleks udobna sa lepo uređenim kupatilima apartmana na prvom spratu. Svaki apartman je pastelne boje i veoma prijatno uređen modernim drvenim nameštajem, sa prostranim kupatilima i pogledom na planinu Zlatar. Najveći apartman ima mini kuhinju i veoma je pogodan za boravak i odmor porodica sa decom.

U prostranom dvorištu se nalazi nekoliko tradicionalnih vajata u kojima se čuva pšenica i kukuruz koje gaje vredni domaćini, jer se uspesno bave poljoprivredom. Jedan vajat je preuređen u apartman, tako da je na raspolaganju gostima koji vole tradicionalnu vrstu smeštaja. Vajat se sastoji od dve prostorije i kupatila, od kojih je jedna ulaz i predsoblje, a druga soba ima ležaj na razvlačenje i dnevni boravak. Tradicionalne zlatarske specijalitete iz sopstvene proizvodnje ovog seoskog turističkog domaćinstva priprema vredna domaćica, bogatog ugostiteljskog iskustva. Zahvaljujući raznovrsnoj ponudi izuzetno ukusne i zdrave hrane – preporučujemo komplet pansion. Ovo je jedno od najkvalitetnijih seoskih turističkih domaćinstava na teritoriji Opštine Nova Varoš.

Aktivnosti : šetnje, vožnja katamaranom, plastenje sena, pečenje rakije, sakupljanje lekovitog bilja, izleti u regiji Zapadna Srbija

Obližnja zanimljiva mesta : Uvačko jezero-Specijalni Rezervat prirode Uvac koji je najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu, Zlatarsko jezero, manastiri Dubnica i Mileševa, Kamena Gora, Sopotnica, Selo Štitkovo….

SHARE IT: