Nova Varoš Vilovi seoski turizam 054

Nova Varoš Vilovi seoski turizam 054

Od Beograda se do Nove Varoši i prekrasne planine Zlatar stiže novim autoputem i dobrim putevima u dužini oko 270 km za oko 4,5 sata vožnje. Izgradnjom modernih saobraćajnica koje uspešno povezuju zapadnu Srbiju sa najjužnijim delovima Srbije prema Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, turistička destinacija Zlatara i okolina izvanredne lepote, veoma dobija na značaju. Planina Zlatar sa okolinom je takođe izuzetno primamljivo i pogodno odredište posetilaca koji na putu do Jadranskog mora u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj žele kratak odmor u jedinstveno prijatnom ambijentu borova i domaćinskim sadržajima, gde se na predivnom obronku, na 1200 metara nadmorske visine nalazi rustični turistički kompleks i park za odmor u prirodnom okruženju kao iz bajke.

Park prirode “Vilovi” se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u selu Vilovi, 5 km od Nove Varoši, u neposrednoj blizini Zlatarskog i Uvačkog jezera, u okviru Specijalnog rezervata prirode “Uvac. Zahvaljujući potpuno očuvanom prirodnom okruženju i brižljivoj posvećenosti rangera i nadležnih, Rezervat prirode “Uvac” je jedno od najvećih staništa beloglavog supa u Evropi i najveće prirodno stanište beloglavnih supova na Balkanu. Okolina i sam park Vilovi sa gustom i mirisnomborovom sumom se prostire na površini poljoprivrednog gazdinstva od 2 hektara i predstavlja jedinstven spoj prirodnih lepota, blagotvornog mira i tišine koji tokom čitave godine obiluje uzbudljivim pejsažima i terenima pogodnim za brojne aktivnosti u prirodi, odmor i rekreaciju, nesvakidašnja iskustva gostoprimstva loklanog stanovnistva i sveobuhvatno okrepljenje duha i tela posetilaca različitih želja i potreba.

Smeštaj u Vilovima je obezbeđen u centralnom apartmanskom objektu, potpuno okruženom šumom, sa 6 dvokrevetnih soba i upotrebom dva kupatila. Ovaj autentičan seoski turistički objekat u Novoj Varoši ima prostrani dnevni boravak i restoran sa kaminom i zastakljenom terasom, gde se gostima po želji poslužuje hrana. Smeštaj gostiju je takođe organizovan i u tri udobne brvnare u borovoj šumi iznad glavnog objekta koje su opremljene sa dva, tri, četiri ili 5-6 ležaja, kuhinjom, terasom i modernim sadržajima. Brvnare imaju dva nivoa, sopstveno kupatilo sa tušem i opremljene kuhinje. Brvnare su u potpunosti izrađene od pažljivo odabrane drvene građe, pa sve miriše na svežinu šume i opojnost prirode. Sobe ovog udobnog seoskog turističkog kompleksa-domaćinstva na Zlataru su opremljene nameštajem od prirodnih materijala i ukrašene motivima Zapadne Srbije /ručno tkani ćilimi, vuneni prekrivači, vezeni detalji, pamučna posteljina/. Ovaj turistički objekat na Zlataru  je veoma pogodan za porodični odmor i boravak ljubitelja prirode i planinara, jer pruža potpuno okrepljenje i nezaboravne doživljaje besprekorno čiste prirode, zahvaljujući jedinstvenoj “ušuškanosti” u netaknutoj prirodi i tišini, sa prozorima spavaćih soba koji gledaju direktno u krošnje guste borove šume.

Iz glavne prostorije objekta sa kaminom i barom – takozvanog restorana i dnevnog boravka, vode stepenice za gornji sprat turističkog objekta u Vilovima, gde je organizovan smeštaj u 6 dvokrevetnih soba sa zajedničkim kupatilima, odakle se pruža nezaboravan pogled na planinu Zlatar u kome gosti istinski uživaju. Osim toga, omiljeno mesto boravka gostiju  je prostrana otvorena terasa koju svi sa pravom ocenjuju kao “pogled uživanja vredan milion dolara“! Ovo jedinstveno prijatno, uredno i lepo uređeno seosko turističko domaćinstvo u na Zlataru Vilovima je deo naše posebne ponude jedinstvenih avanturističkih ekspedicija u jugozapadnoj Srbiji i vikend aranžmana u selima Srbije.

Gosti koji borave u seoskom turističkom objektu Parka prirode Vilovi Park na padini planine Zlatar uživaju u blagodetima prirode, tradicionalnom gostoprimstvu i vrhunskim gastronomskim doživljajima, uz najkvalitetniju domaću rakiju od kruške ili šljive, što čini jedinstvenu atmosferu bogatu mirisima i ukusima. Posebno gastro iskustvo omogućavaju vredni domaćini-vlasnici objekta – Gospodin Miško i Gospođa Kanita, stvarajući prepoznatljivu domaćinstku atmosferu i zadivljujući svoje goste nenadmašnim veštinama u kulinarstvu. Po našem skromnom znanju, gospođa Kanita je nesumljivo jedna od najboljih kuvarica u Srbiji, jedna od pobednica-učesnica poznatog kulinarsko-tradicionalnog takmičenja Kuhinja moga kraja, emitovanog na nacionalnoj TV. Gostima ovog domaćinstva izuzetno prijaju ukusna jela koje priprema gospođa Kanita od svežih namirnica iz lokalne proizvodnje – heljdopita, domaći ajvar – ljuti ili blagi, gibanica, zeljanica, dimljena govedina i pršuta, sudžuk, pastrmka na žaru, teleće i jagnjeće pečenje, kravlji i ovčiji sir, kajmak, raznovrsni srpski specijaliteti /svadbarski kupus, sarma, zapečene kolenice sa podvarkom…./, sveže salate ili zimske zimnica salate…. fantastična baklava ili ukusne palačinke punjene domaćim džemom… pa voda ide na usta ! Ova vrhunski kvalitetna hrana ponosno predstavlja jugoistočnu Srbiju i doprinosi nezaboravnim iskustvima i doživljajima odmora na Zlataru. Bogato buffet posluženje prija svakom ukusu, zahtevima i potrebama gostiju.

Ljubazni i vredni domaćini – porodica Botić dopunjuje doživljaje posetilaca vožnjom sopstvenim čamcem sa 10 sedišta po Rezervatu prirode Uvac, što značajno doprinosi prijatnom odmoru gostiju ili nezaboravnoj kraćoj poseti posetilaca. Uživanje u tradicionalnom gostoprimstvu i gastronomskom prijateljskom doživljaju i druženju uz odličnu domaću rakiju i potpuno mirna planinska atmosfera, bogata okrepljujućim sadržajima, mirisima i zvucima prirode pruža odlične uslove za okrepljujući odmor. Tokom boravka na Zlataru se gostima preporučuju šetnje dobro obeleženim planinskim stazama, kroz šume i livade, vožnja brdskog bicikla, sakupljanje lekovitog bilja i divljih šumskih plodova, kulinarske radionice, priprema zimnice, vožnja čamcem po Rezervatu prirode Uvac i posmatranje staništa i gnezda beloglavnih supova, izleti u jugozapadnoj Srbiji, upoznavanje i razumevanje gorštačkog načina života posetom okolnih seoskih domaćinstava koja se bave proizvodnjom čuvenog zlatarskog sira i heljde…. U posebnim prilikama i prethodni dogovor sa domaćinima, moguće je uživati u veličanstvenim i nezaboravnim zvucima trubačkog orkestra Ivana Đenadića, jednog od pobednika Sabora u Guči, čiji članovi žive u obližnjim zlatarskim selima. To su svakako trenuci za pamćenje….

Moguće je kampovati u šatorima, ali su zlatarske noći izuzetno hladne, pa se “šatorska noć” preporučuje samo najhrabrijima. Kada padne noć, kretanje gustom šumom Zlatara je nemoguće bez baterijske lampe, ali su zato jutra, okupana suncem, istinski prekrasna. Za buđenje su zadužena stada ovaca sa svojim zvoncima i klepetušama, ali i veverice koje se ‘prepiru oko šišarki’, kao i brojne ptice čije je cvrkut prepoznatljiv i jedinstveno prijatan.

Obilje mogućnosti za kvalitetan aktivni odmor u Vilovima i prekrasnoj planini Zlatar ostaje u dugom pamćenju : Uvačka dolina, Specijalni Rezervat prirode Uvac – prirodno stanište beloglavog supa, vožnja čamcem po Uvačkom i Zlatarskom jezeru uz posmatranje očuvane prirode, tajanstvena Ušačka pećina (još uvek nedovoljno afirmisan izvanredan speleološki lokalitet), etno selo Štitkovo, manastiri Mileševa i Dubnica i još mnogo toga. Zanimljiva mesta : Pršutara Mušvete, Specijalni Rezervat prirode Uvac, selo Kremna, Staro Selo Sirogojno, Mokra Gora (Mećavnik – Drvengrad), Zlatibor, Šarganska osmica, staro selo Štitkovo.

SHARE IT: